5 Απριλίου 2024

Nike Sabrina 1 (Spark)

Η Nike το χει πάρει τελικά απόφαση να επιστρέψει για τα καλά σε μια κατηγορία μπασκετικών στην οποία αποδεδειγμένα είχε διακριθεί και αναδειχθεί προ αμνημονεύτων ετών. Μόλις πέρυσι και μετά από σχεδόν μια δεκαπενταετία η swoosh ίδρυσε μια signature συλλογή γένους θηλυκού αυτή τη φορά για τα μάτια και τη πανύψηλη χάρη της Elena Delle Donne. Τα Air Deldon παρά την κατασκευαστική τους ιδιαιτερότητα κέντρισαν το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού και στo Beaverton γλυκάθηκαν με τo όλο εγχείρημα και σκέφτηκαν να ζευγαρώσουν τις σειρές. Και ο κλήρος έπεσε, διόλου τυχαία, στην 25χρονη Sabrina Ionescu, μια Αμερικανίδα με ρουμανική καταγωγή που έκανε πράγματα και θάματα στο NCAA αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της αφού είναι το κολεγιοκόριτσο με τα περισσότερα triple-double. Ήταν η πρώτη επιλογή στο draft του 2020 και τριάμισι χρόνια τώρα μεγαλουργεί στο WNBA όντας η βασική point guard των New York Liberty. Σκοράρει κατά ριπάς πέρα απ' τη γραμμή του τριπόντου με πρόσφατο παράσημό της το ρεκόρ τριπόντων στο διαγωνισμό του τελευταίου All-Star Game ξεπερνώντας ακόμη και τον Στεφανάκο. Το Nike Sabrina 1 είναι ιδρυτική διακήρυξη της συλλογής κι αποτελεί προϊόν έμπνευσης του γνωστού ύποπτου των τελευταίων χρόνων, του Benjamin Nethongkome!
Το Nike Sabrina 1 σε αντίθεση με τα "πρωτάκια" των πρόσφατων signatures της swoosh εν γένει, είναι ένα πληθωρικό κι ασυνήθιστα εξελιγμένο μπασκετικό. Για το πλαίσιο του προτιμήθηκαν φθηνά υλικά που όμως έχουν συνδυαστεί άψογα κι έχουμε textile mesh για το μπροστινό μέρος συν το κουτουπιέ, διάφανο screen mesh για τα πλαϊνά απ' όπου και φαίνονται οι υπόγειες υφασμάτινες λούπες για τα κορδόνια και τέλος απαλό ψευτοnubuck για το υποτιθέμενο εξωτερικό heel counter και τη κορυφή της γλώσσας. Η midsole του Sabrina 1 είναι χαμηλού προφίλ και για τη δόμησή της δε προτιμήθηκε κάποιο φτηνιάρικο ή συνηθισμένο foam αλλά ότι πιο τελευταίο έχει αναπτύξει η Nike κι αυτό δεν είναι άλλο απ' το React! React foam απ' τη κορυφή ως τη φτέρνα χωρίς πλευρικούς περιορισμούς και ημιδιαφανείς TPU μπαριέρες μαζί με ένα καλά "κρυμμένο" ορθογώνιο Zoom Air θύλακα στο ύψος του μεταταρσίου. Όσο για την εξωτερική του σόλα επιλέχθηκε ένα είδος herringbone σε μια ρευστότερη ή πιο ατημέλητη παραλλαγή του που διακόπτεται από δύο ρηχά παράλληλα κανάλια τα οποία "ρέουν" κατά μήκος της.
Όταν πρωτοαντίκρισα το Nike Sabrina 1 υπέθεσα ότι επρόκειτο για ένα ακόμη υβριδικό Kobe αφού μοιάζει να κινείται στις γραμμές των Kobe IV και Kobe V κι είμαι σίγουρος πως από αυτά άντλησε έμπνευση ο Benjamin! Ανεξαρτήτως έκδοσης το Sabrina 1 περιέχει αρκετές προσωπικές αναφορές ως οφείλει κάθε signature! Ξεχωρίζει πρώτα το περίτεχνο μοτίβο με τους ραφτούς ρόμβους που καλύπτει κάθε πτυχή του mesh κι έχει ρουμάνικη προέλευση, ένα ρουμάνικο pattern που συναντoύμε σε παραδοσιακές φορεσιές και διαφόρων ειδών κεντήματα. Ακολουθεί το μεγάλο "i" ένεκα του επωνύμου της το οποίο εκκινεί απ' τη γλώσσα, κατηφορίζει μπροστά, συνεχίζει στη σόλα και καταλήγει πίσω πάλι σε ένα "i" με την υπογραφή της αθλήτριας. Τρίτη ομορφιά, το μικρό swoosh στην εσωτερική πλευρά με την ασυνήθιστη κατακόρυφη φορά που εισχωρεί στη midsole μια συμβολική κίνηση που ερμηνεύει το "brake the barriers" που την ακολουθεί στη ζωή της. Το λογότυπο της Sabrina είναι αρκετά απλοϊκό, ένα σκέτο "S" με τα δύο κενά που σχηματίζονται να συμβολίζουν την full-court οπτική της. Από το παπούτσι δε λείπει και το προσωπικό της μότο "Anyone-Anywhere" δύο λέξεις που έχουν χαραχτεί στα διάκενα που βρίσκονται στις καμάρες.
Το Nike Sabrina 1 ανακοινώθηκε επίσημα στις αρχές Μαρτίου, λίγες βδομάδες δηλαδή πριν εκκινήσει η 27η σεζόν στο NBA και μάλιστα διοργανώθηκε εκδήλωση παρουσίασής του όπου και εμφανίστηκαν οι πρώτες τέσσερις εκδόσεις του. Η πρωτοπροβληθείσα έκδοση "Ionic" δε μου γέμισε και πολύ το μάτι εξαιτίας της ημιδιάφανης σόλας του ούτε κι ασπρόμαυρη λευκή "Magnetic" σε αντίθεση βέβαια με το μωβ "Spark" με τις κίτρινες λεπτομέρειές του που μπήκε αμέσως στο στοχαστρό μου. Η Nike φαίνεται πως έχει ποντάρει πολλά στη συγκεκριμένη συλλογή αλλιώς δεν εξηγείται η τόση "περιποίηση" που φτάνει μέχρι και το κουτί. Το μεγάλο λογότυπο της Sabrine κοσμεί το καπάκι ενώ όταν το ανοίξετε ακριβώς από κάτω του βρίσκεται ένα ας πουμε ιδιόχειρο σημείωμα-αφιέρωση της αθλήτριας το οποίο αναφέρει τα εξής: "For those who love the game as much as i do... For the hardest workers, relentless dream seekers and for those paving the way. For those who work tirelessly to perfect their craft without ever loooking the clock. This shoe is for you, on your pursuit to becoming the best you can be." Είναι τέτοια η επιτυχία του παπουτσιού που δεκάδες NBAers το προτιμούν φανατικά αντί αντρικών signature σειρών. Δε σας κρύβω πως ανυπομονώ για το sequel της συλλογής!

https://madeforthew.com/stories/nike-debuts-sabrina-1-signature-shoe/