1 Απριλίου 2015

Nike Kobe X (Blackout Edition)

Μετά τους Michael Jordan, Allen Iverson και LeBron James έστω και καθυστερημένα ο Kobe Bryant γίνεται ο τέταρτος αθλητής του NBA που φτάνει τα δέκα signarute μπασκετικά παπούτσια από μια αθλητική εταιρεία. Αυτό το εντυπωσιακό αν μη τι άλλο επίτευγμα ίσως και να το είχε επιτύχει πολύ νωρίτερα αν δεν είχε αποφασίσει να μεταπηδήσει στον αμερικάνικο κολοσσό. Το Nike Kobe X δεν θα μπορούσε να μην είναι και αυτό δημιούργημα του περίφημου σχεδιαστή Eric Avar (Nike Creative Director και Vice President of Innovation), ενός ανθρώπου που ευθύνεται σχεδόν για όλα τα παπούτσια της συγκεκριμένης σειράς. Με το Kobe 9, η Nike κατάφερε να εντυπωσιάσει εισάγοντας καινούργιες τεχνολογίες και καινοτόμες μεθόδους για τη κατασκευή μπασκετικών παπουτσιών με πολύ υψηλές προδιαγραφές, δημιουργώντας ταυτόχρονα υψηλές προσδοκίες για ανάλογη συνέχεια από τη σειρά. Το νεότερο Kobe κατά την επίσημη παρουσίασή του μπορεί να απογοήτευσε αρκετούς με την εικόνα του, όμως σύμφωνα με τη εταιρεία το μοντέλο είναι ότι πιο εξελιγμένο έχει κατασκευαστεί για τον πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό παίχτη που έχουμε δει ποτέ σε παρκέ τη τελευταία 15ετία.
Το σημαντικότερο τεχνολογικό χαρακτηριστικό του Nike Kobe 10 δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέραν της εξωτερικής του σόλας. Έχοντας συνηθίσει για αρκετά χρόνια τη χρήση εσωτερικών σολών εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένες από Lunarlon υλικό ή συνδυασμό Lunar και Zoom Air, η Nike πήρε επιτέλους την απόφαση να "εξωτερικεύσει" τη τεχνολογία της. Αποφάσισε λοιπόν να κατασκευάσει μια εξωτερική σόλα από Lunarlon υλικό, στο πίσω τμήμα της οποίας έχει ενσωματωθεί ένας θύλακας Zoom Air για επιπρόσθετη αναπαυτικότητα και καλύτερη απορροφητικότητα των κραδασμών. Ο κατά τα άλλα συνηθισμένος συνδυασμός αυτών των δύο αντικραδασμικών υλικών έχει "φυλακιστεί" μέσα σε ένα διάφανο πλαίσιο που καλύπτει όλο το πέλμα και φτάνει μέχρι τους "πρόποδες" του κελύφους του παπουτσιού. Πρωτοποριακή επίσης είναι και η χάραξη της επιφάνειας πρόσφυσης του διάφανου πλαισίου αφού οι εκατοντάδες μικρές ακίδες (podules) λειτουργούν αρμονικά με τη Free χάραξη του έμπροσθεν μέρους της "εγκλωβισμένης" Lunarlon σόλας. Το μοναδικό σημείο του Nike Kobe X που δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το πρωτοποριακό (μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως και απαρχαιομένο) είναι το κέλυφός του, που είναι κατασκευασμένο από υλικό τύπου engineered mesh με ανύπαρκτους όμως πόρους για την αναπνοή του ποδιού και αρκετά πιο δύσκαμπτο. Αν και το κολάρο του Kobe X έχει χαμηλό "κόψιμο", εντούτοις το παπούτσι καταφέρνει να προσφέρει εξαιρετικά κρατήματα και ασφάλεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τέλος, να αναφέρω και τη παρουσία ενός μικρού αλλά ορατού carbon fiber κομματιού που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του παπουτσιού, τη λειτουργικότητα του οποίου αδυνατώ μέχρι σήμερα να κατανοήσω πλήρως.
Ο Eric Avar όταν αποφάσισε να σχεδιάσει το νέο Kobe είχε στο μυαλό του ένα μοντέλο αρκετά απλό και συνάμα στιλάτο που θα προσφέρει στο κάτοχό του κάθε δυνατή πτυχή των τεχνολογιών του. Το κέλυφος του είναι ένα ενιαίο κομμάτι engineered mesh (textile κατά πολλούς) που δίνει τη δυνατότητα για άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς ή και περίεργες απεικονίσεις και πηγή έμπνευσής του είναι το δέρμα του καρχαρία. Και άλλα όμως στοιχεία του παπουτσιού έχουν δικό τους "τόπο προέλευσης" όπως οι μικρές ακίδες της σόλας που προέρχονται από τα ελαστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων και το διάφανο πλαίσιο που σε κάνει να νοσταλγείς τους παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές Mac. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η επιλογή τοποθέτησης διαφορετικού σχεδίου στα heel cap κάθε ζευγαριού και στο μεν δεξί έχει τυπωθεί το λογότυπό του ενώ στο αριστερό τέσσερις κόκκινες ραφές όσα δηλαδή και τα μέτρα νήματος που χρειάστηκαν οι γιατροί για να αποκαταστήσουν τον αχίλλειο τένοντά του. Τέλος, υπάρχει και το λατινικό "X" στη βάση της φτέρνας που υποδηλώνει τον αριθμό του μοντέλου Kobe, ανάλογο του οποίου έχουμε δει και στο Nike LeBron X.
Το Nike Kobe X παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό σε έναν ιδιόμορφο μπλε χρωματισμό που είναι διαδικτυακά γνωστότερος και ως "5AM Flight". Αυτό το παρατσούκλι αλλά και ο χρωματισμός του προήλθαν από ένα βιντέακι που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει τον Kobe στις 5 η ώρα τα χαράματα να πηδάει από μεγάλο ύψος μέσα σε μια πισίνα, εξού και το χρώμα του. Λίγο διάστημα αργότερα κυκλοφόρησε και η έκδοση "All Star" με τα γυαλιστερά και ασημί κομμάτια σε γλώσσα και heel counter και το ελαφρώς τροποποιημένο κέλυφος που τελικώς αποδείχτηκαν άστοχες εμπνεύσεις. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει κι άλλοι χρωματισμοί του Kobe X όπως ο πρασινοκίτρινος "Vino" και ο "Blackout" που βλέπετε στις φωτογραφίες και σίγουρα θα αναρωττιέστε πως του "κόλλησε" αυτό το παρατσούκλι αφού το μοβ είναι το κυρίαρχο χρώμα του. Το "Blackout" προέκυψε από την εξαντλητική προπόνηση που είθισται να κάνει (ή έκανε) ο Black Mamba σε σημείο μάλιστα λιποθυμίας (blackout) όπως αναφέρει. Εν κατακλείδι, το Nike Kobe X σχεδιαστικά είναι αδιαμφισβήτητα το "λακωνικότερο" μοντέλο της έως τώρα σειράς, είμαι όμως βέβαιος πως με το καιρό το εκλεπτυσμένο του στυλ θα το αναδείξει ως ένα από τα διαχρονικότερα μπασκετικά της σύγχρονης εποχής. Επόμενη στάση, το Nike Kobe XI!