19 Οκτωβρίου 2018

Xiaomi παντού, ακόμη και σε μπασκετικά παπούτσια! (preview)

Η Xiaomi αν και μετρά μόνο οχτώ χρόνια ζωής, λογίζεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία smartphones στο κόσμο. Έχοντας τη βάση της στο Πεκίνο έχει καταφέρει ήδη να εισχωρήσει και σε άλλους κλάδους όπως τα tablet, τις τηλεοράσεις, τους φορητούς υπολογιστές και προσφάτως στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων. Ω ναι ναι, καλά διαβάσατε!! Προς διμήνου περίπου, διέρρευσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες ενός μπασκετικού μοντέλου το οποίο τελικά βγήκε στη παραγωγή κι αποτέλεσε το πρώτο εγχείρημα της εταιρείας στον εντελώς άγνωστο γι' αυτή κλάδο. Η Xiaomi δε φάνηκε να πτοείται απ' τις πικρόχολες κριτικές κι έτσι προ ολίγων ημερών παρουσίασε τον δεύτερο κωδικό της μοντέλο, το Freetie.
Το Xiaomi Freetie δεν έχει καμία απολύτως σχέση τόσο κατασκευαστικά όσο και εμφανισιακά με το πρώτο εγχείρημά της. Το κέλυφός του είναι κατασκευασμένο από ένα είδος μονοκόμματου mesh που μιμείται το ύφος του knit και περιμετρικά του γίνεται εκτεταμένη χρήση fuse υλικού για ευνόητους λόγους. Το ζιβάγκο τύπου κολάρου του θυμίζει το αντίστοιχο κολάρο που είχαμε δει στο Curry 4 ενώ υφασμάτινοι ιμάντες για την υποδοχή των κορδονιών κι ένα μεγάλο heel counter ολοκληρώνουν το άνωθεν μέρος. Ακολουθεί μια ενδιάμεση σόλα που προέρχεται εξ' ολοκλήρου από EVA υλικό, μια ασφαλής λύση μέχρι να αναπτύξει η Xiaomi τη δική της αντικραδασμική τεχνολογία. Η κατά αλλά συμπαθέστατη κατασκευή ολοκληρώνεται με την εξωτερική σόλα που φέρει μια πολυκατευθυνόμενη χάραξη. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με σχέδιο του παπουτσιού θα έλεγα πως πρόκειται για ένα μείγμα του Under Armour Curry 4 και κάποιου κωδικού της Anta αλλά από την "ακριβή" κολεξιόν της (βλέπε signature σειρά του Klay Thompson) ή ενός μοντέλου της Li-Ning, του Yu Shuai 11.
Η επέλαση των Κινέζων έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό και όπως δείχνουν τα πράγματα Nike και Adidas σε δύο με τρία χρονάκια θα έχουν σοβαρότατο ανταγωνισμό. Overall δε την λες κι άσχημη την προσπάθεια των Κινέζων κι ας ξενίζει κάπως το γεγονός πως μια εταιρεία αιχμής καταπιάστηκε με τη κατασκευή performing υποδημάτων. Λέτε στο μέλλον να δούμε μπασκετικά απ' την LG και  την Samsung??