28 Μαΐου 2024

Adidas Forum 84 Low (Panathinaikos)

Η ενασχόληση της Adidas με τo άθλημα της καλαθοσφαίρισης συμπίπτει χρονικά με την δημιουργία του NBA το 1949 όταν συγχωνεύτηκαν οι BAA (Basketball Association of America) με την ανταγωνίστριά της NBL (National Basketball League). Για αρκετά χρόνια υπήρξε η κραταιά δύναμη στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων τόσο εμπορικά όσο και στις προτιμήσεις μεταξύ των τότε NBAers, μια εικόνα σε πλήρη αντίθεση με το σήμερα όπου εδώ και χρόνια έπεται της Nike. Μετά τα διαχρονικά Superstar, Tournament (μετέπειτα γνωστό σα Campus), Pro Model και φυσικά το θρυλικό Top Ten Hi η γκάμα μπασκετικών της γερμανικής φίρμας όφειλε να διευρυνθεί και να εξελιχθεί για να εισέλθει θριαμβευτικά στη νέα εποχή. Ο εκ Γαλλίας ορμώμενος σχεδιαστής Jacques Chassaing είναι εκείνος που εμπνεύστηκε το μνημειώδες Adidas Forum 84 με το οποίο ξεκίνησε να καταπιάνεται μανιωδώς από το 1983 και θεωρείτο τότε ότι πιο εξελιγμένο σε performing μπασκετικό. Σημειωτέο εδώ πως το εν λόγω μπασκετικό υπήρξε το πρώτο μοντέλο στη κατηγορία που έσπασε το φράγμα των 100 δολαρίων σε μια εποχή που το Air Jordan 1 τιμολογούταν μόλις στα 65 δολάρια! Η κοντύτερη εκδοχή του Forum δε κυκλοφόρησε την ίδια χρονική περίοδο αλλά κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90 όπου και "μεταλλάχθηκε" σε lifestyle υπόδημα.
Τόσο το Adidas Forum 84 Hi όσο και το Low έχουν ακριβώς τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με μόνη κι εμφανέστατη διαφορά μεταξύ τους τα παραπανίσια υλικά για το πανύψηλο κολάρο του Hi. Έχουμε ένα πλαίσιο χαρακτηριστικό των 80s μπασκετικών με επικαλύπτομενες στρώσεις δέρματος ή nubuck είτε και των δύο υλικών. Το παπούτσι για την εποχή του περιείχε αρκετές καινοτομίες. Ξεκινώντας από την EVA midsole, η Adidas εγκατέστησε το Dellinger Web, που χε δοκιμαστεί σε προηγούμενα μοντέλα και το ανέπτυξε μαζί με τον Bill Dellinger, Ολυμπιονίκη Αμερικανό και κάτοχο χάλκινου μεταλλίου στα 5000μ. Το Dellinger Web είναι ένα ύφασμα πολυαμιδίου για απορρόφηση κραδασμών, επιστρέφοντας ταυτόχρονα την ενέργεια απευθείας στον αθλητή. Επόμενή καινοτομία του Forum είναι το Stabilo Heel, μια ημιάκαμπτη TPU μπάρα που εκτείνεται γύρω απ' τη φτέρνα και καλήγει να υποστηρίζει τη καμάρα. Η μεγαλύτερη καινοτομία του μοντέλου δεν είναι άλλη από το CrissCross! Πρόκειται για μια στρώση δέρματος εγκατεστημένη στο εξωτερικό πλαϊνό του Forum (ανεξαρτήτως έκδοσης) που περιστρέφεται γύρω από τον αστράγαλο και μετατρέπεται σε ρυθμιζόμενο λουρί velcro ώστε να εξασφαλίζει ατομικό στήριγμα των αστραγάλων. Τέλος, για το πάτωμα έχουμε ένα μοτίβο χάραξης με δεκάδες μικρούς κύκλους που περιέχουν το διαχρονικό τρίφυλλο σήμα της Adidas παρέα με ένα κλασικό pivot-point.
Η εικονιζόμενη έκδοση του Forum Low είναι μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση αφιερωμένη σε μία απ' τις μεγαλύτερες μπασκετικές δυναστείες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον επτάστερο πλέον Παναθηναϊκό. Καταπράσινη εσωτερική επένδυση ενώ με την ίδια απόχρωση έχουν αναδειχθεί συγκεκριμένα σημεία του πλαισίου όπως το Stabilo heel και το Web. Στα οβάλ παράθυρα των στραπ εκεί που είθισται να αναγράφεται το όνομα της μάρκας δεσπόζει πλέον το "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ" με πράσινο φόντο ενώ μια ανάλογη αντικατάσταση πολύ πιο φανερή έχουμε στο πλαϊνά. Αντί του κλασικού trefoil σήματος βρίσκεται πλέον χαραγμένο το επίσημο σήμα της ομάδας του τριφυλλιού παρέα με το έτος ίδρυσης του συλλόγου. Στη βάση κάθε φτέρνας έχουν χαραχτεί από τρία αστέρια, έξι το σύνολο, όσα δηλαδή και τα ευρωπαϊκά τρόπαια του συλλόγου μας πριν βέβαια το φετινό επός του Βερολίνου! Τελευταία πινελιά ή "αφιέρωση" το γκρίζο κομμάτι του πατώματος της σόλας που φέρει μια μαρμάρινη διακόσμηση που παραπέμπει στα μάρμαρα της Ακρόπολης, του οικουμενικού οικοδομήματος και σήμα κατατεθέν της Αθήνας! Στο ίδιο μαρμάρινο μοτίβο έχει "ντυθεί" και το συρταρωτό κουτί μέσα στο οποίο έρχεται το ζευγάρι!
Το Adidas Forum 84 Hi φορέθηκε από δεκάδες NBAers εκείνης της περιόδου προεξέχοντος βεβαίως του εμβληματικότερου Knickerbocker, του Patrick Ewing. Πέρα του "The Hoya Destroya", το Forum 84 φορέθηκε κι από τον τότε άγνωστο κι αμούστακο νεαρό ονόματι Michael Jordan που στους αγώνες επιλογής για την Ολυμπιακή ομάδα των Η.Π.Α. και τους αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, ο τότε κολεγιόπας Michael συμμετείχε φορώντας το πολυδιαφημισμένο μπασκετικό των Γερμανών. Έκτοτε και μέχρι σήμερα το Forum 84 επανακυκλοφορεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε στη Hi, είτε στη Mid, είτε στη Low μορφή του και μάλιστα σε ποικίλους χρωματικούς συνδυασμούς μεταξύ των οποίων ορισμένα αξιομνημόνευτα collaborations. Το 2022 η Adidas σε συνεργασία με τη γερμανική μπουτίκ καστημάτων BSTN αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε δύο δυναστείες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το εικονιζόμενο Forum όπως είπαμε ήταν αφιερωμένο στον πρώην "6στερο" και νυν "7στερο" ενώ το Forum 84 Hi αποτίει φόρο τιμής στη καθηλωτικότερη αρμάδα που χει δει ποτέ κάποιος στην Ευρώπη, τη θρυλική Γιουγκοπλάστικα με το εξεπέραστο 3-Peat της!