2 Φεβρουαρίου 2014

Nike KD VI (Thunder Away Edition)

Το Nike KD VI ήταν το πρώτο παπούτσι που παρουσιάστηκε, εκ των τριών βασικών σειρών της εταιρείας, για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014. Για το έκτο παπούτσι της σειράς του τρεις συνεχόμενες φορές πρώτου σκόρερ στο NBA αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η γενικότερη τάση που υπάρχει με τα "χαμηλού" προφίλ μπασκετικά. Το έκτο KD αποτελεί σχεδιαστική έμπνευση του Leo Chang που τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει παπούτσι όπως το Nike Hyperdunk 2011, το Nike Hyperfuse 2011 καθώς και όλη τη σειρά του Kevin Durant.
Το KD προσωπικά θεωρώ ότι αποτελεί μια χαμηλή έκδοση του προηγούμενου μοντέλου της σειράς. Ως αντικραδασμική τεχνολογία διατηρήθηκε ο συνδυασμός Zoom θύλακα στο εμπρόσθιο μέρος και αερόσολας στο πίσω τμήμα. Από εκεί και πέρα έχουν χρησιμοποιηθεί Flywire και fuse υλικά για να συνθέσουν το επάνω τμήμα του παπουτσιού. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το KD είναι ο περίεργος σχεδιασμός της γλώσσας που είναι τελείως αντισυμβατική για μπασκετικό και παραπέμπει περισσότερο σε ποδοσφαιρικό. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο επικαλυπτόμενα μέρη αρκετά λεπτά που προσφέρουν επαρκή εξαερισμό στο πόδι χωρίς όμως να έχουν κάποιου είδους εσωτερική επένδυση. Καινοτόμο στοιχείο αποτελεί επίσης η μη συμμετρική εμφάνιση των κορδονιών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διαφορετικό σχεδιασμό των οπών από τις οποίες περνούν αυτά.
Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του νέου KD αποτελεί ο κεραυνός, άλλωστε αυτό είναι και το όνομα της ομάδας του. Εξού και οι τόσες γωνίες τόσο στην εξωτερική μεριά της σόλας όσο και στο επάνω τμήμα. Αν και σχεδόν όλες οι χρωματικές εκδόσεις που έχουν έως τώρα παρουσιαστεί βασίζονται μοναχά σε δύο χρώματα θεωρώ πως άλλα χαρακτηριστικά είναι εκείνα που το κάνουν να ξεχωρίζει. Το μεγάλο swoosh που θυμίζει Nike Hyperdunk 2012 αλλά και το ευδιάκριτο λογότυπο KD και τα δύο στην εξωτερική πλευρά, αποτελούν τα βασικά σημεία αναφοράς του. Επίσης όμορφη λεπτομέρεια αποτελεί το αποτύπωμα του νούμερου της φανέλας του (35) στη κορυφή της γλώσσας που έχει σχεδιαστεί με ένα ξεχωριστό τρόπο.
Το KD VI παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013 σε μια εκδήλωση στη πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Kevin, το Seat Pleasant που ανήκει στη πολιτεία του Maryland. Ο συνδυασμός δύο χρωμάτων, του κίτρινου και του βεραμάν στα οποία και ντεμπούταρε δεν ενθουσίασε τον κόσμο. Τα χρώματα της ομάδας του Seat Pleasant είναι το κίτρινο και το μοβ και θυμίζουν πολύ εκείνα των Lakers κάτι που δεν ήθελε ο KD για τα παπούτσια του οπότε και αντικαταστάθηκε το μοβ με βεραμάν, ιδέα του σχεδιαστή από ένα χαλάκι που είχε δει σε ανάλογο χρωματισμό έξω από το γυμναστήριο της ομάδας. Από τότε εμφανίστηκαν δεκάδες συνδυασμοί με χρώματα ασυνήθιστα όπως πορτοκαλί με βυσσινί ή μαύρο με ροζ. Εγώ τελικά κατέληξα στην επιλογή εκείνου του KD που ήταν ντυμένο στα χρώματα των OKC και θύμιζε πολύ το προκάτοχό του.