6 Ιουνίου 2018

20 μπασκετικά που ξεχώρισαν στα Playoffs του NBA μεταξύ 2000 και 2009!

Μετά τη πρώτη προσπάθεια καταγραφής των 20 μπασκετικών μοντέλων που ξεχώρισαν κατά τη προσωπική μου άποψη στα Playoffs τη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα σειρά παίρνει ως οφείλει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ή σύμφωνα με αρκετούς η απαρχή της μετά-Jordan εποχής. Παρά το γεγονός πως ο Μιχαλάκης επανήλθε στην ενεργό δράση για δεύτερη φορά επέλεξε να αγωνιστεί για δύο σεζόν με την ομάδα των πρωτεύουσας, τους Washington Wizards, με τους οποίους οριακά δε κατάφερε να κατακτήσει την όγδοη θέση για τα Playoffs του 2002 και 2003.
Τι κι αν δε συμμετείχε ο GOAT ξανά σε NBA Playoffs, οι post-season μεταξύ 2000 και 2009 προσέφεραν κάποιες αξέχαστες μονομαχίες ιδίως σε επίπεδο τελικών περιφέρειας όπως υπήρξε η τιτανομαχία μεταξύ Kings και Lakers στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας το 2002, απ' την άλλη μεριά η κόντρα Pistons με Heat στους τελικούς της Ανατολής το 2005 ενώ δεν έλειψαν γκρανγκινιολικές και χιτσκοκικές σειρές και σε προηγούμενους γύρους όπως η ημιτελική σειρά Lakers-Blazer το 2000 και το 4-3 των Celtics επί των Bulls στο πρώτο γύρο των Playoffs του 2009. Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων πολλά άλλαξαν ως προς τον τρόπο προσέγγισης της post-season από τις αθλητικές εταιρείες που κατασκεύαζαν μπασκετικά υποδήματα για τους παίχτες της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας στο πλανήτη. Η "συνήθεια" των κατάμαυρων ή ειδικών συνθηκών εκδόσεων (όπως θα έλεγε και ο διοπτροφόρος ατακαδόρος σχολιαστής της ΕΡΤ) μπορεί να ξεκίνησε την αμέσως προηγούμενη δεκαετία εντούτοις όμως παγιώθηκε στη περίοδο που αναφερόμαστε. Εκείνη την εποχή διαπιστώνετε μια κατακόρυφη αύξηση στη κυκλοφορία νέων signature μπασκετικών σειρών κι ως εκ τούτου οι αθλητικές εταιρείες φροντίζουν τα "εξοπλίζουν" τους σουπερστάρς τους με ξεχωριστές εκδόσεις των ήδη κυκλοφορηθέντων μοντέλων τους.
Ως GreekSneakCollector και προς αποφυγή όποιων παρεξηγήσεων θέλω να επισημάνω πως η κάτωθι λίστα περιέχει αυστηρά προσωπικές επιλογές μου και συντάχθηκε βασιζόμενος στις όποιες εικόνες και μνήμες μου χουν απομείνει από τη περασμένη δεκαετία αλλά κι από τα σχετικά περιοδικά εκείνης της περιόδου. Καλοδεχούμενες οι τυχόν ενστάσεις ή παρατηρήσεις σας αλλά πάντα διατυπωμένες με κόσμιο τρόπο.
Let the Playoffs of the new Century begin!

Air Jordan Jumpman Team Flow
Η αλήθεια είναι πως μετά της απόσυρση του MJ από την ενεργό δράση η signature σειρά του GOAT δεν διένυε και τις καλύτερες των ημερών της. Αρκετοί από τους "συμβασιούχους" της Jordan Brand προτίμησαν να αγωνίζονται με λιγότερα δημοφιλή μοντέλα της νεοϊδρυθείσας εταιρείας κι ένα από αυτά ήταν το Jumpman Team Flow που κυκλοφόρησε το 2003 και φορέθηκε από αρκετούς παίχτες στα Playoffs εκείνης της περιόδου. Το λουστρίνι σε συνδυασμό με το στυλ του παπουτσιού που θύμιζε AJ XIII κατάφερε να γοητεύσει ακόμη και τον "Glove" που για χάρη τους άφησε στην άκρη τα AJ XIX.

Adidas D Cool
Ο Tim Duncan θεωρείται δικαίως ο αναμορφωτής των San Antonio Spurs. Στις πρώτες του σεζόν στο NBA αγωνίστηκε φορώντας κάποια διαχρονικά μοντέλα στην ιστορία της Nike προτού αλλάξει στρατόπεδο. Όντας μόνιμος συμμετέχον σε Playoffs ευτύχισε να προσθέσει μερικά ακόμη πρωταθλήματα φορώντας όμως μπασκετικά παπούτσια της Three Stripes που άφησαν εποχή. Ένα από αυτά ήταν το ασπρόμαυρο D Cool που φορούσε ο Tim στη post-season του 2003 στο τέλος της οποίας βρέθηκε να προσθέτει στη συλλογή του ένα ακόμη (δεύτερο) δαχτυλίδι πρωταθλητή NBA.

Adidas T-Mac II
Ο Hall-of-Famer πια T-Mac μπορεί ποτέ να μη προκρίθηκε σε δεύτερο γύρο των Playoffs κατάφερε όμως να θεωρείται μια αυθεντική καλαθομηχανή. Ο κορυφαίος σκόρερ της σεζόν 2002-03 κατάφερε να βάλει τους Magic στα Playoffs όμως μπροστά του είχε μια δύσκολη αποστολή, θα έπρεπε να αυξήσει το μέσο όρο παραγωγικότητάς του ώστε να αποκλείσει τους πρωτοπόρους στην ανατολική περιφέρεια Pistons. Έφτασε μια ανάσα από το θαύμα (3-1) αλλά τελικά οι Magic αποκλείστηκαν κανείς όμως δεν έχει ξεχάσει τα γυαλιστερά μπλε T-Mac II με τα οποία αγωνίστηκε τότε και φυσικά το poster dunk πάνω στον Mehmet Okur που άφησε άφωνο ακόμη και τον "King" James!

Adidas The Kobe (aka Crazy 1) "Playoffs"
Το καλοκαίρι του 2000 έβρισκε του Lakers των Shaq και Kobe να αναδεικνύονται πρωταθλητές NBA μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Το back-to-back πρωτάθλημα κρινόταν επιβεβλημένο κι έτσι ο Kobe για να μη χαλάσει το γούρι αγωνίστηκε στα Playoffs του 2001 φορώντας ξανά τα Crazy 1 σε μια όμως ολοκαίνουργια έκδοση που δε διέθετε το στιλπνό πλαστικοποιημένο - αλλά Foamposite - κέλυφος αλλά ήταν από κάτι σα mesh χωρίς να αποκλείεται η πιθανότατα να ήταν εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από ballistic mesh.

Adidas TS Creator "T-Mac"
Το TS Creator ανήκει στην οικογένεια των μη-signature μοντέλων που κυκλοφόρησε η Adidas εκείνη τη περίοδο καθώς είχε αποφασίσει να "καταργήσει" τις signature σειρές περιορίζοντας σημαντικά τη μπασκετική της γκάμα. Η μαύρη "T-Mac" εκδοχή του TS Creator μπορεί να μη βοήθησε τον McGrady να σπάσει τη κατάρα του πρώτου γύρου αυτό όμως δεν φάνηκε να πτοεί τον D-Rose που στη πρώτη του συμμετοχή σε Playoffs (2009) αγωνίστηκε φορώντας μια παραπλήσια PE τους.

Adidas TS Commander "KG"
Ήταν καλοκαίρι του 2007 όταν Kevin Garnett άφηνε μετά από 12 σερί σεζόν τη Minnesota ώστε να σχηματίσει τη περίφημη Big-3 των Celtics με τους οποίους τελικά θα κέρδιζε στη πρώτη του χρονιά το μοναδικό δαχτυλίδι πρωταθλητή στη καριέρα του. Ο "Big Ticket" είχε μεταπηδήσει στην Adidas πριν μερικές σεζόν αλλά το Commander είναι εκείνο το παπούτσι που του έφερε γούρι και σίγουρα όλοι θυμούνται την έκδοση με την ζωγραφισμένη "μουτσούνα" του KG στο heel counter και το πολυπόθητο Larry O'Brien τρόπαιο στην εσωτερική του πλευρά.

And1 Chosen One
Δε το περιμένατε έτσι?? Εκείνη την εποχή η And1 είχε καταφέρει να μπει στο μάτι των δύο τότε κυρίαρχων εταιρειών, Nike κι Adidas. Με το κίνημα του "streetball" να βρίσκεται σε άνθιση και την And1 να είναι η κύρια εκπρόσωπός του, οι ιθύνοντες της εταιρείας αναζητούσαν το μομέντουμ ώστε να μονιμοποιηθούν στη μεγάλη κατηγορία μέσω κορυφαίων NBAers κι ο "Big Ben" Wallace ήταν ένας εξ' αυτών. Υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής λειτουργίας των Pistons και τα ασπρομπλέ Chosen One θεωρούνται έστω κι ατύπως τα signature παπούτσια του τετράκις DPOY.

And1 Rise Mid
Ο δεύτερος NBAer στο οποίο πίστεψε και επένδυσε η And1 ήταν ο Mr. Big Shot. Ο ενορχηστρωτής των νεότερων "Bad Boys" φόρεσε τα ασπρομπλέ The Rise με το ολίγον τι κόκκινο χρώμα καθ΄ όλη τη διάρκεια των Playoffs του 2004 και μέχρι τους Τελικούς όπου επικράτησαν των Fab-4 Lakers. Η αλήθεια είναι πως τα Rise Mid είναι απ' τα πιο ελκυστικά παπούτσια που κυκλοφόρησε ποτέ η And1 μετά τα Tai Chi βεβαίως βεβαίως.

Converse Wade 1 "Playoffs"
Ο "Flash" μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να στεριώσει εξωαγωνιστικά με την κινεζική Li-Ning, όμως κατά το ξεκίνημά του στο NBA αποτελούσε το νέο και βασικό διαφημιστικό πρόσωπο της άλλοτε βασίλισσας του παιχνιδιού, της Converse. Το ασπρόμαυρο Converse 1 συντρόφευε τον Wade μέχρι και τους Τελικούς NBA του 2006 όπου οι Heat επικράτησαν των Mavericks με 4-2 σε μια σειρά αγώνων όπου έκανε εκπληκτικά παιχνίδια και δικαίως αναδείχθηκε MVP.

Nike Hyperdunk 2008
Ο Kobe πρωταγωνίστησε το 2008 σ' ένα διαφημιστικό στο οποίο εμφανιζόταν να πηδάει πάνω από μια Aston Martin με στόχο να αναδείξει τις χάρες του νέου του πατούμενου, του Nike Huperdunk. Ο KΒ24 το δοκίμασε για δύο-τρεις αγώνες προς το τέλος της regualar season του 2007-2008 και μετά το ξαναφόρεσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου όπου ήταν κι αρχική του αποστολή. Κατά τη διάρκεια όμως των Playoffs του '08 το παπούτσι τιμήθηκε δέοντος από δύο εξέχοντα μέλη της ομάδας τους Pau Gasol και Lamar Odom.

Nike Shox Supremacy
Η Nike επιθυμώντας να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για μπασκετικά εφοδιασμένα με τη τεχνολογία Shox παρουσίασε το 2003 το Supremacy. Ο συγκεκριμένος κωδικός φορέθηκε απ' την πλειοψηφία των NBAers που συνεργάζονταν με την αμερικάνικη εταιρεία και κυριολεκτικά στα Playoffs τιμήθηκε δεόντως με εκατοντάδες PEs από τον αεικίνητο ζογκλέρ Jason "White Chocolate" Williams μέχρι και τον θηριώδη Yao Ming πριν ο τελευταίος μετακομίσει στη Reebok.

Nike Shox BB4 "2001 Playoffs"
Το Shox BB4 το έμαθε όλος ο πλανήτης το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ όταν ο "Air Canada" έκανε το κάρφωμα του αιώνα περνώντας πάνω απ΄ τον Frederic Weis. Για τα Playoffs του 2001 ο Vince είχε στη διάθεσή του δύο-τρεις αποκλειστικές PEs εκ των οποίων το ασπρο-ασημί BB4 με τις μοβ λεπτομέρειες ήταν εκείνο θυμόμαστε περισσότερο καθώς ήταν η έκδοση που προτίμησε να φορά ο VC στην αγωνιστική  κόντρα του με τον Iverson στο δεύτερο γύρο των Playoffs εκείνης της περιόδου.

Nike Zoom BB I
Ναι μεν ο MVP Steve Nash ήταν το βασικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας του Zoom BB 1, ο Τεπέ όμως κατάφερε να συνδεθεί μαζί του κατά τη διάρκεια των Playoffs του 2007. Ο μετέπειτα MVP των Τελικών του 2007 όπου οι Spurs καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες του Cavs του "The Chosen 1", πορεύθηκε σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια εκείνων των Playoffs φορώντας μια αντιπωσιακότατη άσπρη έκδοση με μαύρο λουστρινάτο toe cap που δυστυχώς δε κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά μιας και ήταν αυστηρά PE έκδοση.

Nike Zoom Flight 2K3
Τα εικονιζόμενα μπασκετικά μπορεί να μην άνηκαν σε κάποιον συγκεκριμένο "συμβασιούχο" της Nike τιμήθηκαν όμως δεόντως από δύο κορυφαίους γκαρντ εκείνης της περιόδου, τους Jason Kidd και Tony Parker. Οι δύο τους μονομάχησαν άλλωστε και στους Τελικούς του 2003 με τον Τεπέ να αγωνίζεται φορώντας τα κατάμαυρα Flight 2K3 ενώ ο ηγέτης των Nets προτίμησε την ερυθρόλευκη βερσιόν τους.

Nike Zoom Flight Turbine
Εκεί γύρω στις αρχές του 2000 η Nike πειραματιζόταν με διάφορα υλικά και σχεδίαζε κάποια πολύ φουτουριστικά μπασκετικά μοντέλα τα οποία έδειχναν πολύ μπροστά για την εποχή τους κι ένα από αυτά ήταν το Turbine του 2002. Το εν λόγω παπούτσι έγινε γνωστό όταν φορέθηκε από τον Jason Kidd στους Τελικούς του 2002 όταν οι Nets βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Lakers κλέβοντας τις εντυπώσεις κυρίως λόγω της γυαλιστερού του παρουσιαστικού. Σημειωτέον, τα Turbine τιμήθηκαν κι απ' τον Kobe στη sneaker free agency του.

Nike Zoom Huarache 2K4 "Lakers"
Δε πιστεύω να έχει ξεχάσει κάποιος τα Huarache 2K4?? Η αναγέννηση ενός θρυλικού μοντέλου συνέπεσε με την αλλαγή στρατοπέδου για τον Kobe Bryant όπου σχεδόν για ένα χρόνο βολόδερνε στα παρκέ του NBA φορώντας μοντέλα διαφόρων εταιρειών. Στα Playoffs του 2004 καθώς και στους Τελικούς της ίδια χρονιά αγωνίστηκε στα εντός έδρας ματς των Lakers φορώντας λευκές εκδόσεις του 2K4 ενώ στα εκτός προτιμούσε να αγωνίζεται με μαύρες παραλλαγές του.

Nike Zoom Kobe 1 "Last Seconds"
Το πρώτο signature μπασκετικό του Kobe δια χειρός Nike μπορεί να μη συνδυάστηκε με κάποια αγωνιστική επιτυχία του παίχτη επιφύλασσε όμως μια απ' τις καλύτερες ατομικές εμφανίσεις στην ιστορία των Playoffs. Στο πρώτο γύρο της post season του '06 ο Kobe έγινε Mamba και στο Game 4 με δύο απανωτά καλάθια στη παράταση οι 7οι στη regular season Lakers έκαναν το 3-1 επί των 2ων Suns κάνοντας το άλλοτε Forum να εκραγεί. Δυστυχώς βέβαια η σειρά έληξε υπέρ των Suns με 4-3 σε μια σειρά που έπεσαν κορμιά!

Nike Zoom Kobe IV "Finals Edition"
Ο Kobe στη δεύτερη συνεχόμενη εμφάνισή του σε Τελικούς NBA στη μετά-Shaq εποχή των Lakers αγωνίστηκε πιο λυσσασμένος από ποτέ. Μπορεί να φόρεσε τα Kobe IV σε δεκάδες χρωματισμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2009 όμως εκείνη η μαύρη έκδοση με το λίγο μοβ που φόρεσε στους Τελικούς με αντιπάλους του Magic παραμένει μέχρι και σήμερα ξεχωριστό. Πάνω σε εκείνο το ζευγάρι αναγράφονταν με χρυσό χρώμα δεκάδες αριθμοί που αφορούσαν κάποια απ' τα κατορθώματα του μεγάλου Laker που τη προηγούμενη χρονιά είχε αναδειχθεί για πρώτη και μοναδική φορά στη καριέρα του MVP  της κανονικής περιόδου.

Nike Zoom Soldier I
Ο LeBron James κατά τη πορεία του προς τους πρώτους Τελικούς NBA της καριέρας αγωνίστηκε φορώντας ένα νέο μοντέλο της ατύπως δεύτερης signature σειράς παπουτσιών του, της Soldier. Το ασπρομπλέ Soldier με τις χρυσές λεπτομέρειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη καλύτερη εμφάνιση του "King" σε Playoffs όπου σκόραρε του τελευταίους 25 πόντους της ομάδας του κάνοντας έτσι το 3-2 επί των σκληροτράχηλων Pistons σε μια απίστευτη σειρά τελικών περιφέρειας το 2007.

Reebok Answer IV "Step Over"
Δε γινόταν να μην συμπεριλάβω στη λίστα μου τουλάχιστον ένα μπασκετικό του "Αλανιού"! Στη μοναδική MVP-σεζόν του ο Answer κουβάλησε σχεδόν μόνος τους 76ers μέχρι και του μεγάλους Τελικούς κάνοντας το break απ' τον πρώτο κιόλας αγώνα της σειράς όμως στη συνέχεια το δίδυμο Shaq-Kobe αγρίεψε και ανέβασε ταχύτητα φτάνοντας εύκολα στο 4-1. Το ασπρόμαυρο Answer IV έχει μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες όλων μας όχι για τους 48 πόντους που σκόραρε ο "AI" στο Game 1  αλλά για το διάσημο step over στον Lue.