10 Σεπτεμβρίου 2017

Adidas T-Mac 3 (Away Edition)

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μέχρι και σήμερα μετανιώνω είναι ότι δε φρόντισα να κατέχω στη συλλογή μου περισσότερα μοντέλα από τη signature σειρά παπουτσιών του Hall-of-Famer πια Tracy McGrady. Κανείς δε περίμενε την εξέλιξη που θα είχε το alter ego του ιπτάμενου Vince Carter όταν αποφάσιζε να αφήσει το Καναδά και τους Toronto Raptors για χάρη των Orlando Magic και του πακτωλού χρημάτων που του προσφέρθηκε. Μ' αυτή του την απόφαση κατάφερε τελικά να ξεφύγει μια για πάντα από τη σκιά του Vinsanity πραγματοποιώντας τρομερές ατομικές επιδόσεις στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε με τη φανέλα των Μάγων μεταξύ των οποίων η ανάδειξή του ως πρώτου σκόρερ στο NBA και μάλιστα για δύο σερί χρονιές. Το 2002 υπέγραψε ένα πολυετές συμβόλαιο με την Adidas και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησε το πρώτο πατούμενο της signature σειράς του με την κωδική ονομασία T-Mac. Τα πρώτα τρία T-Mac γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία και συγκαταλέγονται - όχι άδικα βέβαια - στη λίστα των πλέον αναγνωρίσιμων μπασκετικών υποδημάτων στην ιστορία της ///. Έστω και κάπως καθυστερημένα πήρα τελικά την απόφαση να "κυνηγήσω" το πολυπόθητο Adidas T-Mac 3 που για καλή μου τύχη επανακυκλοφόρησε το 2014 και δε θα πιστέψετε το πόσο χάρηκα όταν τελικά το πήρα στα χέρια μου!!!
Το Adidas T-Mac 3 αποτελεί μια ενδιαφέρουσα κατασκευή, η σύνθεση της οποίας δε διαφέρει σημαντικά από τα περισσότερα μπασκετικά μοντέλα εκείνης της περιόδου. Το κέλυφός του είναι συνδυασμός συνθετικού δέρματος και πλαστικών υλικών, τα οποία έχουν κατανεμηθεί στο παπούτσι σχεδόν ισομερώς. Η μισή πλαϊνή εξωτερική μεριά είναι από συνθετικό δέρμα με ανάγλυφη επιφάνεια που "μιμείται" το δέρμα του αλιγάτορα, η εσωτερική ριγέ πλευρά είναι από πλαστικά υλικά ενώ το υπόλοιπο μέρος του είναι από στιλπνό συνθετικό δέρμα. Κάτω από το κέλυφος υπάρχει αφράτη εσωτερική επένδυση για επιπλέον άνεση και υποστήριξη ενώ η γλώσσα του είναι εν μέρει από mesh υλικό προσφέροντας μια υποτυπώδη αναπνευσιμότητα του παπουτσιού. Ακριβώς στο μέσο της σόλας βρίσκεται τοποθετημένο το Torsion System, όπου μια μικρή "γέφυρα" εκτείνεται μέχρι και τη βάση της φτέρνας και χει ως βασικότερο της μέλημά της την αποτροπή δυσάρεστων υπερεκτάσεων του πέλματος. Η σόλα είναι κατασκευασμένη από EVA υλικό (Ethylene Vinyl Acetate) όπως άλλωστε ήταν και η og έκδοση και μοναδική διαφορά τους είναι η απουσία του αντικραδασμικού υλικού adiPrene+ που υπήρχε στο μπροστινό μέρος της πρώτης έκδοσης.
Σχεδιαστικά το τρίτο T-Mac διαφέρει αρκετά από τα παπούτσια που προηγήθηκαν από τη συγκεκριμένη signature σειρά, με το Adidas T-Mac 2 να θεωρείται μια πιο εξευγενισμένη και στιλάτη εκδοχή του πρώτου Τ-Mac που παρουσίασε η γερμανική εταιρεία. Οι πέντε πολύ λεπτές γραμμές του T-Mac 2 που ξεκινούσαν απ' τη "μύτη" και κάλυπταν σημαντικό μέρος του κουτουπιέ αλλά και του πλαϊνού της εξωτερικής πλευράς, όχι μόνο αυξήθηκαν στο T-Mac 3 αλλά μετακινήθηκαν κιόλας προς την εσωτερική μεριά του παπουτσιού. Έτσι, το "two-face" T-Mac 3 έχει μια πλευρά με έντεκα ρίγες και μια πιο "αγριεμένη" στην οποία έχει τυπωθεί το δέρμα αλιγάτορα ώστε να δείχνει πιο απειλητικό και επιθετικό. Ευτυχώς βέβαια που υπάρχει και το πλαστικό μπλε Torsion System και φωτίζεται κάπως το ομολογουμένως σκοτεινό παρουσιαστικό του μοντέλου. Το λογότυπο του HOF παίχτη είναι διακριτικά τοποθετημένο στη λοξή βάση της γλώσσας και εμφανίζεται ακόμη μια φορά στους πρόποδες της φτέρνας αλλά σε πρεσαριστή μορφή. Το σήμα της Adidas κάνει την εμφάνισή του μονάχα τρεις φορές (φτέρνα, πίσω μεριά κολάρου και σόλα) και όχι σε μεγάλο μέγεθος αφού αρκούν τα Three Stripes στην εξωτερική μεριά για να μας "γνωστοποιηθούν" τα γονίδια του T-Mac.
Το Adidas T-Mac 3 πρωτοκυκλοφόρησε το 2004 και μοναχά σε δύο κλασικούς χρωματισμούς, λευκό για τους εντός έδρας αγώνες των Magic και μαύρο για τα εκτός έδρας ταξίδια της τότε ομάδας του. Το πατούμενο γνώρισε τη μεγαλύτερή του φήμη κατά το All Star Game της ίδιας χρονιάς όπου έλαβε χώρα στο Los Angeles και στο οποίο ο McGrady αγωνίστηκε φορώντας ένα μπλε και ένα κόκκινο T-Mac 3, μια απόφαση που πήρε λίγο προτού ξεκινήσει ο αγώνας ξαφνιάζοντας ακόμη και τους ιθύνοντες της Adidas. Έκτοτε το δίχρωμο T-Mac 3 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εντυπωσιακότερα μπασκετικά που φορέθηκαν ποτέ σε All Star Weekend εκτοξεύοντας μάλιστα και τη μεταπωλητικής τους τιμή. Το εικονιζόμενο μοντέλο αξίζει να σημειωθεί πως είναι το προτελευταίο που φορέθηκε απ' τον αθλητή όντας παίχτης των Orlando Magic καθώς μερικούς μήνες πριν μετακομίσει στο Houston είχε προλάβει να προβάρει τα T-Mac 3.5. Η γερμανική εταιρεία αποφάσισε μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια να επανακυκλοφορήσει τις og εκδόσεις αλλά και σε αρκετές παραλλαγές του μερικές εκ των οποίων άνετα θα κέρδιζαν το βραβείο του πιο κακόγουστου sneaker. Αν και θα προτιμούσα να έχω στη κατοχή μου το λευκό 3άρι T-Mac τελικά κατέληξα να έχω την "Away" και κατάμαυρη έκδοση που ομολογουμένως δείχνει πολύ κυριλέ αν και μπροστά στο T-Mac VI δείχνει εντελώς "αθώο"! T-Mac to the rack!!!