19 Ιουνίου 2024

Jordan Tatum 2 (Momma's Boy)

Με το καλύτερο δυνατό τρόπο εκκίνησε η signature συλλογή του Jason Tatum ικανοποιώντας έτσι τις υψηλές προσδοκίες της Jordan Brand καθώς η εμπορευσιμότητα του Tatum 1 συμβάδισε με εκείνη του αντίστοιχα πρώτου κωδικού της συλλογής του HalleLuka. Με σκοπό να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, η Jordan επεδίωξε να ετοιμάσει το sequel που θα γνώριζε εξίσου μεγάλη επιτυχία έχοντας υποβληθεί βέβαια στις απαραίτητες "διορθώσεις" στα σημεία όπου χόλωνε ελαφρώς το Tatum 1. Γι' αυτό το λόγο προτιμήθηκε να διατηρηθεί στο τιμόνι της σειράς ο Bryant Klug, ένας ταλαντούχος σχεδιαστής που το τελευταίο διάστημα γεννούν και τα κοκόρια του αφού εκτός του πρώτου Tatum έχει εμπνευστεί το ορίτζιναλ GT Cut αλλά και το οικονομικότερο GT Cut Academy. Τον περασμένο Δεκέμβρη έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Jordan Tatum 2 με τον ίδιο τον παίχτη να τα πρωτοπροβάρει στη χριστουγεννιάτικη αναμέτρηση μεταξύ Lakers και Celtics στη Crypto Arena με τους Κέλτες να αναδεικνύονται νικητές. Προς τέρψη αρκετών sneakerheads το νεότερο Tatum ανακοινώθηκε σε δύο εκδόσεις διαφορετικές ως προς το χρώμα αλλά κι ως προς το βασικό υλικό δόμησης του πλαισίου.
Το Jordan Tatum 2 όσο κι αν δε του φαίνεται είναι μια εξίσου ανάλαφρη κατασκευή ακόμη και τώρα που δεν υφίστανται τα τεράστια κενά στη midsole. Ξεκινώντας όπως πάντα από το πλαίσιο, η στάνταρτ βερσιόν χρησιμοποιεί κλασικού τύπου mesh άλλα όχι με τόσο αραιή πλέξη όπως στο Tatum 1 και με fuse ενίσχυση στα απαραίτητα σημεία του. Η εκθειαζόμενη έκδοση είναι εντελώς διαφορετική αφού αξιοποιείται ο πολύ οικείος jacquard μουσαμάς που είναι σαφέστατα ανθεκτικότερος και επιτρέπει τις λεπτομερείς απεικονίσεις. Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του Tatum 2 είναι ίδια ανεξαρτήτως βερσιόν. Έχουμε ξανά μια ενδιάμεση σόλα από plylon foam που ταυτόχρονα λειτουργεί κι ως outsole αλλά με περισσότερη γόμα στο πάτωμα ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή πρόσφυση. Και στις δύο πλευρές έχει τοποθετηθεί μια μπαριέρα-συγκράτησης σα ξαπλωμένο 8αρι προερχόμενες από foam με το ένα διάκενο να είναι "παραγεμισμένο" mesh. Στο ρετιρέ της midsole έχει εγκατασταθεί ένα strobel board αμιγώς από Air που εκτείνεται απ' άκρη σ' άκρη σαν εκείνο που υπήρχε στο Nike PG 5. Τέλος, έχουμε μια σύνθετη εξωτερική σόλα που συνδυάζει τη κλασική γόμα με τη μορφή pods που περιέχουν herringbone και τις επίπεδες σαγρέ επιφάνειες που "ανήκουν" στη phylon midsole.
Νωρίτερα ανέφερα πως το Jordan Tatum 2 είναι ένα ακόμη προϊόν έμπνευσης του Bryant Klug, ενός ανθρώπου που φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του "Taco Jay" αφού κάνει το back-2-back. Πολλά easter eggs δεν υπάρχουν στο παπούτσι πέρα του "Find a Way" που χει χαραχτεί στο ψηλότερο από τα δύο οβάλ πλαίσια της εσωτερικής πλευράς όπως λιγοστές κι οι προσωπικές αναφορές σα το μικρό ζερό στο υποτυπώδες heel clip ενώ το λογότυπο του νυν πρωταθλητή βρίσκεται και πάλι μόνο του στη κορυφή κάθε γλώσσας και πουθενά αλλού. Χάρη στο παρατσούκλι της εικονιζόμενης βερσιόν είναι αντιληπτό ότι είναι αφιερωμένη στη μητέρα του Tatum γι' αυτό άλλωστε και τα δεκάδες λευκά κρίνα που χουν κατακλύσει το πλαίσιο. Τζορντανικό χωρίς μικρά ή μεγάλα Jumpman δεν υφίσταται οπότε στο sequel Tatum μετράμε τρία logos, στο εξωτερικό πλαϊνό, στη φτέρνα και στο πάτωμα σε πολύ μικρότερη διάσταση. Ανεξαρτήτως έκδοσης, σήμα κατατεθέν του κωδικού είναι δίχως αμφιβολία τα οβάλ σχέδια του foam σκελετού που υποστηρίζουν κάθε πλευρά κάτι που συνέβαινε εν πολλοίς και με το Tatum 1.
Το Jordan Tatum 2 παρουσιάστηκε επισήμως τον περασμένο Δεκέμβριο στον ασυνήθιστο χρωματισμό της μέντας έχοντας τη κωδική ονομασία "Vortex" και ήταν αυτή που ντεμπούταρε στα παρκέ του NBA στο Christmas Game μεταξύ των δύο πιο επιτυχημένων και λαοφιλέστερων franchises. Όπως συνέβη με το Tatum 1 έτσι και τώρα το πατούμενο έρχεται εντός ενός ασπρόμαυρου κουτιού με το τεράστιο logo του παίχτη να καλύπτει το καπάκι. Η σκληρότερη πλην πανέμορφη έκδοση "Momma's Boy" είναι ίσως η μοναδική που έχει εμφανιστεί ή κυκλοφορήσει έχοντας jacquard υφαντό αντί mesh κι η αλήθεια είναι πως δείχνει πιο premium. Η σύγχρονη ηγετική μορφή των Boston Celtics από τότε που λάνσαρε τα νέα του πατούμενα δε τα έχει σνομπάρει και φροντίζει να εμφανίζει ολοκαίνουργιους χρωματισμούς του και πολύ πιθανό τους εντυπωσιακότερους όλων να μη τους δούμε ποτέ αφού πρόκειται για αυστηρά PEs. Επόμενη στάση το Tatum 3 που θα είναι μια ελαφρώς διορθωμένη εκδοχή του 2!