9 Νοεμβρίου 2023

Converse All Star BB Shift (First Game Check)

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μπασκετικό της προπερασμένης σεζόν δεν ανήκει σε καμία απ' τις σημερινές κραταιές δυνάμεις του χώρου ούτε φυσικά σε κάποια κινεζική μπράντα αλλά σε μια τέως υπερδύναμη που υπήρξε πραγματική δυναστεία. Ο λόγος βεβαίως για τη Converse και το καμάρι της το All Star BB Shift, το πλέον Kobe-ίσιο μοντέλο που χει υπάρξει απ' την εποχή που "σίγησε" η signature συλλογή του Black Mamba. Διόλου τυχαίος ο συσχετισμός μεταξύ Converse και Nike αφού η πρώτη έχει εξαγοραστεί εδώ και χρόνια από τη δεύτερη η που προσπαθεί διακαώς τη τελευταία πενταετία να την ξαναβάλει στο κόλπο. Στη Χριστουγεννιάτικη αναμέτρηση του 2021 μεταξύ Warriors και Lakers ο υπέρτατος glue-guy των τότε μετέπειτα πρωταθλητών φόρεσε μια άκρως καμουφλαρισμένη έκδοση του BB Shift αν και πολύ πίστεψαν πως επρόκειτο για το πρώτο signature του Draymond Green έχοντας προηγουμένως κάνει το "αγροτικό" του με το G4. Τελικά, NOT! Έκτοτε το Shift φορέθηκε από πληθώρα NBAers μεταξύ των οποίων οι Kelly Oubre Jr, De'Aaron Fox, Jordan Clarkson, De'Anthony Melton και φυσικά ο Shai Gilgeous-Alexander ο οποίος έφαγε κυριολεκτικό "κόλλημα" μαζί του!
Το Converse All Star BB Shift είναι μια σούπερ χαμηλή κι ανάλαφρη κατασκευή στα πρότυπα του BB Evo που προηγήθηκε αλλά εμφανώς κομψότερο. Για το άνωθεν μέρος έχουμε συνδυασμό τριών υλικών με το woven σε πρωταγωνιστικό ρόλο με τα δύο ξέχωρα πάνελ στην εξωτερική πλευρά να αξιοποιούν το Leno-Weave που ντεμπούταρε στο Air Jordan XXXVI αλλά με τη πλέξη πιο συμπυκνομένη. Γενναία ποσότητα δέρματος έχουμε για τη δημιουργία του εξωτερικού heel counter ενώ δεν απουσιάζει το fuse από τα σημεία υψηλής φθοράς. Νήματα τύπου Flywire χρησιμοποιούνται για τις οπές διέλευσης των κορδονιών όμως στην εσωτερική πλευρά υπάρχει και μια πρόσθετη ομάδα υφασμάτινων λουρίδων για να επιτευχθεί το βέλτιστο 1-to-1 fit. Παραδοσιακού τύπου EVA foam επιλέχθηκε για τη δόμηση της ενδιάμεσης σόλας έχοντας στο έμπροσθεν τμήμα έναν Zoom Air Turbo θύλακα κάτι που αναγράφεται άλλωστε και στη καμπυλοειδή TPU μπαριέρα που έχει εγκατασταθεί στη μισή εξωτερική πλευρά. Σ' ότι έχει να κάνει με τη πρόσφυση διακρίνουμε μια ασυνήθιστή ακτινωτή χάραξη στη περιοχή της φτέρνας που "μεταφράζεται" κι ως herringbone σε αντίθεση με μπροστά όπου υπάρχει μια συστάδα ομόκεντρων κύκλων με πυρήνα το Zoom θύλακα.
Ο κομψότατος αν μη τι άλλο σχεδιασμός του Converse All Star BB Shift δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμη σε κάποιο συγκεκριμένο ή γνώριμο σχεδιαστή οπότε παραμένει άνευ πατρός. Προσωπικά υποπτεύομαι τον Eric Avar που χει μια ειδίκευση σ' αυτά τα Kobe brueprints και τη πρόσφατη επιτυχία του BB Evo που προηγήθηκε χρονικά από Shift. Σημείο αναφοράς του σχεδίου αποτελούν τα Chevron σήματα σε γλώσσα και εις διπλούν στο κέλυφος, η κομψή TPU μπαριέρα που ενίοτε διακοσμείται με ταπετσαρία και τα δύο πλευρικά πάνελ του πλαισίου. Αχρείαστη αλλά όμορφη λεπτομέρεια το λοξά τοποθετημένο υφασμάτινο πιαστράκι πάνω στο heel counter το οποίο προεξέχει ελαφρώς από τη φιγούρα. Το σημείο αυτό μαζί με το μοτίβο χάραξης της σόλας είναι κατά καποιο τρόπο τα μοναδικά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα σε BB Shift και BB Prototype CX! All in all σα σχέδιο το κατατάσω στις περιπτώσεις εκείνες που η κομψότητα ενός μπασκετικού δεν απαιτεί κάποια πρόσθετα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια δίνοντας άπλετο χώρο δράσης στους χρωματισμούς που επιλέγονται.
Το Converse All Star BB Shift κυκλοφόρησε κοντά στις αρχές του 2022 και παρά το γεγονός πως είναι εξ αγχιστείας συγγενής με τα Nikes, τελικώς κυκλοφόρησε σε λιγοστούς χρωματικούς συνδυασμούς κι όλοι τους έγιναν ανάρπαστοι. Η πρώτη έκδοση που εμφανίστηκε ήταν ένα πολύχρωμο ζευγάρι έχοντας ως βάση το λευκό χρώμα, μια έκδοση ειδικά αφιερωμένη στα 75α γεννέθλια του NBA. Εγώ έστω και αργοπορημένα κατάφερα να το εντάξω στη συλλογή μου σε έναν λευκομπέζ χρωματισμό με μαύρες επιφάνειες και χρυσές πινελιές συν μια τρόπον τινά ταπετσαρία-μουσαμά για τη μπαριέρα. Το επίσημο παρατσούκλι της εικονιζόμενης έκδοσης είναι το "First Game Check" και αγνοώ παντελώς το λόγο για τον οποίο βαφτίστηκε έτσι. Το Shift αποτελεί πέρα πάσης αμφιβολίας το αρτιότερο και εμπορικότερο μπασκετικό που έχει εμφανίσει η Converse Hoops τη τελευταία επταετία ή πιο σωστά απ' την εποχή που βρίσκεται υπό τη σκέπη της Nike κι έχοντας προηγουμένως κυκλοφορήσει το ημι-bust All Star BB Jet.