25 Σεπτεμβρίου 2016

Nike Kyrie 1 (Flytrap)

Η Nike το Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο μπασκετικό παπούτσι του δεξιοτέχνη γκαρντ των Cleveland Cavariers, του Kyrie Irving. Ο Uncle Drew γίνεται ο 20ος μπασκετμπολίστας στα 42 χρόνια λειτουργίας της Nike που αποκτά τη δική του signature σειρά παπουτσιών ενώ παράλληλα είναι ο πρώτος που λαμβάνει αυτή τη "τιμή" μετά από περίπου επτά χρόνια όταν και πρωτοξεκίνησε η αντίστοιχη σειρά του Kevin Durant. Κοινό σημείο των δύο προαναφερθέντων σειρών είναι ο Leo Chang, ο βασικός σχεδιαστής ή αν προτιμάτε ο ιθύνων νους για κάθε KD σχέδιο που έχετε δει μέχρι σήμερα. Ο Chang σαν καλός στρατιώτης της Nike ανέλαβε μια ακόμη δύσκολη αποστολή, αυτή της δημιουργίας του πρώτου μπασκετικού που θα έφερε την έγκριση αλλά και την υπογραφή-λογότυπο του παίχτη. Το Nike Kyrie 1 αποτελεί για τον Uncle Drue μια σημαντική αναγνώριση και θεωρείται το επιστέγασμα της μέχρι τώρα διόλου ευκαταφρόνητης καριέρας του που ξεκίνησε μόλις το 2012 όταν και κέρδισε το πρώτο του βραβείο, αυτό του καλύτερου rookie. Ακολούθησαν δύο συνεχόμενες παρουσίες σε All Star Game και το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 2014, μέχρις ότου να αναγκαστεί η Nike να πάρει επιτέλους τη μεγάλη απόφαση.
Το Nike Kyrie 1 σίγουρα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε το αποκορύφωμα της τεχνολογικής εξέλιξης όσον αφορά τα μπασκετικά παπούτσια. Ξεκινώντας όπως πάντα από το κέλυφος διαπιστώνουμε πως έχει γίνει εκτεταμένη χρήση Hypefuse παλαιάς όμως κοπής ενώ υπάρχουν και σημεία όπου γίνεται χρήση mesh για καλύτερη αναπνευσιμότητα. Αν και αρκετά κοντό παπούτσι εντούτοις διαθέτει καλά κρατήματα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγεθυμένο heel counter αλλά και στα δύο μικρά πλαίσια σε σχήμα "V" στις αρχικές οπές και των δύο πλευρών. Το υλικό κατασκευής της ενδιάμεσης σόλας είναι phylon μέσα στο οποίο περιέχεται ένα λεπτός και συνηθισμένος θύλακας Zoom Air αλλά μόνο στο έμπροσθεν τμήμα. Το ομολογουμένως "συνεσταλμένο" αντικραδασμικό του σύστημα δεν είναι επιπέδου LeBron 13 καθώς είναι μπασκετικό χαμηλού προφίλ και γι' αυτό το λόγο η προσοχή εστιάστηκε στη χάραξη της εξωτερικής σόλας. Επιλέχθει ένα συνεχές κονοειδές μοτίβο χάραξης που καταλήγει να καλύπτει σχεδόν όλο το έμπροσθεν μέρος της phylon σόλας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Nike, αυτή η νέα τεχνοτροπία καλείται 360 Degree Dynamic Traction και δίνει το κάτι παραπάνω σε εκείνον τον αθλητή που το παιχνίδι του βασίζεται περισσότερο στη πρόσφυση και στη ταχύτητα.
Το Nike Kyrie 1 αν δεν έφερε το λογότυπο του Uncle Drue θα μπορούσε ανετότατα να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη μοντέλο της low budget σειράς του Mamba, τη Venomenon. Το Kyrie 1 φυσιογνωμικά θυμίζει κάμποσο το Nike Kobe IV παρ' όλα αυτά ορισμένες γραμμές της σιλουέτας του αλλά και το πλήθος σχεδιαστικών λεπτομερειών που "κουβαλάει" αρκούν ώστε το παπούτσι να χει τη δική του ταυτότητα. Η παρουσία του swoosh είναι διακριτική και βρίσκεται στα σημεία που χουμε συνηθίσει να το βλέπουμε ενώ το επανασχεδιασμένο λογότυπο του Kyrie δεσπόζει στη κορυφή κάθε γλώσσας. Το παπούτσι κρύβει αρκετές και ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες κάτι που είχαμε να δούμε καιρό από signature μοντέλο. Πρώτη λεπτομέρεια το κονοειδές μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας που εκτείνεται πάνω στην ενδιάμεση σόλα αλλά μόνο έμπροσθεν μέρος και καταλήγει να παίρνει μια οδοντωτή μορφή που παραπέμπει στην αρχιτεκτονική της περίφημης όπερας του Σίδνεϊ, τιμής ένεκεν για τα χρόνια που πέρασε ο παίχτης στην Αυστραλία. Επόμενη λεπτομέρεια, το heel counter που καλύπτεται από μικρές πυραμίδες και είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του Kyrie για τα πολυτελή αξεσουάρ μόδας. Τρίτη στάση, μια άγνωστη πτυχή της ζωής του νεαρού Irving που όταν ήταν άτακτος ο πατέρας του τον έστελνε για τιμωρία στο δωμάτιό του όπου τον έβαζε να σταθεί όρθιος με κλίση προς το τοίχο και στηριζόμενος μόνο στα δύο δάχτυλα κάθε χεριού του, εξού και τα δύο μικρά "V" στη βάση των κορδονιών του μοντέλου. Τέλος, ακριβώς στο μέσο της εξωτερικής σόλας βρίσκεται ένας κύκλος με το λογότυπο του αθλητή στο κέντρο του και πίσω απ' αυτό τα αρχικά "JBΥ" (το προσωπικό μότο του, Just Be You) ενώ στη περιφέρειά του έχουν χαραχτεί οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου την μητέρας του καθώς και το όνομα αυτής. Α, να μη ξεχάσω να αναφερθώ και στα δύο γράμματα "H" που κρύβονται επιμελώς στη φτέρνα της σόλας και αφορούν τα αρχικά των λέξεων Humble και Hungry. Ουφ, επιτέλους τελείωσα!
Το Nike Kyrie 1 αποκαλύφθηκε επισήμως από τη Nike το Δεκέμβριο του 2014 σε μια εκδήλωση που έγινε στη Νέα Υόρκη παρουσία του πατέρα του Drederick αλλά και ορισμένων παλαιότερων αστέρων της swoosh. Και μπορεί η παρουσιαζόμενη έκδοση να ήταν ένα σχεδόν κατακόκκινο Kyrie 1, τελικώς όμως το παπούτσι που πάτησε πρώτη φορά σε παρκέ NBA ήταν η μαύρη έκδοση που "εγκλώβιζε" πολλά χρώματα και είχε το παρατσούκλι "Dream" μιας και από μικρός ονειρευόταν τη συμμετοχή σε κάποιον απ' τους Χριστουγεννιάτικους αγώνες του NBA. Έκτοτε το μοντέλο εμφανίστηκε πραγματικά σε εκατοντάδες χρωματισμούς ξεπερνώντας σε εκδόσεις ακόμη και το Nike KD 7. Παραδέχομαι πως ποτέ δε με κέρδισε η συγκεκριμένη σιλουέτα αλλά σ' ένα καθημερινό μου σερφάρισμα στο διαδίκτυο το εντόπισα σε πολύ προσιτή τιμή και σε μια άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση. Το πράσινο-μάνγκο "Flytrap" φέρει τις δύο βασικές αποχρώσεις του δηλητηριώδους φυτού που ως γνωστόν παραμονεύει υπομονετικά μέχρι να αρπάξει τη λεία του με αστραπιαία ταχύτητα και με θανατηφόρα ακρίβεια γεγονός που σύμφωνα με τους σχεδιαστές της Nike θυμίζει κατά πολύ το τρόπο παιχνιδιού του Uncle Drew. Εν κατακλείδι, θεωρώ πως το Nike Kyrie 1 αποτελεί ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για την αμερικάνικη εταιρεία στη νεοσύστατη κατηγορία των low budget signature σειρών που λογικά θα έχει συνέχεια και θα γοητεύσει αρκετούς sneakerheads ιδίως τώρα που αποχώρησε από την ενεργό δράση και ο Kobe.