3 Μαρτίου 2020

Nike Air Zoom GP (White/black)

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 εμφανίστηκαν στα παρκέ του NBA μερικοί σπουδαίοι ποιντ γκαρντς που έκαναν πράματα και θάματα κατορθώνοντας μάλιστα να αφήσουν το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία όχι μόνο του NBA αλλά και του αθλήματος. Ένας εξ' αυτών ήταν ο θρασύτατος και πάντα ανταγωνιστικότατος πρώην ηγέτης των Seattle Supersonics ο πολύς κύριος Gary Dwayne Payton γνωστότερος τοις πάσι κι ως "The Glove" . Το παρατσούκλι που κληρονόμησε από συγγενικό του πρόσωπο όπως λέγεται οφείλεται εν πολλοίς στις αμυντικές ικανότητες του αθυρόστομου Hall-of-Famer πια ο οποίος μέχρι και σήμερα παραμένει ο μοναδικός πoιντ γκαρντ που έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς (1995-1996) στο τέλος της οποίας βρέθηκε δύο νίκες μακριά από το πρώτο του δαχτυλίδι. Εκείνη η μυθική σεζόν με τους Supersonics μάλλον έδωσε το πράσινο φώτο από την εταιρεία του Oregon ώστε να ιδρυθεί μια προσωπική συλλογή για χάρη του. Το Nike Air Zoom GP κυκλοφόρησε με κάθε επισημότητα το 1999 ήταν (κι είναι) ο πρώτος κωδικός της signature σειράς του τέως Sonic παίχτη κι αποτελεί προϊόν έμπνευσης του ευφυούς και ισόβιου σχεδιαστή της swoosh, Eric Avar.
Παρά το γεγονός πως το Nike Air Zoom GP έθετε τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη μιας νέας signature σειράς εντούτοις διέθετε πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών της Nike κάτι που δε συνηθίζεται τη σήμερον ημέρα. Το περίτεχνο άνωθεν μέρος της κατασκευής με το ιδιαίτερο σύστημα κλειδώματος προέρχεται κυρίως από ποιοτικό δέρμα με επικαλυπτόμενες επιφάνειες συν μερικά τετραγωνικά εκατοστά από συνθετικό δέρμα ενώ υπογείως του φιλοξενείται μια υποτυπώδης και μονοκόμματη neoprene γλώσσα. Κάτω απ' τη περιοχή που εδρεύει το συνθετικό κομμάτι δέρματος, κρύβεται η πολυδιαφημισμένη για εκείνη την εποχή τεχνολογία "monkey paw" που δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα άκαμπτο κομμάτι πλαστικού υπό τη μορφή πέλματος μαϊμούς και πρόσφερε πλευρική υποστήριξη. Η ενδιάμεση σόλα του επανεμφανιζόμενου Zoom GP είναι από phylon υλικό και εντός της περιέχονται όπως και στη πρώτη του κυκλοφορία δύο μονάδες Zoom Air, μία σε ορθογώνια μορφή στη φτέρνα πάχους 11mm και μια λεπτότερη σε τραπεζοειδή μορφή στο έμπροσθεν μέρος ελαφρώς μικρότερη σε έκταση σε σχέση με τη βερσιόν του 1999. Εν συνεχεία έχουμε μια αντιστρεπτική πλάκα από ανθρακόνημα κι ακολουθεί η εξωτερική σόλα που ναι χωρισμένη σε μεγάλες επιφάνειες μέσω καναλιών ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευλυγισία της.
Το Nike Air Zoom GP όπως ειπώθηκε νωρίτερα είναι σχεδιασμένο από τον περιβόητο Eric Avar και η έμπνευσή του περιέχει γονίδια από τρία εξειδικευμένα αθλητικά υποδήματα. DNA από παπούτσια για το στίβο, για τη ποδηλασία και από μπότες του σκι συνέβαλαν ώστε να σχηματοποιηθεί το ιδιόμορφο Zoom GP, ένα μπασκετικό που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί. Πέραν πάσης αμφιβολίας το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του GP είναι το ασύμμετρο δερμάτινο κάλυμμα μαζί με το ratchet σύστημα κλειδώματος (καστάνια) το οποίο είναι αναπόσπαστο στοιχείο των ski-boots. Το Air Zoom GP ήταν μέρος της γραμμής Alpha Project της Nike η οποία έδινα τη δυνατότητα να συνεργαστούν εξτρίμ σχέδια με νέες τεχνολογίες έχοντας στον επίκεντρο τον αθλητή. Το project διήρκεσε αρκετά χρόνια καλύπτοντας πολλές κατηγορίες αθλημάτων από το τρέξιμο και το μπάσκετ μέχρι το τένις. Πέντε κύκλοι ομοιόμορφοι κύκλοι σε ευθεία είναι μέχρι το λογότυπο του Alpha Project και στο Zoom GP το εντοπίζουμε σε τρία σημεία του. Πέντε κύκλοι στη δεξιά πλευρά του κελύφους, άλλοι πέντε στην εξωτερική σόλα με τον ένα κύκλο να μαρτυρά την ύπαρξη της Zoom τεχνολογίας και τέλος με τη μορφή πέντε μικρών κουκίδων στη πλάτη κάθε heel counter.
Το Nike Air Zoom GP έγινε γνωστότερο μέσω δύο διαφημιστικών σποτ μια τακτική προώθηση ευρέως διαδεδομένη εκείνη την εποχή όπου δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο ένα σποτ ο πρωταγωνιστής Payton περιπλανιέται στο κατάστημα Patell's Oddities ψάχνοντας να βρει το κατάλληλο πατούμενο ενώ στο δεύτερο ο GP βρίσκεται εντός ενός ρίνγκ όπου καλείται να αντιμετωπίσει τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Evander Holyfield. Το Air Zoom GP παρουσιάστηκε μόνο σε τρεις χρωματισμούς λευκό, μαύρο και navy οι οποίοι βέβαια ταίριαζαν με τα χρώματα των Sonics. Πηγαίνοντας στο 2000, η ​​Nike κυκλοφόρησε το Air Believe Flight που ήταν ένα παρόμοιο παπούτσι άνευ συστήματος κλειδώματος με καστάνια αφού έφερε παραδοσιακό στραπ με βέλκρο. Κοντά εκείνη τη περίοδο η εταιρεία κυκλοφόρησε το Air Afterburner Flight που δανείστηκε στοιχεία από τη σιλουέτα του πρώτου "Glove" παπουτσιού. Το Nike Air Zoom GP επανακυκλοφόρησε φέτος μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια στην πρωτότυπη μορφή του και χωρίς "εκπτώσεις" στα υλικά του και μάλιστα στους δύο απ' τους τρεις ορίτζιναλ χρωματισμούς του. Τώρα το μόνο που χει απομείνει είναι να το πάρει απόφαση ο κομισάριος και να δώσει την πολυπόθητη εντολή για επιστροφή των Sonics στο NBA!