4 Σεπτεμβρίου 2016

Adidas Mutombo

O  Dikembe Mutombo ή αν προτιμάτε Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo όπως είναι και το πλήρες όνομά του, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους center στην ιστορία του NBA. Το θηρίο από το Ζαΐρ (νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) επιλέχθηκε από τους Denver Nuggets στη τέταρτη θέση του draft του 1991 και στη 19χρονη θητεία του κατάφερε να αναδειχθεί τέσσερις φορές κορυφαίος αμυντικός της λίγκας (1995, 1997, 1998, 2001). ενώ είναι δεύτερος στην ιστορία σε αριθμό μπλοκ. Η Adidas διέκρινε στη rookie σεζόν του απόφοιτου του Georgetown εκείνο το παίχτη που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος των center με το swoosh κι έτσι αποφάσισε να τον δεσμεύσει προσφέροντάς του 1 εκατ. δολάρια. Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος η Adidas κυκλοφόρησε το 1993 το πρώτο signature παπούτσι με την σύμφωνη γνώμη του Mutombo που μπορεί αρχικώς να μη γνώρισε τρελή επιτυχία κατάφερε τελικά όμως να συγκαταλέγεται στα all time classic μοντέλα της ///.
Από κατασκευαστικής πλευράς το Adidas Mutombo δε θεωρείται ούτε και υπήρξε ποτέ η επιτομή της τεχνολογίας στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων. Μπορεί να έχει ως έτος "γέννησης" το 1993 όμως αυτό δε σημαίνει πως φέρει κάποια τεχνολογική καινοτομία που θα μνημονεύεται για χρόνια. Το κέλυφός του είναι συμπαγές και συνδυασμός τριών υλικών, δέρματος, συνθετικού δέρματος και nubuck, με το τελευταίο να προσδίδει εκείνη την ιδιαίτερη πινελιά που το κάνει αμέσως ξεχωριστό. Στη βάση της φτέρνας και εσωτερικά βρίσκεται ένα heel counter που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό και μαζί με τα τρία πλαστικά "δάχτυλα" στο μέσο του παπουτσιού αντί των κλασικών Three Stripes επαρκούν για να "κλειθωδείς" μέσα σε αυτό. Τέλος, η εξωτερική του σόλα είναι ένα συμπαγέστατο λαστιχένιο τούβλο που λογικά κάποιος θα χρειαστεί μια ζωή και βάλε για να το φθείρει εντελώς. Αν και δε συνηθίζω να αναφέρομαι στα βάρη των παπουτσιών, το Mutombo έχει σχεδόν το βάρος μιας άγκυρας σε σχέση με το σημερινό Adidas Ultra Boost.
Το σχεδιαστικό μέρος του Adidas Mutombo παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για την οριστική του μορφή ενεπλάκησαν τρία άτομα οι Guy Marshall, Jacques Chassaing (Adidas ZX) και Peter Moore. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς τι αναλογεί στο καθένα τους, το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι για το λογότυπο του παίχτη ευθύνεται ο κύριος Moore. Ναι ναι είναι εκείνος που συμμετείχε στο σχεδιασμό των πρώτων δύο Air Jordan μοντέλων ενώ υπήρξε και ο κύριος εμπνευστής του "Wings" λογοτύπου. Το γράμμα "Μ" εντέχνως τοποθετημένο μέσα σε μια αφρικάνικη ασπίδα με δύο διασταυρωμένες λόγχες και το νούμερο "55" που ο κόουτς John Thompson επέβαλε να φορά ο Mutombo συνθέτουν ένα απ' τα διαχρονικότερα λογότυπα σε signature σειρές. Ο βασικότερος πρωταγωνιστής στο μοντέλο είναι το ασπρόμαυρο παραδοσιακό αφρικάνικο γεωμετρικό μοτίβο στα πάνελ των πλευρών του αλλά και πιο πάνω απ' το heel counter σε ανάγλυφη όμως μορφή. Ένα ακόμη ενδιαφέρον σχεδιαστικό στοιχείο είναι η αντισυμβατική σχεδίαση των Three Stripes που χουν κωνοειδή μορφή, δεν είναι παράλληλες μεταξύ τους και καθεμία τους περιέχει τρεις οπές. Τέλος, το Adidas Mutombo στον ορίτζιναλ χρωματισμό του είναι "ντυμένο" με τα χρώματα της αφρικανικής ηπείρου με το μαύρο να κυριαρχεί όλων των υπολοίπων.
Όταν ο Patrick Ewing αποφάσιζε να μη ξαναφορέσει μοντέλο της Adidas προκειμένου να ξεκινήσει το 1989 τη δική του επώνυμη μάρκα, οι Γερμανοί ξεκίνησαν να ψάχνουν για τον ιδανικό αντικαταστάτη του. Τελικά ο διάδοχος ήταν κι αυτός απόφοιτος του Georgetown που φορούσε μέχρι τότε μπασκετικά της Nike όμως το χρηματικό δέλεαρ που προσέφερε η Adidas ήταν αρκετό ώστε να καμφθούν οι όποιες προτιμήσεις του. Η στρατηγική της εταιρείας να "ανασταίνει" ξάφνου ορισμένα κλασικά μοντέλα περασμένων δεκαετιών της, οδήγησε αναπόφευκτα στην απόφαση για επανακυκλοφορία του Adidas Mutombo ακριβώς είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τη πρώτη του εμφάνιση. Η μεγαλύτερη πρόκληση του όλου εγχειρήματος ήταν η παντελής έλλειψη των πρωτότυπων σχεδίων του συγκεκριμένου παπουτσιού εξού και οι ασήμαντες μικροδιαφορές που χει η νυν έκδοση με εκείνη του 1993. Για την ιστορία πάντως αξίζει να ειπωθεί πως τότε είχε σχεδιαστεί και low εκδοχή που επισήμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ ενώ η σειρά τερματίστηκε άδοξα μόλις στο δεύτερο μοντέλο (1995). Κάπως καθυστερημένα αλλά με αρκετή δόση τύχης κατάφερα τελικώς να προσθέσω στη συλλογή μου ένα ακόμη μοντέλο της δεκαετίας του '90, της αναμφίβολα πιο επιτυχημένης δεκαετίας στην ιστορία των sneakers.