6 Δεκεμβρίου 2021

Nike Giannis Immortality (Force Field)

Η Nike ως ηγέτιδα δύναμη εδώ και δεκαετίες στη κατηγορία των αθλητικών υποδημάτων γνωρίζει καλύτερα απ' τον οποιονδήποτε πως να εκμεταλλεύεται εις το έπακρο την αναγνωρισιμότητα και κατ' επέκταση την εμπορικότητα των singature αθλητών της. Μ' αυτή τη στρατηγική ως γνώμονα η εταιρεία έχει "απονείμει" στους Kobe, LeBron, KD, Kyrie και μια δεύτερη - ενίοτε και τρίτη - μπασκετική σειρά πέραν της βασικής signature συλλογής τους. Ήταν αναμενόμενο για να μη πω επιβεβλημένο πως ο Γιάννης θα αποκτούσε στο εγγύς μέλλον και δεύτερη σειρά η οποία θα ταν οικονομικά προσιτότερη σε σύγκριση με τη συλλογή Zoom Freak. Το Nike Giannis Immortality θέτει τα θεμέλια της δεύτερης τη τάξει σειράς του "Greek Freak" το οποίο κυκλοφόρησε επισήμως λίγες μόλις μέρες προτού στεφθεί πρωταθλητής NBA με τους πεισμωμένους Milwaukee Bucks. Πίσω απ' τον σχεδιασμό του Giannis Immortality βρίσκεται ένας ταλαντούχος Φιλιππινέζος σχεδιαστής ονόματι Kevin Lee Reyes που παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του έχει εμπνευστεί μεταξύ άλλων τα Air Precision II, Air Versitile III, Air Fly Low II, Ambassador 13 και το πολύ ξεχωριστό Mamba Focus ή Fury!
Για τη κατασκευή του Nike Giannis Immortality η αμερικάνικη φίρμα χρησιμοποίησε τα απολύτως απαραίτητα υλικά που εκμεταλλεύεται κατά κανόνα όταν πρόκειται για low-budget μπασκετικά. Ένα παμπάλαιου τύπου mesh με fuse επιστρώσεις στα σημεία που υπόκεινται συνηθέστερα φθορά αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό του πλαισίου με φωτεινή εξαίρεση το συνθετικό κομμάτι δέρματος στη κορυφή της γλώσσας. Μια υπόγεια ελαστική λωρίδα καταμεσής του κελύφους με το ένα άκρο της να διαθέτει δύο οπές για τη διέλευση των κορδονιών και φυσικά ένα πλουσιοπάροχο κολάρο από neoprene που ενέχει και ρόλο εξωτερικού heel counter ολοκληρώνουν το άνωθεν τμήμα της κατασκευής. Ακολουθεί μια ενδιάμεση σόλα προερχόμενη αποκλειστικά από phylon foam χωρίς κανενός τύπου Air ή Zoom Air θύλακα και με στρογγυλεμένη φτέρνα που προεξέχει ελέω του euro-step του Γιάνναρου. Το πάντα φερέγγυο herringbone μοτίβο καταλαμβάνει κάθε σημείο της τριχοτομημένης εξωτερικής σόλας με τα ισάριθμα μικρά κανάλια να χουν σκαφτεί σε καθορισμένα σημεία ώστε να επιτυγχάνεται μια κάποια ευλυγισία της.
Το σχέδιο του Nike Giannis Immortality όπως ειπώθηκε νωρίτερα, ανήκει στον Kevin Lee Reyes και σύμφωνα με τα λεγόμενά του ο Γιάννης κατενθουσιάστηκε όταν πρωτοαντίκρισε το δημιούργημά του. Σα φιγούρα το παπούτσι φαίνεται πράγματι πολύ συμπαθητικό κι αρκετά περιποιημένο θυμίζοντας κάτι μεταξύ Nike Renew Elevate και KD Trey 5 IX, παρ' όλα αυτά όμως διαθέτει τη δική του ταυτότητα. Σήμα κατατεθέν του Immortality είναι δίχως αμφιβολία το πίσω τμήμα της midsole με τα πλευρικά κύματα και τη διογκωμένη πρύμνη στο περιθώριο της οποίας αναγράφονται ξέχωρα οι πόλεις Athens και Lagos, δύο τοποθεσίες ορόσημο στη φουρτουνιασμένη ζωή της φαμίλιας του. Όπως συνέβη με το Zoom Freak 1 έτσι κι εδώ τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του ήτοι Charles, Veronica, Francis, Thanasis, Kostas, Alex και του γιου Liam έχουν χαραχθεί στην εξωτερική σόλα και εντοπίζονται στις "όχθες" των καναλιών της. Το λογότυπο του Γιάνναρου στέκεται επιβλητικό στη κορυφή κάθε γλώσσας έχοντας για "φωτοστέφανο" τη πλήρη αναγραφή του ονόματός του ενώ το ξανασυναντάμε στη περιοχή του heel counter όπως στο Zoom Freak 2 και φυσικά στο υφασμάτινο heel tab σε επαναλαμβανόμενη μορφή που παραπέμπει σε μαίανδρο. 
Όταν έσκασαν μύτη οι πρώτες εικόνες του Nike Giannis Immortality δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν ότι πρόκειται για το πολυαναμενόμενο Nike Zoom Freak 3 καθώς δεν υπήρχε η παραμικρή πληροφορία πως επίκειται και δεύτερη μπασκετική συλλογή για τον Γιάνναρο. Κάτι επίσης παράδοξο είναι πως τo Immortality πραγματοποίησε το ντεμπούτο όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο στα πόδια του πρώην συμπαίκτη του PJ Tucker και συγκεκριμένα στη τέταρτη αναμέτρηση των τελικών της ανατολικής περιφέρειας. Το πατούμενο το προμηθεύεστε στο ίδιο ακριβώς κουτί με τα Zoom Freak ντυμένο όμως στα γαλανόλευκα! Το Nike Giannis Immortality διατίθεται ευρέως στην ελληνική αγορά και μάλιστα στις 4 απ' τις συνολικά 6 εκδόσεις που χει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής με την παρουσιαζόμενη βερσιόν να καλείται "Force Field". Η λευκή απόχρωση του πλαισίου σε συνδυασμό με την ημιδιάφανη και χρωματιστή εξωτερική σόλα προσδίδουν στο Immortality μια ξεχωριστή χροιά παρά το γεγονός πως δε δηλώνω μέγας λάτρης των κατάλευκων μπασκετικών.