25 Ιανουαρίου 2017

Nike Air Penny II (All Star)

Αν κατά την ένδοξη δεκαετία του '90 υπήρξε μία μόνο signature σειρά που κατάφερε να κοντράρει στα ίσα τη διασημότερη μπασκετική σειρά παπουτσιών όλων των εποχών, τότε αυτή δεν μπορεί να ναι άλλη απ' την προσωπική σειρά του υπερταλαντούχου και νεαρού τότε άσσου των Orlando Magic, του Anfernee Penny Hardaway. Η απόφαση της Nike να ξεκινήσει μια signature σειρά για τον ψηλόλιγνο ποιντ γκαρντ των Μάγων πρέπει λογικά να πάρθηκε μετά την απρόσμενα τεράστια επιτυχία που γνώρισαν κάποια από τα άσημα μοντέλα της που πρόλαβε να φορέσει ο παίχτης όπως τα Air Up και Air Flight One. Η αρχή λοιπόν έγινε το 1995 με το πρώτο Air Penny να φιγουράρει στις βιτρίνες των καταστημάτων δίπλα σε άλλα μυθικά μπασκετικά μοντέλα της swoosh. Και αν στην ιστορία του κινηματογράφου είναι λίγα τα sequel που ξεπερνούν σε φήμη και δόξα τη πρώτη έκδοση τότε κάτι ανάλογο θα έλεγα πως συνέβη και στη περίπτωση του Air Penny II που εμφανίστηκε την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο (1996-1997), με τον σχεδιαστή Eric Avar να ευθύνεται τόσο γι' αυτό όσο και για τα τέσσερα μοντέλα που πρόλαβε να αριθμήσει η σειρά.
Από κατασκευαστικής ματιάς το Nike Air Penny II αποτελεί αντιπροσωπευτικότατο δείγμα της μορφής που είχαν τα μπασκετικά την περίφημη εποχή των 90s. Οπότε δέρμα κατά κύριο λόγο συνεπικουρούμενο από συνθετικό δέρμα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων durabuck συνθέτουν το κέλυφος του μοντέλου που παρουσιάζει φυσικά αρκετά επικαλυπτόμενα μέρη. Χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της σειράς δεν είναι άλλο από το υλικό της ενδιάμεσης σόλας, μέρος της οποίας (άλλοτε μικρότερο κι άλλοτε μεγαλύτερο) εξαπλώνεται πάνω στο κέλυφος για επιπρόσθετη υποστήριξη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Penny II όπου η ενδιάμεση phylon σόλα ακριβώς στο μέσο της εκτείνεται με τη μορφή μικρού φτερού επάνω στο κέλυφος. Για πρώτη φορά στη σειρά γίνεται συνδυασμός δύο αντικραδασμικών τεχνολογιών, ένας κλασικού τύπου αεροθάλαμος στη φτέρνα και ένας θύλακας Zoom Air έμπροσθεν με το torsion plate από ανθρακόνημα να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους. Ολοκληρώνοντας, έχουμε μια εξωτερική σόλα που εγκαινιάζει μια νέου τύπου χάραξη με δύο τρόπον τινά μεγάλα pivot points που "αναπτύσσονται" με τη μορφή ομόκεντρων κύκλων, μια τεχνική που θα υιοθετηθεί και από επόμενα μοντέλα της Nike.
Εμφανισιακά το Air Penny II μπορεί να μη διαθέτει κάποιο σήμα κατατεθέν όπως το εξωτερικό πλαϊνό πτερύγιο του προκατόχου του παρ' όλα αυτά καταφέρνει με το τρόπο του να παραμένει ξεχωριστό. Για πρώτα φορά σε signature μπασκετικό της εταιρείας - πέραν των Air Jordan - απουσιάζει το χαρακτηριστικό μεγάλο swoosh το οποίο είχε "συρρικνωθεί" και ενίοτε "στριμωχτεί" μόνο στη φτέρνα. Με τόσο άφθονο χώρο άδραξε την ευκαιρία το λογότυπο του Penny να εξαπλωθεί και πέραν της γλώσσας κι έτσι ένα έξτρα τρύπιο 1 cent εμφανίζεται είτε στην εξωτερική πλευρά του κελύφους είτε στο heel tab. Το "τρύπιο λεπτό" είναι ίσως το δεύτερο διασημότερο signature μπασκετικό λογότυπο στην ιστορία Nike και οφείλει την ύπαρξή του τόσο στο νεανικό - αλλά παραφρασμένο - παρατσούκλι του παίχτη (μικρό η γιαγιά του τον αποκαλούσε Petty) όσο και στο νούμερο της φανέλας που επέλεξε στους Magic μιας και το αγαπημένο του 25 ήταν ήδη καπαρωμένο από τον τότε συμπαίκτη του Nick Anderson. Η κυματοειδής ενδιάμεση σόλα συμπεριλαμβανομένου και του μικρού φτερού μαζί με το ανακλαστικό (3M) σιρίκι στη περιφέρεια του κελύφους είναι οι βασικότεροι πρωταγωνιστές του σχεδίου του Eric Avar. Από και πέρα και ανάλογα τα χρώματα που επιλέγει για να "φορέσει" η εκάστοτε έκδοση τονίζεται και κάποιο διαφορετικό σημείο της περίτεχνης σιλουέτας του.
Το Nike Air Penny II σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τον κύριο Hardaway στην οποία ο ίδιος θα γινόταν το πρόσωπο του συλλόγου ή πιο σωστά ο μοναδικός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Orlando Magic μετά τη φυγή του Shaq γι' άλλη Γη γι' άλλα μέρη. Η Nike φρόντισε για τη σεζόν να προμηθεύσει από πολύ νωρίς τον αθλητής της με το δεύτερο παπούτσι της σειράς του αν και αυτό ξεκίνησε να πωλείται κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων του 1996. Το μοντέλο παρουσιάστηκε εκείνη τη σεζόν μονάχα σε τρεις χρωματισμούς, βασισμένοι όλοι τους στα χρώματα των Magic. Το "Atlantic Blue" για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας, το ασπρόμαυρο για τα εκτός έδρας ενώ τελευταία εμφανίστηκε η παρουσιαζόμενη έκδοση, ευρέως γνωστή και ως "All Star". Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό το κατάλευκο Air Penny II έκανε ντεμπούτο στο All Star Game του Cleveland το 1997 αλλά δε φορέθηκε μόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση καθώς ο παίχτης φάνηκε να το προτιμά σε αρκετούς από τους μετέπειτα αγώνες της κανονικής περιόδου. Έκτοτε το μοντέλο έχει επανακυκλοφορήσει  πολλές φορές τόσο στους ορίτζιναλ χρωματισμούς του όσο και σε νεότερους μερικοί εκ των οποίων άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και og. Αν και πολλοί θεωρούν το Nike Foamposite One μέλος της signature σειράς του Anfernee Hardaway εγώ απλά έχω να δηλώσω πως το εικονιζόμενο μοντέλο είναι το πρώτο επίσημο Penny που προστίθεται στη συλλογή μου και παραδέχομαι πως έσφαλα τόσο καιρό! It worths every Penny!