15 Ιουλίου 2018

Air Jordan XX (Stealth)

Δεν υπάρχουν πολλές signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών που να έχουν φτάσει σε κυκλοφορία τα είκοσι μοντέλα. Για την ακρίβεια μόνο μία σειρά έχει καταφέρει να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τον αριθμό ορόσημο των είκοσι signature παπουτσιών και δεν είναι άλλη απ' τη σειρά Air Jordan. Το Φεβρουάριο του 2005 πρωτοκυκλοφόρησε το αντικομφορμιστικό και φουτουριστικό Air Jordan XX προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στους φαν της σειράς και όχι μόνο. Γι' αυτό το επετειακό μοντέλο της Jordan Brand το project δικαιολογημένα ανατέθηκε στον κατεχοξήν αρμόδιο εξέλιξης της σειράς, τον Tinker Hatfield που χρειάστηκε όμως αυτή τη φορά και τη βοήθεια του Mark Smith για την ολοκλήρωση του έργου. Ο χαρισματικός σχεδιαστής παπουτσιών αναλαμβάνει ξανά τη θέση του επικεφαλής σχεδιασμού της σειράς, πέντε χρόνια μετά το τελευταίο του εγχείρημα, το Air Jordan XV. Το Air Jordan XX χαρακτηρίστηκε κατά τη τότε περίοδο κυκλοφορίας του από την Nike ως το πιο προηγμένο τεχνολογικά παπούτσι στο κόσμο, γι' αυτό άλλωστε το πρωταγωνιστικό σλόγκαν της διαφημιστικής του καμπάνιας ήταν το "Welcome to the Future".
Καλώς ήρθατε στο μέλλον από ένα μοντέλο Air Jordan που κατασκευαστικά αλλά και τεχνολογικά θα το χαρακτήριζα ως το Air Mag της συγκεκριμένης σειράς. Είναι μια αρκετά σύνθετη και περίπλοκη κατασκευή καθώς συνδυάζει πλήθος υλικών που δε νομίζω να έχει ματαξαναδεί μοντέλο της Jordan Brand. Λουστρίνι καλύπτει σχεδόν το 75% της επιφάνειας του κελύφους κάθε παπουτσιού με το εναπομείναν μέρος να συνθέτουν το βέλκρο όπου "προσκολλάει" το στραπ και το ποιοτικότατο nubuck σε heel counter και σε "μυτάκι". Το μεγάλο εγκάρσιο στραπ του κελύφους "αναδύεται" απ΄ το πλαϊνό της εσωτερικής πλευράς, συνεχίζει καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή των κορδονιών και καταλήγει στο παραλληλόγραμμο βέλκρο της εξωτερικής πλευράς. Το άλλο στραπ που συνδέεται με το heel counter δεν έχει κάποιο λειτουργικό σκοπό και συμβάλει μονάχα στη διαστημική εμφάνιση του παπουτσιού. Μετά από πολλά χρόνια δε βρίσκετε σε μοντέλο της AJ σειράς κανενός είδους θύλακας Zoom Air αφού για την απορροφητικότητα των κραδασμών ντεμπούτο κάνει μια φρέσκια τεχνολογία. Καλείται IPS (Indepedent Podular Suspension) και συνίσταται από μια phylon ενδιάμεση σόλα μέσα στην οποία έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία κυλινδρικά κομμάτια (pods) από phylon υλικό μικρότερης εντάσεως (μαλακότερο), με το καθένα απ' αυτά να προεξέχει μερικά χιλιοστά απ' την επιφάνεια πρόσφυσης. Σας θυμίζει κάτι? Όλα αυτά τα καλούδια "ξεκουράζονται" πάνω σε μια εξωτερική σόλα που μπορεί ανάλογα της έκδοσης να είναι και ημιδιάφανη.
Το Air Jordan XX δικαιολογημένα θεωρείται μέχρι σήμερα το πιο φουτουριστικό και εξεζητημένο μοντέλο της διασημότερης signature μπασκετικής σειράς. Η ενασχόληση του MJ με το μηχανοκίνητο αθλητισμό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του επετειακού παπουτσιού. Πιο συγκεκριμένα το AJ XX ενσωματώνει σχεδιαστικά στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων (motorbikes) καθώς και τις ειδικές μπότες που φορούν οι αναβάτες τους. Για παράδειγμα η εξωτερική σόλα έχει χάραξη παρόμοια με κείνη των street ελαστικών ενώ το μικρό nubuck κομμάτι στη "μύτη" συναντάται κυρίως στις μπότες των αναβατών. Κι αυτές είναι απλές μικρολεπτομέρειες. Τα ζεύγη των εγκάρσιων στραπ σε ορισμένες χρωματικές εκδόσεις διαφέρουν μεταξύ τους αφού έχει χρησιμοποιηθεί η laser-print τεχνολογία μέσω της οποίας έχουν χαραχτεί με "χειρουργική ακρίβεια" παραπάνω από 200 σύμβολα και σχέδια που όλα έχουν άμεση σχέση με τις επιτυχίες αλλά και τη ζωή του MJ (Mark Smith). Σε μελλοντική μου ανάρτηση θα προσπαθήσω να τα καταγράψω ένα προς ένα! Πέραν των στραπ σχεδιαστικές λεπτομέρειες παρατηρούνται και στις εξωτερικές σόλες μιας και σε κάθε ένα από τα είκοσι συνολικά pods "φιλοξενείται" και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα από τα Air Jordan μοντέλα που χουν προηγηθεί. Διαφορετικά μεταξύ τους είναι και τα heel counter σε σχήμα "V" με το αριστερό παπούτσι να περιέχει τους αριθμούς "1" έως "3" που παραπέμπουν στο πρώτο Three Peat των Bulls ενώ λίγο παρακάτω υπάρχουν το "85" και το "05" που ναι η rookie και η τελευταία σεζόν του MJ αντίστοιχα. Στο δεξί παπούτσι υπάρχουν οι αριθμοί "4" μέχρι "6" για το δεύτερο Three Peat και χαμηλότερα οι αριθμοί "20" που αφορά τη σειρά του μοντέλου και φυσικά το "23" που δεν επιδέχεται ερμηνειών. Επίσης, ανάμεσα στα "V" κάθε heel counter υπάρχουν έξι μεταλλικά τόξα με διαφορετικές χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στα έξι δαχτυλίδια πρωταθλητή. Τελειώνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως στην εσωτερική πλευρά της σόλας του δεξιού παπουτσιού βρίσκεται χαραγμένος ένας κωδικός "24515Foxen/T>32311Heard/J" που δεν είναι κάτι άλλο από τα ονόματα δύο εργαζομένων της Nike (Tom Foxen και Josh Heard) και τους αριθμούς καρτών τους μιας κι αυτοί συνέβαλαν με κάποιο άγνωστο τρόπο στο σχεδιασμό του AJ XX.
Η 19η Φεβρουαρίου του 2005 ήταν η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του εορταστικού Air Jordan XX και εμφανίστηκε μόνο σε έναν χρωματισμό με ολόλευκο περλέ κέλυφος και κόκκινο στραπ στη κορυφή. Περίπου δύο μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα δύο ακόμη εκδόσεις του, η λευκή με τις γενναίες δόσεις μαύρου χρώματος γνωστότερη και ως "Quickstrike" και η ολόμαυρη λούστρινη έκδοση που χει το παρατσούκλι "Stealth". Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις με Laser-print να καλύπτει το κυρίως σώμα του παπουτσιού και όχι το εγκάρσιο στραπ ενώ κάμποσο καιρό αργότερα εμφανίστηκαν και κοντύτερες εκδοχές του (low και 3/4). Η αρχική τιμή διάθεσης του AJ XX το 2005 που ήταν η υψηλότερη που υπήρξε ποτέ σε μοντέλο της μέχρι τότε σειράς σε συνάρτηση με το κάπως ιδιαίτερο παρουσιαστικό του, στέρησαν απ' το παπούτσι την αναγνωρισιμότητα που του αναλογούσε. Δε φορέθηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι από τον MJ, μια υποχρέωση που ανέλαβαν να εκπληρώσουν οι τότε εν ενεργεία παίχτες της Jordan Brand, Ray Allen, Carmelo Antony, Richard Hamilton και Mike Bibby. Το AJ XX εμφανίστηκε ξανά το 2008 (Countdown Pack) σε μια νέα έκδοση ενώ το 2015 επανακυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι og χρωματισμοί του και πάλι σε αδικαιολόγητα υψηλή τιμή. Έκανα κάμποση υπομονή μέχρι να πέσει αρκετά η τιμή του και τελικά το πρόσθεσα στη συλλογή μου την έκδοση "Stealth". Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η πιο εκτεταμένη μου ανάρτηση που ελπίζω να μη σας κούρασε!