8 Δεκεμβρίου 2023

Nike Zoom Freak 5 (Made in Sepolia)

Το πιο πολυσυζητημένο άτομο το καλοκαιριού που μας αποχαιρέτησε ήταν δίχως αμφιβολία ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο ένεκα της απόφασής του να μην ενταχθεί τελικώς στο ρόστερ της εθνικής μας ομάδας εξαιτίας ενός τραυματισμού που ταλαιπωρούσε το δεξί του γόνατο. Το πολύκροτο σήριαλ της ανακοίνωσης κράτησε αδικαιολόγητα πολλές μέρες κι όλο αυτό το διάστημα η Nike βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Freak ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του πέμπτου κωδικού της signature συλλογής του. Το Nike Zoom Freak 5 είναι το τελευταίο και πιο απλουστευμένο μοντέλο της σειράς το οποίο υπολογίζαμε ότι θα ντεμπουτάρει ο Γιάνναρος στο Μουντομπάσκετ αλλά τελικά τα πρωτεία κατέληξαν στο Θανάση που έκανε τα αποκαλυπτήριά τους στο τουρνουά Ακρόπολις. Το νεότερο Freak θα προσπαθήσει να ακολουθήσει τα βήματα του προηγουμένου Freak που υπήρξε (κι ακόμη είναι) απ' τις βασικότερες επιλογές αρκετών NBAers ανεξαρτήτως μεγέθους ενώ στην Ευρώπη δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να τα προτιμούν βλέπετε Μίλος Τεόντοσιτς, Μουσταφά Φαλ, Γιαμ Μαντάρ κ.ά.
Το Nike Zoom Freak 5 είναι μια τελείως ξεχωριστή κατασκευή εν συγκρίσει με ότι έχει προηγηθεί απ' τη συλλογή με φωτεινή εξαίρεση το επιβλητικό swoosh που ακόμη και με ανάποδη φόρα έχει εξελιχθεί στο επίσημο οικόσημο της Freak φαμίλας! Ακόμη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαφέρουν με ότι έχουμε δει καθώς για το κοντόλαιμο κέλυφος έχουν χρησιμοποιηθεί συνθετικό δέρμα για κουτουπιέ και φτέρνα συν δύο πλευρικά πάνελ προερχόμενα από κάτι σα jacquard υφαντό όπως της Adidas αλλά λεπτότερο σε πάχος και κάπως διάφανο. Γι' αυτό το λόγο ίσως κρύβονται υπογείως τέσσερις "αυτάρες" που υποβοηθούν στα κρατήματα συμμετέχοντας παράλληλα και στο δέσιμο των κορδονιών. Το σετάρισμα της ενδιάμεσης σόλας του Freak 5 για αρκετούς έχει υποστεί υποβάθμιση και για άλλους έχει αναβαθμιστεί καθώς έχουμε μια midsole από νέας γενιάς cushlon foam που περιέχει στο μπροστινό τμήμα της μια κλασική ορθογώνια Zoom Air μονάδα. Κανονική καλλιτεχνία έχουμε για σε ότι αφορά το μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας που "στεγάζει" δύο μοτίβα, το γνώριμο πια smear traction για το πίσω μέρος το οποίο απαρτίζεται από μια στιβάδα τριγώνων που προεξέχουν ελαφρώς έχοντας για πυρήνα τους τη τριγωνική κοιλότητα της φτέρνας ενώ για το μπροστινό μέρος που είναι φαρδύτερο έχουμε herringbone που έχει σχηματοποιηθεί αξιοποιώντας πλειστάκις το λογότυπο του Γιάνναρου.
Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλους τους κωδικούς και των δύο συλλογών του Γιάννη έτσι και τώρα το Nike Zoom Freak 5 είναι αγνώστου σχεδιαστή αν και φήμες θέλουν τον Ross Klein για πατριό του. Το τεραστίων διαστάσεων Swoosh που κοσμεί σχεδόν όλη την εξωτερική πλευρά είναι εμφανώς το σημείο αναφοράς του σχεδίου. Παρ' όλα αυτά το Freak 5 όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα Freak κουβαλάει πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες με προσωπικές πάντα αναφορές. Το υφασμάτινα πάνελ σαν άλλα σεμεδάκια φέρουν δεκάδες τριαντάφυλλα, το αγαπημένο λουλούδι του αείμνηστου πατέρα του, κάτι που μάθαμε για πρώτη φορά στο Freak 1. Το ίδιο διακοσμητικό στολίζει το πίσω μέρος της περιφέρειας της midsole με εξαίρεση το foam που αποτελεί μέρος του swoosh όπου για ανάγλυφο προτιμήθηκε το logo του Γιάννη. Στη εσωτερική πλευρά της περιμέτρου έχουν χαραχτεί κλασικά τα ονόματα όλων των μελών της οικογένειας "Charles_Veronica_Francis-_Τhanasis_Kostas_Alex_Mariah_Liam_Maverick" ενώ λίγο παρακάτω ξεπροβάλει από το πάτωμα ένα μικρό ανάποδο swoosh καθώς Freak είσαι αφού! Οι πολύ παρατηρητικοί και ψαγμένοι θα εντοπίσουν τον αριθμό της φανέλας του ηγέτη των Buck ραμμένο στο δερμάτινο τμήμα του πλαισίου. Τέλος, στις insoles του παπουτσιού υπάρχει ένα ας πούμε οικόσημο με το ονομετώπυμο του αθλητή γραμμένο στη ελληνικά!
Το Nike Zoom Freak 5 αποκαλύφθηκε πρώτη φορά σε έναν ασυνήθιστο κοκκινοπράσινο χρωματισμό με χρυσό swoosh που έμοιαζε περισσότερο σε ζευγάρι sneakers για μπόουλινγκ παρά σε μπασκετικό και δη μιας signature συλλογής. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ εξαιτίας αυτής της Ταμτακέϊκης έκδοσης σειρά πήρε ο χρωματισμός "Made In Sepolia" κάνοντας γνωστό στην υφήλιο το προάστιο των Αθηνών. το μέρος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι να φύγει κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο. Το έντονο πράσινο του swoosh σε συνδυασμό με τη πιτσιλωτή σόλα και το ανοιχτό γκρι πάνω στον μαύρο καμβά διορθώνουν και αναβαθμίζουν ποιοτικά το πατούμενο. Κλασικά προσεγμένο είναι και το κουτί μέσα στο οποίο έρχονται τα Freak 5 και μάλιστα ακολουθώντας κάπως το theme ή ένα απ' τα theme του εκάστοτε Freak που στη προκειμένη περίπτωση είναι τα τριαντάφυλλα. Το Freak 5 έχει εμφανιστεί έως τώρα σε αρκετούς χρωματισμούς είτε μονοχρωματικούς είτε σύνθετους και για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει η επιλογή του NikeID που προσφέρει τη δυνατότητα να χρωματίσει κάποιος το παπούτσι σύμφωνα με τα γούστα του.