5 Ιουνίου 2023

Li-Ning JB 1 (Tough)

Ήταν 6 Απριλίου του 2019 όταν ο Dwyane Wade φόρεσε για τελευταία φορά τα Li-Ning μπασκετικά του δίνοντας την τελευταία παράσταση της καρίερας του και μάλιστα στην America Airlines Arena τον χώρο όπου μεγαλούργησε! Η κινεζική εταιρεία όντας ενήμερη για την επικείμενη "απώλεια" του μοναδικού της signature μπασκετμπολίστα, αναζητούσε NBAers από το πάνω ράφι ώστε να πορευτεί μαζί τους στη νέα εποχή. Έπειτα από εξονυχιστική αναζήτηση κατόρθωσε να "προσηλυτίσει" τους D'Angelo Russell και Jimmy Butler που μαζί με το CJ McCollum με τον οποίο συνεργαζόνταν ήδη από το 2017, θα αποτελούσαν την πρώτη Big-3 των Κινέζων. Ο Butler από τον Γενάρη του 2020 βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης του επόμενου sneakerικού του σπιτιού αφού η Jordan Brand δεν επιθυμούσε την ανανέωση της συνεργασίας τους. Τελικά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Li-Ning ανακοίνωσε ότι απέσπασε την υπογραφή του Jimmy η οποία θα είναι πολυετής και μεταξύ των όρων της συμφωνίας περιλαμβανόταν η ίδρυση της signature συλλογής του ηγέτη των Miami Heat. 
Το Li-Ning JB 1 είναι μια ημίψηλη και πανάλαφρη κατασκευή, σύμφωνη με τους κανόνες και τα πρότυπα που επιτάσσουν τα σύγχρονα μπασκετικά. Έχουμε ένα textile πλαίσιο που η Li-Ning αποκαλεί Boom Fiber και σύμφωνα με τα λεγόμενά της είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και δε παραμορφώνεται εύκολα. Μέσα απ' αυτό ξεπηδούν δύο TPU "αυτάκια" που συμμετέχουν ενεργά στο πλευρικό lockdown καθώς βρίσκονται εκατέρωθεν των πλευρών έχοντας μικρές οπές για τη διέλευση των κορδονιών. Μέχρι κι η neoprene γλώσσα είναι περιποιημένη αφού περιέχει foam επενδύσεις για να ελαφρύνει την πίεση απ΄ τα κορδόνια. Για αντικραδασμική προστασία επιλέχθηκε η ιδέα της αποσπώμενης ενδιάμεσης σόλας που στη προκειμένη περίπτωση είναι 100% από Boom foam (παραπλήσιο του Boost) με το ρετιρέ της να φέρει υφασμάτινη στρώση. Η midsole "κουμπώνει" επάνω σε μια ενιαία κι έντονα κυρτή στα άκρα της εξωτερική σόλα βασισμένη στη τεχνολογία HC LOC (Honeycomb Cellular Loc). Πρόκειται για ένα foam με κυψελοειδή δομή που παρέχει εξαιρετικό κράτημα (13% περισσότερο κράτημα σε σχέση με τα συμβατικά υλικά) μειώνοντας συνάμα το συνολικό βάρος κατά 55%. Μεταξύ midsole κι outsole έχει εγκατασταθεί μια αντιστρεπτική πλάκα από ανθρακόνημα με μεγάλο της μέρος να ναι ευδιάκριτο χάρη στην εγκάρσια σχισμή της σόλας.
Το σχέδιο του Li-Ning JB 1 δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος το χει επιμεληθεί αν και παραπέμπει έντονα σε μοντέλα της σειράς WOW All City. Σύμφωνα με τα επίσημα λεγόμενα της Li-Ning, η σχεδίαση του JB 1 βασίζεται στο έντονο στυλ παιχνιδιού του "Μητσάρα" και αντλεί έμπνευση από πολλές μορφές αρπακτικών της φύσης. Η κάπως σαγρέ υφή του πλαισίου, τα τρία κοφτερά δόντια που προεξέχουν στο "μυτάκι", η διχαλωτή φτέρνα και φυσικά οι γρίλιες στην πλευρική TPU μπαριέρα, αποτελούν όλα τους σημάδια ενός predator. Το λογότυπο της εταιρείας δε κατακλύζει το παπούτσι αφού αριθμεί όλες κι όλες δύο παρουσίες με εκείνο που στέκεται ολομόναχο στην εξωτερική πλευρά να είναι και το πιο "εκδηλωτικό". Εφόσον μιλάμε για signature μπασκετικό δε γίνεται να μη φέρει το επίσημο λογότυπο του αθλητή το οποίο αποκαλύφθηκε πολύ καιρό πριν "γεννηθεί" το JB 1. Πρόκειται ένα συμμετρικό λογότυπο που συνίσταται από τα αρχικά του ονόματός του, ενσωματώνει γωνίες εμπνευσμένες από ένα διαμάντι και στοιχεία που συνδέονται με τους "Silver Wolves", ένα παρατσούκλι προερχόμενο απ' τον γιο του προσωπικού του εκπαιδευτή για να περιγράψει τη δεμένη ομάδα φίλων του Butler. Πέρα απ' τη κορυφή της γλώσσας το εντοπίζουμε στα υψηλότερα ζεύγη οπών εντός κυκλικών patches και στο μικρό κύλινδρο που διακοσμεί το υποτυπώδες heel tab.
Κάπου στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη παρουσιάστηκε επισήμως και πάντα διαδικυακά το Li-Ning JB 1 με τον "Μητσάρα" να τα ντεμπουτάρει στον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν στην εντός έδρα αναμέτρηση των Heat με τους Bulls κι έκτοτε δε τα χει αποχωριστεί ούτε δευτερόλεπτο. Ο εικονιζόμενος μαυρο-πορτοκαλί χρωματισμός έχει διόλου τυχαία το παρατσούκλι "Tough" και περιεχόταν φάτσα-κάρτα στο επίσημο ανακοινωθέν της εταιρείας μαζί με τις επόμενες δύο εκδόσεις που θα ακολουθούσαν. Κάθε ζευγάρι έρχεται εντός ενός κατάλευκου κουτιού με το logo του Jimmy στο καπάκι του συν ένα ζαχαρί sneakerbag για να τα κρατάτε μακριά από σκόνες και μυρωδιές. Είναι πάγια τακτική της Li-Ning να φροντίζει λίγο παραπάνω τα προϊόντα της ώστε ο καταναλωτής να νιώθει πως τυγχάνει της καλύτερης εξυπηρέτησης ιδίως όσον αφορά τα premium μοντέλα της που ξεκάθαρα τιμολογούνται κάπως ψηλότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.