4 Μαρτίου 2015

Nike Basketball Elite Series για το 2015

Τα τελευταία χρόνια η Nike μας έχει συνηθίσει να μας παρουσιάζει περίπου αυτή τη χρονική περίοδο την "αναβαθμισμένη" ή αλλιώς αν προτιμάτε την Elite σειρά τριών signature μπασκετικών της παπουτσιών. Και για την φετινή χρονιά τα παπούτσια που επιλέχθηκαν να υποστούν μερικές ελαφρές τροποποιήσεις είναι τα πιο πρόσφατα Kobe, LeBron και ΚD. Και το πρώτο σχόλιο που μου έρχεται στο μυαλό είναι "κάθε πέρυσι και καλύτερα".
Το Nike KD 7 Elite δε διαφέρει ουσιαστικά πολύ από τη "κοινή θνητή" του εκδοχή. Το στραπ πήγε περίπατο όπως και το mesh που κάλυπτε σχεδόν όλο το κουτουπιέ και το οποίο αντικαταστάθηκε από fuse υλικό. Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το πρωτότυπο είναι το Hyperposite υλικό στο οποίο γίνανε εκατοντάδες στρογγυλές οπές προκειμένου να ενισχυθεί η αναπνευσιμότητα του παπουτσιού και με αυτό το τρόπο κατάφεραν να μετατρέψουν ένα κατά γενική ομολογία συμπαθητικό μοντέλο σε αδιάφορο. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα (τεχνολογικά και σχεδιαστικά) παραμένουν τα ίδια.
Το δεύτερο μπασκετικό της Nike που υπέστη όπως μαρτυρούν και οι εικόνες τη μεγαλύτερη αλλαγή είναι το Nike LeBron 12 Elite. Σα σιλουέτα παραμένει ίδια με εκείνη του βασικού μοντέλου όμως το χαρακτηριστικό συμπαγές και ακανόνιστο Hyperposite πλαίσιο δέχτηκε αρκετές "περικοπές". Με αυτό το τρόπο μπορεί να ενισχύθηκε σημαντικά η αναπνευσιμότητα του μοντέλου όμως η τομές στο posite υλικό καθώς και η μετακίνηση του swoosh στη μύτη θα τις χαρακτήριζα ως ατυχείς εμπνεύσεις. Το megafuse υλικό, η δομή της εξωτερικής σόλας αλλά και το αντικραδασμικό σύστημα του παραμένουν αμετάβλητα. Ωραία και εντυπωσιακή λεπτομέρεια η κεφαλή του λιονταριού στο μέσο της γλώσσας!
Το τρίτο και τελευταίο signature που αποφασίστηκε να "βελτιωθεί", το Nike Kobe 9 Elite. Το μοντέλο πέταξε κυριολεκτικά μπόι και από κει που ταν από τα χαμηλότερα της σειράς Kobe ξαφνικά έγινε πανύψηλο. Το Flyknit αντικαθιστά το  άκαμπτο fuse κέλυφος της στάνταρ έκδοσης, ενώ αποφασίστηκε να φτάσει σε ύψος το προηγούμενο Kobe Elite. Μια σημαντική αλλαγή όχι όμως ικανή ώστε να το κάνει ξεχωριστό ακόμη και αν πιστέψουμε ότι για την κατασκευή του Flyknit κελύφους αξιοποιήθηκαν πέντε ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια για κάθε ζευγάρι. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Kobe 9 Elite παραμένουν ίδια με κείνα του "κοινού θνητού" μοντέλου.
Αυτά λοιπόν είναι τα νέα Nike Elite μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν κατά το Μάη με τη τιμή τους να αναμένεται - και πάλι - αρκετά υψηλή. Πιθανότατα δύο εξ' αυτών δε θα τα δούμε να τα φορούν οι signature αθλητές της Nike αφού ο ένας τέθηκε νοκ άουτ για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς λόγω τραυματισμού (Kobe), ενώ ο άλλος (Durant) δε γνωρίζουμε όχι μόνο το πότε θα ξαναπαίξει αλλά και το αν θα τα καταφέρει η ομάδα του να μπει στην ποθητή οκτάδα της Δυτικής περιφέρειας και όπως καταλαβαίνετε μάλλον άλλοι θα αναλάβουν να τα προωθήσουν (DeRozan πχ). Έχω την εντύπωση ότι η Elite σειρά της Nike έχει πάρει μάλλον τη κατηφόρα.