26 Φεβρουαρίου 2020

Nike Kyrie Flytrap (USA)

Ο Νεοϋορκέζος από τη φετινή αγωνιστική περίοδο "Uncle Drew", κατά κόσμον Kyrie Irving, ανήκει εδώ και λίγο καιρό σ' ένα πολύ κλειστό γκρουπ NBAers που χουν την τύχη να έχουν το όνομά τους όχι σε μία αλλά σε δύο τουλάχιστον συλλογές της swoosh. Το "εισιτήριο" για την είσοδο του στο προαναφερθέν γκρουπ αποτελεί το Nike Kyrie Flytrap, το μοντέλο που εγκαινιάζει τη δεύτερη σειρά του Kyrie η οποία λογίζεται ως η ακόμη πιο low-budget συλλογή της ήδη low-budget επίσημης σειράς του πρώην πια Κέλτη. Αυτή η ομολογουμένως ασυνήθιστη για τη κατηγορία απόφαση της Nike διόλου τυχαία θα έπρεπε να θεωρείται αφού το brand name Kyrie είναι ίσως το εμπορικότερο περιουσιακό μπασκετικό στοιχείο που κατέχει αυτή την περίοδο η αμερικάνικη εταιρεία και προκειμένου να επωφεληθεί τα μάλα δε διστάζει να τολμήσει μια κίνηση που σε βάθος χρόνου ίσως και να τη δικαιώσει. Όσο πάντως κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν κατόρθωσα να ανακαλύψω ποιος είναι ο σχεδιαστής του παπουτσιού και δε θα εκπλαγώ αν αργότερα μάθω πως ο Benjamin Nethongkome ευθύνεται για την ύπαρξή του.
Tο Nike Kyrie Flytrap όντας low-budget έχει δομηθεί έχοντας εκμεταλλευτεί τα απολύτως απλά και απαραίτητα υλικά καναδυό απ΄τα οποία παλαιότερα έχουν αξιοποιηθεί κατά κόρον από πιο premium σειρές. Το Flytrap αν και χαμηλού κόστους κωδικός έχει χρησιμοποιήσει λεπτό woven υλικό για τη κατασκευή του άνωθεν μέρους με τη γλώσσα να αποτελεί συνέχεια της εσωτερικής του πλευράς μια τεχνική που χουμε δει ουκ ολίγες φορές κι από διάφορες φίρμες. Προς αποφυγή χαλάρωσης της μπουρίτο (όπως καλείται) γλώσσας, έχει επινοηθεί μια ελαστική υφασμάτινη ζώνη που εκκινεί από την εσωτερική μεριά και καταλήγει στη πρώτη οπή της αντίπερα όχθης κι έχοντας στο άκρο της μια θηλιά για τη διέλευση των κορδονιών. Η ενδιάμεση σόλα του Flytrap προέρχεται απ' το σύνηθες phylon υλικό που διαθέτει η swoosh συν μια ελάχιστη δόση Zoom Air υπό τη μορφή μικρού εξάγωνου θύλακα στη περιοχή του μεταταρσίου. Για την απαραίτητη πρόσφυση η εξωτερική σόλας φέρει μια παραλλαγή του μοτίβου χάραξης του Nike Kyrie 4 αλλά με την χαρακτηριστική εγκάρσια ζιγκ-ζαγκ τομή σε πολύ πιο ρηχή μορφή.
Φυσιογνωμικά τώρα το Nike Kyrie Flytrap θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ως ένα υβρίδιο που έχει προκύψει μέσω της διασταύρωσης του Kyrie 1 και του Kyrie 4. Απ' τη μία έχουμε τη διάρθρωση του πλαισίου (βλέπε Kyrie 1) κι απ' την άλλη τη μορφολογία τόσο της ενδιάμεσης όσο και της εξωτερικής σόλας (βλέπε Kyrie 4). Ως προς το στυλιστικό κομμάτι το Flytrap φέρει πολλές ζιγκ-ζαγκ επιφάνειες που μιμούνται τα δόντια του πασίγνωστου σαρκοβόρου φυτού ενώ έχει "κληρονομήσει" κι ένα (H+H=Hungry and Humble) απ' τα πολλά μότο που μονίμως βρίσκονται στα ορίτζιναλ Nike Kyrie μαζί φυσικά με το απαραίτητο λογότυπό του σε γνώριμα (γλώσσα) κι όχι μόνο σημεία του (εξωτερική πλευρά υπό κλίση). Για πρώτη φορά σε κάποιο Kyrie ντεμπουτάρει ο αριθμός "11", το νέο νούμερο που επέλεξε να φορά ο "Uncle Drew" για τη σύντομη διαμονή του στη Βοστόνη το οποίο εντοπίζουμε σε ανάγλυφη μορφή στο μικρό δερμάτινο κομμάτι στη ράχη του παπουτσιού.
To Nike Kyrie Flytrap πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2018 κι είχε σύντομη διάρκεια ζωής αφού πριν καν χρονίσει εμφανίστηκε ο διάδοχός του. Παρά τον σαφέστατα περιορισμένο χρόνο που χε στη διάθεσή του, πρόλαβε να κυκλοφορήσει σε αρκετούς χρωματικούς συνδυασμούς μερικοί εκ των οποίων ήταν εξαιρετικοί. Απ' αυτές τις εκδόσεις όπως βλέπετε κι εσείς ξεχώρισα εκείνη που φέρνει στα χρώματα της Team USA εξού και το παρατσούκλι της. Ο τέως Βοστονέζος Kyrie Irving κατά το δεύτερο μισό της αγωνιστική περιόδου 2017-2018 εντοπίστηκε να προτιμά αρκετές φορές το Flytrap αντί του Kyrie 4 και μάλιστα σε εντυπωσιακότατες PEs του. Μετά το LeBron που τιμάει και με το παραπάνω τη σειρά Soldier ο "Uncle Drew" γίνεται μόλις ο δεύτερος αθλητής της swoosh που δείχνει εμπράκτως την προτίμησή και στη δευτερεύουσα συλλογή του. Μια "κακία συνήθεια" που ξεκίνησε περίπου στα τέλη των 90s με τα Team Jordan πατούμενα να χρίζονται ανεπίσημα ως η οικονομική εναλλακτική των og AJs  και φτάνουμε στο σήμερα όπου έχουμε τη σειρά Mentality για τον Kobe, τη Soldier για τον LeBron κι όπως δείχνουν τα πράγματα τη σειρά Flytrap για τον Kyrie, μια ακόμη πιο low-budget σειρά για την ήδη low-budget signature σειρά του Uncle Drew.