17 Δεκεμβρίου 2014

Τα 10 δημοφιλέστερα "πρώτα" σε signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών

Αφορμή για τη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου υπήρξε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Nike στη Νέα Υόρκη μετά την επίσημη παρουσίαση του πρώτου παπουτσιού της σειράς Irving, δηλαδή της προσωπικής σειράς του άσσου των Cleveland Cavaliers, Kyrie Irving. Η ιδέα για μπασκετικά παπούτσια που θα έφεραν τη προσωπική υπογραφή ή το λογότυπο του εκάστοτε παίχτη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80. Συγκεκριμένα ήταν το 1983 όταν αποφάσισε η "μικρή" τότε Nike να υπογράψει τον νεαρό άσσο της North Carolina, Michael Jordan, για τον οποίο αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά μπασκετικών παπουτσιών που θα έφεραν την υπογραφή-έγκριση του MJ.
Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και πλέον όποιος νεαρός άσσος έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε υπέρλαμπρο αστέρα του NBA επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει και προσωπική σειρά παπουτσιών με ξεχωριστό λογότυπο γι' αυτόν. Απ' την άλλη, όποια εταιρεία αθλητικών ειδών δραστηριοποιείται στο χώρο του μπάσκετ κατασκευάζοντας μπασκετικά παπούτσια και θέλει να σέβεται τον εαυτό της, "οφείλει" να υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον με έναν αθλητή από το χώρο του NBA (ακόμη και αν αυτός έχει προχωρημένη ηλικία) και να δημιουργήσει γι' αυτόν τη προσωπική σειρά παπουτσιών του που θα φέρουν και τη προσωπική του σφραγίδα. Συνολικά 12 εταιρείες "φοριούνται" από αθλητές αυτή τη στιγμή στο NBA, με τις προσωπικές σειρές να φθάνουν μετά από έναν πρόχειρο υπολογισμό μου τις 14. Σε αυτές δε συμπεριλαμβάνονται φυσικά retro σειρές που προτιμούνται από νυν αστέρες όπως πχ τα Kamikaze, Answer, Jordan κτλ.
Μετά απ' αυτή τη σύντομη αναφορά μου σχετικά με τις προσωπικές σειρές μπασκετικών παπουτσιών δημιούργησα μια λίστα με τα δέκα πιο δημοφιλή πρώτα μοντέλα (Νο 1) των σειρών που υπήρξαν ή υπάρχουν σήμερα. Προτού ξεκινήσω να διευκρινίσω πως οι επιλογές που έχω κάνει έγιναν με βάση προσωπικά κριτήρια και εμπειρίες μου. Επίσης, να αναφέρω πως τέσσερις απ' τις δέκα επιλογές μου με δυσκόλεψαν αρκετά επειδή μπορεί να θεωρούνται επισήμως ως τα πρώτα μοντέλα των signature σειρών τους, ουσιαστικά όμως δεν είναι. Ξεκινάμε λοιπόν από το πρώτο...

1. Nike Air Jordan 1
Tο Air Jordan 1 αποτελεί την απαρχή των όσων ακολούθησαν στο τομέα του αθλητικού μάρκετινγκ και τον τομέα των μπασκετικών υποδημάτων γενικότερα. Το AJ1 αποτελεί δημιούργημα του Peter Moore με πολλά σχεδιαστικά του στοιχεία να αποτελούν ακριβή "ξεπατικωσούρα" του διάσημου Nike Air Force 1. Διέθετε όμως κάτι πρωτοποριακό, υπήρξε το πρώτο μπασκετικό με προσωπική σφραγίδα ή σήμα του ίδιου του αθλητή που το φορούσε, μια ιδέα που ανήκει στο μάνατζερ του David Falk και αποτελεί πλέον ίσως το βασικότερο στοιχείο για τη δημιουργία μια signature σειράς.

2. Reebok Kamikaze 1
Αν και στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Shawn Kemp προτίμησε παπούτσια της Nike τελικά η Reebok αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν και να σχεδιάσει τη προσωπική σειρά παπουτσιών του που άλλαζε συνολικά τρεις ονομασίες (Kamikaze, Reignman, Shroud) και συνολικά έφτασε τα έξι μοντέλα. Το εν λόγω Kamikaze έθεσε τις βάσεις για μια νέα σειρά την οποία εκτόξευσε κυριολεκτικά το Kamikaze 2 που "προσγειώθηκε" τελικώς απότομα εξαιτίας του χαρακτήρα του αθλητή.

3. Reebok Shaq Attaq 1
Το Shaq Attaq 1 αποτέλεσε το πρώτο επίσημο μοντέλο που κατασκεύασε η Reebok για τον τεράστιο Shaquille O'Neal και τη πρώτη του σεζόν στο πλανήτη του NBA. Κυκλοφόρησε σε δύο χρωματισμούς ενώ μετά από σχεδόν 20 χρόνια αποφασίστηκε να επανακυκλοφορήσει επιτέλους στα κλασικά του χρώματα αλλά και σε νεότερα που έχουν σαν βάση σχεδιασμού τους τα χρώματα των ομάδων με τις οποίες αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης του καριέρας.

4. Adidas KB8 1
Θυμάστε κάτι που προανέφερα περί επίσημου και ανεπίσημου πρώτου μοντέλου? Ε λοιπόν, ένα από αυτά είναι το Adidas KB8 ή Crazy 8 όπως μετονομάστηκε το 2007 κατά τη πρώτη επανακυκλοφορία του και θεωρείται τυπικά το πρώτο επίσημο παπούτσι που σχεδίασε η Adidas αποκλειστικά για τον Kobe. Ουσιαστικά όμως η Adidas ξεκίνησε να δημιουργεί παπούτσια γι' αυτόν πολύ νωρίτερα με το EQT Elevation να είναι ο προπομπός της σειράς και εκείνο με το οποίο άλλωστε κέρδισε και το πρώτο ατομικό τίτλο της καριέρας του.

5. Nike Air Pippen 1
Αν σας έλεγα πως το Nike Air More Uptempo δεν θεωρείται επισήμως το πρώτο προσωπικό μοντέλο του Ινδιάνου των Bulls τι θα λέγατε? Κι όμως το πρώτο επίσημο Air Pippen ήρθε έναν χρόνο αργότερα και μάλιστα με το δικό του λογότυπο ενώ η σειρά συνολικά μέτρησε πέντε μοντέλα με το έκτο να το αναμένουμε μέσα στο 2015. Τελικά, τώρα που το σκέφτομαι ο Pippen και ο Penny ίσως να φόρεσαν μερικά από τα πιο επιτυχημένα μη signature μοντέλα της Nike (βλέπετε Foamposite, Maestro, Air Up, Air More Uptempo κ.ά.).

6. Nike Air Penny 1
Το δεύτερο παπούτσι στη λίστα μου με το οποίο είχα πρόβλημα ανάλογο με εκείνο του Adidas KB8. Το Air Penny 1 μπορεί να κυκλοφόρησε το 1995 και να αποτέλεσε επισήμως το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε ειδικά για τον Anfernee Hardaway, ανεπίσημα όμως το Nike Air Up του 1994 φέρει για πρώτη φορά το λογότυπο του Penny. Επειδή όμως Nike Air Up σχεδιάστηκε και για τον Pippen τελικά ίσως το εικονιζόμενο μοντέλο να είναι και ουσιαστικά το πρώτο Penny.

7. Adidas T-Mac 1
Η σειρά T-Mac μέτρησε συνολικά έξι μοντέλα, τα τρία πρώτα όμως είναι αυτά που γνώρισαν και τη μεγαλύτερη επιτυχία, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη των τριών πρώτων Kobe από την Adidas. Το T-Mac 1 παρουσιάστηκε επισήμως σε ασημί χρώμα κατά τη διάρκεια του All Star Game το 2002 ενώ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου κυκλοφόρησαν μερικοί ακόμη χρωματισμοί του που φυσικά ήταν προσαρμοσμένοι στα χρώματα της τότε ομάδος του, τους Orlando Magic.

8. Nike Zoom Generation
Μετά την δεύτερη αποχώρηση του Michael Jordan, το NBA έψαχνε αγωνιωδώς για το next best thing που θα κατάφερνε να συναρπάσει το φίλαθλο κοινό ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων. Τελικά βρέθηκε λίγα χρόνια αργότερα και λεγόταν LeBron James και η Nike είχε φροντίσει ήδη από τη rookie του χρονιά να του προσφέρει ένα μπασκετικό με το λογότυπό του. Έτσι, το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο LeBron με την ονομασία Zoom Generation και σχεδιασμό εμπνευσμένο από το αμάξι Hammer.

9. Nike Zoom Kobe 1
Τελικά πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της σειράς Kobe και αυτή τη φορά μάλιστα δια χειρός Nike ή όχι? Όταν ο Kobe προτίμησε να αφήσει την Adidas για χάρη της Nike, πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να αποφασίσει η εταιρεία να κυκλοφορήσει το πρώτο Kobe αφού ο Black Mamba κατηγορείτο τότε για το βιασμό μιας κοπέλας. Γι' αυτό δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν τα Zoom Huarache 2k4 και 2k5 ως τα πρώτα Kobes που σχεδίασε η αμερικάνικη εταιρεία για το θρυλικό νούμερο "24" των Lakers.

10. Reebok Answer 1
Το δέκατο μοντέλο στη λίστα μου είναι και το τελευταίο με το οποίο αντιμετώπισα το δίλημμα, είναι αυτό το πρώτο επίσημο παπούτσι στη συγκεκριμένη σειρά ή όχι? Μετά τη τρομακτική επιτυχία που γνώρισε το Reebok Question η αγγλική εταιρεία πείστηκε τελικώς να σχεδιάσει μια προσωπική σειρά παπουτσιών για τον Allen Iverson. Το Answer 1 είναι επισήμως το πρώτο μοντέλο του μεγάλου κοντού των Sixers και παρά το "πολυφορτωμένο" παρουσιαστικό του κατάφερε να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.