24 Οκτωβρίου 2016

Fila 97 (aka Grant Hill 3)

Ο Grant Hill μετά από δύο ονειρεμένες πρώτες σεζόν στο NBA και έχοντας κερδίσει ήδη ένα βραβείο αυτό του καλύτερου Rookie για το 1995 - έστω και αν το μοιράστηκε με τον Jason Kidd - και με τους ειδικούς να το χρίζουν ως τον επικρατέστερο διάδοχο του Air, το μέλλον του φάνταζε αν μη τι άλλο λαμπρό. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε και ο ίδιος καθώς η ατυχία συνεχώς του υπενθύμιζε ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός απλά γελά. Πέραν του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου που κατέκτησε με τη δεύτερη Dream Team το 1996, δε κατάφερε εν συνεχεία να κερδίσει κάποια άλλη ατομική διάκριση ούτε φυσικά να ανακηρυχθεί πρωταθλητής του NBA. Παρ' όλα αυτά άφησε παρακαταθήκη στο άθλημα τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και μια από τις διαχρονικότερες signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών. Τα πρώτα δύο Grant Hill που κυκλοφόρησε η ιταλική τότε φίρμα έτυχαν μεγάλης εκτίμησης από το φίλαθλο κοινό, όπως ανάλογη επιτυχία γνώρισε και το τρίτο παπούτσι της σειράς που πλέον ακούει στο όνομα Fila 97 αν και πρωτοκυκλοφόρησε το 1996!
Το Fila 97 κατασκευαστικά έχει λίγο πολύ τα χαρακτηριστικά ενός μπασκετικού που "γεννήθηκε" στα μέσα της προπερασμένης δεκαετίας. Κυρίως nubuck (Filabuck κατά την εταιρεία) και μικρή ποσότητα δέρματος συνθέτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του κελύφους του, με το υπόλοιπο να προέρχεται από CMR (ένα είδος EVA υλικού) ώστε να προσφέρεται ικανοποιητική πλευρική υποστήριξη. Για να αναβαθμιστεί ποιοτικά το παπούτσι έχει ραφτεί στη περιφέρειά του μια λεπτή λωρίδα από λουστρίνι ή ανακλαστικό πλαστικό ανάλογα την έκδοση. Η Fila για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κραδασμών έχει αναπτύξει το δικό της αντικραδασμικό σύστημα, το 2A Cushion, που είναι ένα στρογγυλός θαλαμίσκος γεμάτος με κάποιο αγνώστου ταυτότητας αέριο και εντοπίζεται μονάχα στη περιοχή της φτέρνας. Τέλος, μιας και πρόκειται για μπασκετικό των middle 90's, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν απ' αυτό τα ελαστικά σχοινιά (bungees) όπως επίσης και η χάραξη της σόλας του είναι αντιπροσωπευτική της εποχής του.
Εμφανισιακά το Fila 97 σίγουρα διαθέτει τα γονίδια ενός καθαρά αθλητικού παπουτσιού περασμένης εποχής, συνάμα όμως κρύβει μέσα του κι ένα εκλεπτυσμένο ή ελιτίστικο αν θέλετε χαρακτήρα. Δε ξέρω σε ποιον οφείλει το παρουσιαστικό του, όπως και δε γνωρίζω αν το σχέδιό του βασίστηκε σε κάποιο αντικείμενο ή αμάξι. Παρ' όλα αυτά πρόκειται για ένα πανέμορφο μπασκετικό εντελώς διαφορετικό απ' τα προγενέστερα Gant Hill και με έντονη παρουσία του ονόματος της εταιρείας. Το ραμμένο Fila κατά μήκος της γλώσσας μέσα στο οποίο "κατοικοεδρεύει" και το όνομα του αθλητή αλλά μόνο στην og έκδοση καθώς και το υπό ελαφρά κλίση χαραγμένο Fila στην εξωτερική πλευρά της σόλας, είναι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του σχεδίου του. Οι τέσσερις ελλειψοειδείς κύκλοι και η λεπτή κόκκινη λωρίδα στη περιφέρεια του, είναι δύο ιδιαίτερα σχεδιαστικά στοιχεία που λειτουργούν επικουρικά στη συνολική διαμόρφωση της εικόνας του. Καλή ιδέα θα ήταν να είχε διατηρηθεί το διάφανο πλαίσιο του θαλαμίσκου με το 2A Cushion αντί του κόκκινου που υπάρχει πλέον στη ρετρό έκδοση. Πάλι καλά που τη γλίτωσε η ανάγλυφη αποτύπωση του νούμερου της φανέλας του Πιστονιού στο "μυτάκι" του παπουτσιού.
Το Fila 97 ή για να είμαστε σωστότεροι το Fila Hill 3, φορέθηκε κατά τη τρίτη σεζόν του "Mr. Sprite" στο NBA, με τη συγκεκριμένη να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά του κατά την εξάχρονη θητεία του με τη φανέλα των Detroit Pistons. Οι επιδόσεις εκείνης της σεζόν "ανάγκασαν" την Fila να υπογράψει μαζί του νέο συμβόλαιο διάρκειας επτά χρόνων έναντι 80 εκατ. δολαρίων, κατατάσσοντάς τον στη δεύτερη θέση των αθλητών με τα πιο προσοδοφόρα συμβόλαια μόνο από αθλητικές εταιρείες, ακολουθώντας φυσικά κατά πόδας τον MJ. Το παπούτσι μπορεί να κυκλοφόρησε σε τέσσερις διαφορετικούς χρωματισμούς εκ των οποίων οι τρεις είχαν ως βασικότερο χρώμα τους το λευκό, αυτός όμως μου έμεινε στη μνήμη όλων είναι μόνο ένας, ο λευκός-μπλε. Το εικονιζόμενο παπούτσι μετά από λαϊκή απαίτηση χρόνων τελικά επανακυκλοφόρησε πρόπερσι έχοντας κάποιες ασήμαντες μικροδιαφορές σε σχέση με την original έκδοση αλλά και με νέα κωδική ονομασία. Κρίμα που η Fila καταποντίστηκε από τον ανταγωνισμό και σε συνάρτηση με την ατυχία που χτύπησε τον Grant Hill δεν καταφέραμε να δούμε μια ενδοξότερη εξέλιξη της σειράς που τελικώς διακόπηκε στο έβδομο μοντέλο της.