3 Μαρτίου 2023

Converse All Star BB Prototype CX (Monster Clash)

Η Converse Basketball τη τελευταία πενταετία καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες όχι για να ξαναπάρει τα σκήπτρα της κατηγορίας που επί δεκαετίες μεγαλούργησε και δοξάστηκε όσο καμιά άλλη, αλλά για να εξασφαλίσει ένα τίμιο μερίδιο αγοράς. Οι εκ της Κίνας ορμώμενες φίρμες έχουν αποδεδειγμένα τα φόντα για να επιβληθούν στη κατηγορία ωστόσο η Converse διαθέτει τη τεχνογνωσία ελέω Nike και βεβαίως μια αμύθητη μπασκετική κληρονομία. Το 2022 αποφάσισε επιτέλους να "ξεκολλήσει" από τα blueprint και τις κλασικές γραμμές του παρελθόντος τα οποία μέχρι σήμερα τηρεί σαν Ευαγγέλιο και επινόησε κάτι out of the box. Το Converse All Star BB Protoype CX αποτελεί την εντυπωσιακότερη και πιο 90s μπασκετική της πρόταση από τότε που αποφασίστηκε να επιχειρήσει το τρίτο της comeback στη κατηγορία. Ένας super-bukly κωδικός κόντρα τελείως στα σημερινά στάνταρντ που επιτάσσουν τα νέα μπασκετικά να χουν λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά και να ναι όσο πιο low-top γίνεται. Ο Shai Gilgeous-Alexander ήταν αυτός που τα πρωτολάνσαρε τον περασμένο Αύγουστο αγωνιζόμενος με την εθνική ομάδα του Καναδά στη διαδικασία των προκριματικών του ερχόμενου Μουντομπάσκετ.
Το Converse All Star BB Prototype CX ή χάριν συντομίας ΒΒ Prototype, αποτελεί το τελευταίο δημιούργημα της Cons το οποίο και φιλοδοξεί να γνωρίσει την επιτυχία του BB Shift. Για το άνωθεν μέρος του μοντέλου αξιοποιήθηκαν υλικά που βρίσκονται σε πληθώρα στους αποθηκευτικούς χώρους του ομίλου. Έχουμε ένα mesh πλαίσιο σα βάση όπου πάνω του έχουν ραφτεί μια textile στρώση απ' το toe-cap μέχρι τους αστραγάλους συν κομμάτια συνθετικού δέρματος με διακοσμητικό κυρίως σκοπό. Η καινοτομία που εισάγει στη κατηγορία το BB Prototype είναι η ενδιάμεση σόλα από CX foam (μονή πολυουρεθάνη) που ντεμπούταρε στους πρόσφατους lifestyle κωδικούς της Cons. Στη δική μας περίπτωση η ενδιάμεση σόλα υψώνεται στο πίσω μέρος μέχρι το κολάρο λειτουργώντας ταυτόχρονα κι ως heel counter μια πατέντα που χουμε δει και παλαιότερα (Zoom Flight 95). Εντός της αλλά μονάχα στο μπροστινό μέρος περιέχεται ένας κλασικός ορθογώνιος Zoom Air θύλακας που έχει σπουδαία απόκριση όσο απίθανο κι αν σας ακούγεται ενώ ακριβώς στο κέντρο της έχει εγκατασταθεί ένα μικρό shank palte. Η εξωτερική σόλα είναι ενιαία κι τέρμα επίπεδη με πολυμορφικό μοτίβο χάραξης που περιλαμβάνει από διακοπτόμενες ακίδες που σχηματίζουν οβάλ ομάδες κύκλων μέχρι παράλληλες εγκάρσιες γραμμές.
Και μόνο το ογκώδες παρουσιαστικό του Converse All Star BB Prototype CX αρκεί ώστε να το κάνει ευδιάκριτο ακόμη κι από χιλιόμετρα μακριά. Εκτός της χονδροειδέστατης ριγωτής midsole, το μοντέλο είναι διακοσμημένο με λιγοστά μπιχλιμπίδια με εξαίρεση ίσως την εικονιζόμενη έκδοση που ναι η πιο σπέσιαλ απ' τις συνολικά πέντε που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Η Converse προτίμησε μια χρωματική παλέτα με μαύρο-κόκκινο-πράσινο και lime για να αποτυπώσει το αγωνιστικό κτήνος που κρύβουμε όλοι μέσα μας εξού και το παρατσούκλι "Monster Clash" που το συνοδεύει. Το πρασινωπό πλαίσιο με τις lime λεπτομέρειες και τις ραφές τύπου Φρανκενστάιν, η ματωμένη εξωτερική σόλα όπως κι η κατά το ήμισυ ματωμένη midsole δίνουν διαστάσεις θρίλερ στο μοντέλο. Όμορφη λεπτομέρεια, οι κοφτερές οδοντοστοιχίες που "δαγκώνουν" το σήμα της Converse στα μάλλον διακοσμητικά heel tab που προεξέχουν σαν αεροτομές-απλώστρες σε κάθε κολάρο του ζεύγους. Δείγμα του πόσο πολύ έχουν προσέξει το BB Prototype είναι η αναγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών της ενδιάμεση σόλας του ακριβώς στο χείλος του τακουνιού.
Τον ερχομό του Converse All Star BB Prototype δε τον είχαμε πληροφορηθεί μέχρι που κάποια στιγμή το εντόπισα να διατίθεται σε ιστοσελίδα από Ρωσία μεριά. Πρωτίστως ο Shai Gilgeous-Alexander και δευτερευόντως οι Malik Beasley, Kelly Oubre Jr. κι ο ατίθασος Draymond Green είναι οι NBAers που χουν αγωνιστεί με το εν λόγω πατούμενο της Cons. Για κάποιο καιρό το προτίμησε κι ο De'Aaron Fox αλλά κατά πως δείχνουν τα πράγματα τελευταία μάλλον έχει μετακομίσει στο στρατόπεδο της Under Armour . Η θριλερίστικη έκδοση που βλέπετε έχει το προσωνύμιο "Monster Clash" κι ναι ίσως ότι πιο extreme έχει παρουσιάσει η Converse τις τελευταίες σεζόν όσον αφορά τον συνδυασμό χρωμάτων ενώ παραπλήσιας περιποίησης έτυχε και το BB Shift. Το BB Prototype είναι ένα ενθαρρυντικό εγχείρημα της Converse ώστε να απαλλαχθεί από την εξάρτηση που εμφανώς έχει από τα σχεδιαστήρια της μαμάς εταιρείας αλλά κι από το δικό της legacy που ενίοτε δείχνει να την "πνίγει" στερώντας της όμορφες και σύγχρονε δημιουργίες.