15 Μαΐου 2022

Puma MB.01 (Black Blast)

Η ολική επαναφορά της Puma στη κατηγορία των σύγχρονων μπασκετικών υποδημάτων έχει πράγματι ενθουσιάσει το φίλαθλο sneakerικό κοινό που έχει αγκαλιάσει την τολμηρή προσπάθεια των Γερμανών να σπάσουν επιτέλους το δίπολο Nike-Adidas. Η πλειοψηφία των team models που χει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής η Puma κρίνονται από ικανοποιητικά έως εξαιρετικά με κορυφαίο κωδικό όλων το Puma Clyde All-Pro. Η ανάγκη σύστασης μιας επίσημης signature σειράς ήταν στα μακρόπνοα σχέδια της φίρμας η οποία αναζητούσε εδώ και καιρό τον καταλληλότερο NBAer πάνω στον οποίο θα ανέπτυσσε το μεγαλεπήβολο project της. Έπειτα από ενδελεχή αναζήτηση κατέληξαν στον RΟΥ της περσινής σεζόν και νυν ηγέτη τον Charlotte Hornets που δεν είναι άλλος απ' τον LaMelo LaFrance Ball! Ο τριτότοκος γιος του LaVar Ball επιλέχθηκε μεταξύ αρκετών υποψηφίων και διαδέχεται όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο τον Vince Carter, τον τελευταίο μπασκετμπολίστα που κατείχε signature συλλογή με την Puma προ αμνημονεύτων (25ετία) χρόνων. Το Puma MB.01 θέτει τα θεμέλια της συλλογής του γκαρντ των Hornets, της δεύτερης που τυγχάνει να αποκτά καθώς πριν πέντε χρόνια είχε το δικό του μπασκετικό διαμέσου της οικογενειακής επιχείρησης Big Baller Brand!
Το Puma MB.01 είναι ένα μετρίου αναστήματος μπασκετικό για τη κατασκευή του οποίου επιλέχθηκαν υλικά και τεχνολογίες πολύ γνώριμες στο μπασκετικό της τμήμα. Ένα είδος nylon-mesh επιλέχθηκε για το μπροστινό μισό μέρος του πλαισίου "συνεπικουρούμενο" από τις απαραίτητες fuse επικαλύψεις. Για το εναπομείναν κομμάτι του κελύφους αξιοποιείται ένα σύνηθες mesh το οποίο σε ορισμένες εκδόσεις αντικαθίσταται είτε από κλασικού τύπου mesh που συνήθως προτιμάται για τα jerseys είτε από ψευτο-nubuck. Για το παραδοσιακό "σεμεδάκι" που χει ραφτεί πέριξ του κολάρου προτιμάται κυρίως η χρήση κλωστής όμως για κάποιες ειδικές περιστάσεις έχουμε τον συνδυασμό κλωστής (εξωτερική πλευρά) και fuse (εσωτερική). Η μονοκόμματη ενδιάμεση σόλα του MB.01 έχει σμιλευτεί εξ' ολοκλήρου από κλασικό EVA συν ένα ορθογώνιο top-loaded pack στη περιοχή της φτέρνας από Nitro foam, το νεότερο είδος foam που έχει αναπτύξει και εξελίξει η Puma. Τέλος, η μορφολογία της εξωτερικής του σόλας περιέχει μια ακιδωτή εξέλιξη υπό τη μορφή κογχυλιού με κέντρο της το pivot point ενώ για υπόλοιπο τμήμα έχουμε μια μπακλαβωτή χάραξη.
Το σχεδιασμό αλλά και τη διακόσμηση του Puma MB.01 επιμελήθηκε εξ' ολοκλήρου ο Jacob Garcia, ένας σχεδιαστής που αποδεδειγμένα κατέχει το "άθλημα" αφού συντριπτική πλειοψηφία των τωρινών Puma μπασκετικών προέρχονται από τη ψηφιακή πένα του. Πέρα του διπρόσωπου ύφους του πλαισίου σημείο αναφοράς του MB.01 είναι τα επικαλυπτόμενα τόξα πέριξ του κολάρου όπου αποτελούν νοητή προέκταση (κοινώς τα αέρια) του διαστημόπλοιου που χει για τατουάζ στην γάμπα του αριστερού του ποδιού. Επόμενο σημείο που χρίζει της προσοχής μας η γλώσσα του παπουτσιού. Εκεί διακρίνουμε το επίσημο λογότυπο του Melo με τα φτερά, τον άσσο και το MB ανάμεσά τους συν το φωτοστέφανο ενώ τέρμα κορυφή αναγράφεται η φράση "1 Of 1". Τα δύο προαναφερθέντα σχέδια είναι πιστά αντίγραφα των τατουάζ που χει στους πήχεις των χεριών του ο LaMelo. Η φράση "1 Of 1" αναγράφεται ακόμη δύο φορές, μία στη fuse επίστρωση του toe cap παρέα με το Formstrip σήμα κι η δεύτερη ακριβώς στο κέντρο της φτέρνας στην εξωτερική σόλα. Στη σόλα αχνοφαίνεται τυπωμένη η φράση "Rare" που κι αυτή εντοπίζεται ζωγραφισμένη στο σώμα του αθλητή όπως και το "Golden Child" που έχει χαραχτεί στο pivot point. Μοναδικά στυλιστικά "μπιχλιμπίδια" που δεν ανήκουν στο Ball είναι η φράση "Not From Here" που βρίσκεται στους πρόποδες της γλώσσας καθώς και το αρκτικόλεξο "M.E.L.O." στην πρύμνη του παπουτσιού.
Ο ερχομός του Puma MB.01 μας γνωστοποιήθηκε μέσω ενός ολιγόλεπτου κλιπ από τον ινσταγκραμικό λογαριασμού του άλλοτε NBAer και νυν τηλεσχολιαστή Jaylen Rose κι ενώ μέχρι τότε ο LaMelo αγωνιζόταν φορώντας τα Court Rider. Περί τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η Puma εξέδωσε το επίσημο - κι αποκλειστικά ηλεκτρονικό πια - ανακοινωθέν αναφορικά με τον επικείμενο ερχομό του επίσημου παπουτσιού του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίχτη. Το MB.01 είναι δίχως αμφιβολία μια πολύ περιποιημένη κατασκευή ιδίως όταν πρόκειται για το εναρκτήριο μπασκετικό μιας signature συλλογής. Ανάλογη περιποίηση έχει υποστεί και το κουτί μέσα στο οποίο το προμηθεύεται κάποιος που έχει τη μορφή κρυογενετικού θαλάμου με φόντο το απέραντο διάστημα αφού ο LaMelo δεν είναι από δω. Η κατακόκκινη έκδοση "Red Blast" ξεπούλησε σε χρόνο dt όμως λίαν συντόμως ακολούθησαν χρωματισμοί πολύ πιο φυσιολογικοί στα μάτια μου. Η εικονιζόμενη βερσιόν είναι μία εξ αυτών έχοντας επισήμως το παρατσούκλι "Black Blast" και χάρη στην αντίθεση των δύο χρωμάτων του πανεύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τις μπόλικες λεπτομέρειες του παπουτσιού. Next stop the ΜΒ.02!!