1 Δεκεμβρίου 2023

Reebok Shaq Attaq 1 (Orlando)

Είναι λίγες για να μη πως ελάχιστες οι φορές όπου πρωτοεμφανιζόμενος νεαρός παίχτης στο NBA, κατείχε το δικό μπασκετικό απ' τη πρώτη επίσημη συμμετοχή του, απ' το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που αγωνίστηκε στη δημοφιλέστερη μπασκετική λίγκα της υφηλίου. Ο δυσθεώρατος και μέχρι τότε λεπτεπίλεπτος Shaquille O'Neal ήταν η μεγάλη ατραξιόν της σεζόν 1992-93 όπου σάρωσε κάθε ατομικό τίτλο σα rookie θεσπίζοντας νέα στάνταρτ για τη θέση του σύγχρονου center. Σ' αυτό το τελευταίο πόνταρε πολλά η Reebok Ltd που κατόρθωσε να αποσπάσει την υπογραφή του προτού καν βρεθεί στην Orlando Arena και πιθανό πολύ πριν επιλεγεί στο νούμερο 1 του draft. Για έναν τόσο αντισυμβατικό κι ιδιαίτερο παίχτη οι ανάγκες του σε αθλητικό υπόδημα είναι εκ των ουκ άνευ οπότε η Reebok έπρεπε να του ετοιμάσει κάτι εντελώς αντισυμβατικό και συνάμα στιλάτο. Και εγένετο το πρώτο Shaq Attaq! Να σημειωθεί εδώ πως για την Reebok, παρά την κολοσσιαία μπασκετική της ιστορία, αυτή ήταν μόλις η πρώτη φορά που η πρώην Αγγλική φίρμα ίδρυε signature συλλογή για κάποιον επαγγελματία αθλητή, όχι μόνο μπασκεμπολίστα!
Το επιβλητικό Reebok Shaq Attaq 1 στον ασπρόμαυρο χρωματισμό με τις γαλάζιες λεπτομέρειες είναι ο πρώτος απ' τους συνολικά δύο χρωματισμούς που φόρεσε ο Shaq στα 82 παιχνίδια της rookie χρονιάς του. Η επονομαζόμενη "Orlando" ή "Home" βερσιόν ήταν πλήρως εναρμονισμένη με τα χρώματα της εντός έδρας εμφάνισης των Orlando Magic κι ήταν το μοντέλο με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ ο "Shaqtus" στις 6 Νoεμβρίου του 1992 με αντιπάλους τους Miami Heat. Δύο μαύρα durabuck πλευρικά "πτερύγια" μαζί με το Vector συγκρατούν το λευκό δερμάτινο πλαίσιο του παπουτσιού με τα iconic στιλπνά κυανά "μαξιλαράκια" να προσδίδουν μια τσαχπινιά. Η πολυδιαφημισμένη τεχνολογία Pump δεν υπήρχε περίπτωση να απουσιάζει από το πατούμενο μιας κι επρόκειτο για signature συλλογή και δη του επόμενου μεγάλου σταρ του NBA. Προς μεγάλη μου απογοήτευση στη τωρινή έκδοση το Pump δεν είναι και πολύ λειτουργικό. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της μπασκετικής υπόδησης έχουμε ένα torsion plate από ανθρακόνημα (τεχνολογία GraphLite) γεγονός που παρείχε τη δυνατότητα εξοικονόμησης γόμας με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού του βάρους. Ο βασικός "ύποπτος" για τον σχεδιασμό του πρώτου Shaq Attaq είναι γένους θηλυκού και ονομάζεται Judy Close! Δε μιλάμε για κάποια τυχαία κυρία αφού το τότε book της κοσμούσαν κωδικοί όπως τα New Balance BB4600, τα Reebok Blacktop και βεβαίως το Omni Zone του Dee Brown!
Το Reebok Shaq Attaq 1 "Orlando" ξανακυκλοφόρησε το 2022 για πολλοστή φορά, έχει κυριολεκτικά χαθεί το μέτρημα ξέχωρα του πόσο τακτικά εμφανίζεται σε καινούργιους χρωματικούς συνδυασμούς εκ των οποίων ελάχιστοι αξίζαν τα λεφτά τους. Το παρουσιαζόμενο ασπρομπλέ Shaq Attaq 1 μαζί με το all-time classic Shaqnosis είναι τα δημοφιλέστερα κι εμπορικότερα πατούμενα του "Big Aristotle" κι εκ των εμβληματικότερων μπασκετικών που σχεδιάστηκαν στα 90s. Πέρυσι ήρθε πιο περιποιημένο από ποτέ, χωρίς "έκπτωση" στα υλικά κατασκευής του (ακούς Nike) και μέσα σε ένα ογκώδες συρταρωτό κουτί αντάξιο του μεγέθους του Shaq! Όσοι θέλετε να μάθετε κάποια πράγματα παραπάνω σχετικά με το μοντέλο δεν έχετε παρά να τσεκάρετε τον σύνδεσμο που ακολουθεί ο οποίος θα σας ανακατευθύνει σε άρθρο που έχω δημοσιεύσει προ ετών για τον εν λόγω κωδικό.