7 Ιανουαρίου 2023

Nike Air Max Penny 1 (All Star)

Στο draft του 1993 συντελέστηκε μια απ' τις σπουδαιότερες και ίσως καθοριστικότατες "κλεψιές" στην ιστορία του θεσμού η οποία έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για δύο-τρία franchise και πολύ περισσότερο για κάποιους μελλοντικούς όπως αποδείχθηκε HoFamers. Ένας εκ των "ευεργετηθέντων" ήταν ο λεπτοκαμωμένος απόφοιτος του Memphis ονόματι Anfernee Hardaway, ένας πληθωρικός δίμετρος ποιντ γκαρντ που η Nike είχε βαλθεί να προσθέσει στο ρόστερ της απ' τη στιγμή κιόλας που ο τότε rookie είχε απορρίψει τη πρόταση των 7 εκ. δολαρίων εκ μέρους της Converse. Η Nike φρόντισε και με το παραπάνω τον γκαρντ των Magic προμηθεύοντάς τον με πληθώρα μοντέλων της όπως τα Air Swift, Air Prevail, Air Up, Air Lambaste, Air Go LWP, Air Flight 1 αλλά και PEs σαν τα Air Jordan IX. Μετά από δύο σεζόν όπου ο Anfernee εντυπωσίασε αγωνιστικά, ο κύβος ερρίφθη κι η Nike αποφάσισε να "ιδρύσει" για χάρη του μια προσωπική σειρά παπουτσιών με το Air Max Penny 1 να αποτελεί το θεμέλιο λίθο της signature συλλογής του που διήρκησε για μόλις 4 κωδικούς. Το καινούργιο πρότζεκτ ανατέθηκε στον Eric Avar που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία με signatures κι ήταν μια πρόκληση για κείνον έχοντας αποδείξει (Flight Huarache, Zoom Flight 95 κ.ά) πως έχει μεγάλες δυνατότητες.
Το Nike Air Max Penny 1 όσο κι αν σας παραξενεύει, συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών της οικογένειας Uptempo τα οποία ενδείκνυνται για δίμετρους αλλά ευκίνητους παίχτες. Για το πλαίσιο του παπουτσιού χρησιμοποιούνται επικαλυπτόμενες στρώσεις συνθετικού στιλπνού δέρματος είτε απαλού nubuck ανάλογα την έκδοση. Επάνω στο πλαίσιο έχουν προσαρτηθεί πέντε ζεύγη υφασμάτινων οπών για τη διέλευση των κορδονιών παρόμοιες και περίπου στα ίδια σημεία με εκείνες που εντοπίζουμε στο Air Jordan XI, διόλου τυχαίο γεγονός μιας κι αυτά τα δύο signatures κυκλοφόρησαν την ίδια χρονική περίοδο. Η ενδιάμεση σόλα του Penny 1 τόσο κατά τη πρώτη του κυκλοφορία όσο και στις μετέπειτα επανακυκλοφορίες του εκμεταλλεύεται τον ίδιο συνδυασμό υλικών. Ενδιάμεση σόλα προερχόμενη από phylon υλικό με έναν τρόπον τινά ορθογώνιο Zoom Air (Tensile Air τότε) θύλακα εγκατεστημένο στο μπροστινό μέρος συν ένα μεγάλο αεροθάλαμο Max Air (Max2 τότε) στη φτέρνα. Την εξωτερική σόλα θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ως διχοτομημένη αλλά επί της ουσίας δεν είναι γι' αυτό και φέρει ένα συνεχόμενο και υπεραπλουστευμένο μοτίβο χάραξης με πάμπολλα εγκάρσια κανάλια πιθανό για λόγους ευλυγισίας.
Ο Eric Avar όπως ειπώθηκε και νωρίτερα είναι ο βασικός υπεύθυνος του project Air Max Penny 1 που έμελλε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ιστορία των μπασκετικών υποδημάτων. Το ριγωτό foam πτερύγιο που κυριαρχέι στην εξωτερική πλευρά είναι αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν του μοντέλου μαζί βεβαίως με το κρυστάλλινου τύπου swoosh που φιλοξενεί. Για πρώτη φορά απολαμβάνουμε ίσως το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο NBAer μετά τον Jumpman του GOAT και ως είθισται για Nike κάνει την εμφάνισή του στη περιοχή της φτέρνας. Ένας κοφτερός άσσος που τρυπά ένα μονόλεπτο (penny) είναι ίσως ότι πιο έξυπνο έχει σχεδιαστεί ποτέ για logo μιας συλλογής και μάλιστα signature. Ένα ακόμη ξεχωριστό σχεδιαστικό στοιχείο είναι το swoosh που περιέχεται εντός ενός patch το οποίο ραφτεί στη κορυφή της jersey γλώσσας, πράγμα ανήκουστο για τότε μπασκετικό. Τελευταία κι ίσως εκκωφαντικότερη σχεδιαστική ιδιαιτερότητα του Penny 1, το πελώριο swoosh που έχει ενσωματωθεί στην επιφάνεια πρόσφυσης έχοντας μάλιστα επίτηδες ξεχωριστό χρωματισμό ώστε να είναι ευδιάκριτο απ' τους αντιπάλους ακόμη και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Το Nike Air Max Penny 1 κυκλοφόρησε προς τα τέλη του 1995 και συνολικά παρουσιάστηκε μονάχα σε τρεις κλασικούς και παραδοσιακούς χρωματισμούς εκείνης της εποχής, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο με σήμερα. Τον ασπρόμαυρο "Orlando", τον ολόλευκο "Home" για τους εντός έδρας αγώνες των Magic και το κατάμαυρο με μπλε λεπτομέρειες "All Star" που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρωτοφορέθηκε στο ετήσιο αγώνα All Star Game και πιο συγκεκριμένα σ' αυτόν που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριου του 1996 στο θρυλικό Alamodome των San Antonio Spurs. Οι μυημένοι έχετε αντιληφθεί ότι η έκδοση που σας εκθέτω είναι η "All Star" μιας και του "Orlando" όσο κι αν έχω προσπαθήσει να το βρω δυστυχώς παραμένει διακαής μου πόθος. Σημειωτέον, το κατράμι Penny 1 φορέθηκε από τον Anfernee και σε μετέπειτα ματς της σεζόν 1995-96 και πιο συγκεκριμένα στους αγώνες των Playoffs αλλά μονάχα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις των Orlando Magic με την τελευταία παράστασή του να γίνεται στο United Center των "Unstoppa-Bulls"! Η Nike φρόντισε να ετοιμάσει και takedown εκδόσεις του Penny 1 όπως τα Air Way Up, Air Ascend κι Air Deterrent!