28 Ιανουαρίου 2017

Η τεχνολογία ClutchFit από την Under Armour

Η Under Armour μπορεί να ιδρύθηκε  μόλις το 1996 έχει καταφέρει όμως να αναπτύξει ουκ ολίγες τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες φυσικά ενσωματώνονται στα προϊόντα της. Στο κλάδο των αθλητικών υποδημάτων και πιο συγκεκριμένα στα μπασκετικά της έχει μέχρι στιγμής αξιοποιήσει τις αντικραδασμικές τεχνολογίες Micro G, Charged Cushioning και 3D Printing ενώ για τη κατασκευή του επάνω τμήματος των παπουτσιών της έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα οι τεχνολογίες SpeedForm, Anafoam και ClutchFit με τη τελευταία να είναι η πιο πρόσφατη που εφηύρε η αμερικάνικη εταιρεία.
Η UA θέλοντας να ακολουθήσει τη τρέχουσα τάση της μόδας που απαιτεί υψηλής ποιότητας αθλητικό εξοπλισμό με όσο το δυνατό ελαφρύτερα και πιο αναπνεύσιμα υλικά και παρατηρώντας ταυτόχρονα τους ανταγωνιστές της να χουν η μεν Nike το Flyknit και η δε Adidas το Primeknit, επέλεξε να αναπτύξει μια παραπλήσια τεχνολογία, την ClutchFit. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή στρώση η οποία αποτελείται από δύο επίσης πολύ λεπτές και διαφορετικές μεταξύ τους επιφάνειες. Ένα αμφίδρομο πλέξιμο ελαστικών μικροϊνών που καλούνται Trivela συνθέτουν τη πρώτη επιφάνεια της ClutchFit τεχνολογίας θυμίζοντας κάτι από neoprene. Ακριβώς από πάνω έχει τοποθετηθεί η δεύτερη επιφάνεια που δεν είναι κάτι άλλο παρά μια λεπτή στρώση από fuse υλικό με σκοπό να προσφέρει στήριξη αλλά και προστασία από τις φθορές.
Όταν το 2014 η UA παρουσίασε τη νέα της καινοτομία, το fuse υλικό απαρτιζόταν από εκατοντάδες μικρές κλεψύδρες που συνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους προσφέροντας μεγάλη ευελιξία. Έκτοτε η τεχνολογία της συνεχίζει να εξελίσσεται και έτσι οι κλεψύδρες έγιναν λεπτότερες και κομψότερες ενώ στη νεότερη και τελευταία ClutchFit γενιά αυτές έχουν αντικατασταθεί από τους γνωστούς μας κέρσορες (δείκτες) των Η/Υ.
Αρχικώς η ClutchFit τεχνολογία αξιοποιήθηκε από τη UA κυρίως για τη κατασκευή των παπουτσιών της για το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, το αμερικάνικο football και τελευταία για τα μπασκετικά της. Το Under Armour ClutchFit Drive υπήρξε το πρώτο μπασκετικό της μοντέλο που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τεχνική κατασκευής η οποία όμως λόγω της φύσεως του υποδήματος είχε υποστεί μια σημαντική τροποποίηση στη βασική της επιφάνεια. Αυτή η βιασύνη της UA τελικά δε της κόστισε επειδή το μοντέλο προβλήθηκε ως το πρώτο πατούμενο του Stephen Curry επισκιάζοντας έτσι κάθε "ατασθαλία" του.