10 Ιουνίου 2016

Testing Nike KD 9

Με τους τελικούς στο NBA να βρίσκονται σε εξέλιξη και ενώ απέχουμε χοντρικά τέσσερις μήνες από το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, οι αθλητικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζουν τα νέα τους "όπλα". Το Nike KD 9 είναι το πρώτο signature μοντέλο που ανακοινώθηκε για τη σεζόν 2016-2017 και το σούσουρο που χει αναπτυχθεί γύρω απ' αυτό είναι ήδη πολύ μεγάλο. Λογικό λοιπόν το KD 9 να είναι το πρώτο μπασκετικό που θα αξιολογηθεί για την ερχόμενη περίοδο και επειδή απέχουμε λίγες μέρες απ' την κυκλοφορία του καλό θα ταν να μαθαίναμε κάποια πράγματα για το νέο δημιούργημα του Leo Chang.
Μπορεί το προηγούμενο KD μοντέλο να εισήγαγε αρκετές νέες τεχνολογίες στην αντικειμενικά πιο "ριγμένη" signature σειρά της Nike, παρ' όλα αυτά το KD 9 ενσωματώνει ακόμη πιο νέες τεχνολογίες που μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει να συνδυάζονται μεταξύ τους. Σημείο αναφοράς του νεότερου KD είναι το κατά ήμισυ Flyknit κέλυφος. Σε πατούμενο της σειράς Kobe πρωτοείδαμε το πλεκτό κέλυφος της Nike και ο Durant επιθυμούσε διακαώς να δει κάτι ανάλογο και στα δικά του παπούτσια. Έτσι το ένατο KD φέρει κέλυφος όπου το μισό και έμπροσθεν μέρος του είναι από Flyknit και δεν έχει καμία σχέση με ότι έχουμε δει από τη Nike μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο Flyknit μπορεί να μη περιέχει κανενός είδους TPU κλωστές (όπως το Kobe XI) παρ' όλα αυτά έχει ως υποστηρικτικό εργαλείο μια νάυλον ελαστική φόδρα. Και τα δύο αυτά στρώματα έχουν συνδεθεί μέσω εγκάρσιων ραφών με το εναπομείναν μέρος που συνίσταται από mesh, foam και λιγάκι fuse. Αυτό το περίτεχνα δομημένο κέλυφος ολοκληρώνουν οι υφασμάτινοι ιμάντες απ' όπου διέρχονται τα κορδόνια και το εσωτερικά κρυμμένο heel counter. Αυτό το "οικοδόμημα" βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε μια phylon ενδιάμεση σόλα που ναι εμφανώς λεπτότερη από πέρυσι ενώ ακριβώς από κάτω ακολουθεί και ο άλλος πρωταγωνιστής του παπουτσιού που βέβαια τον χουμε ξαναδεί (LeBron X και KD 6 Elite) αλλά αυτή τη φορά έχει νέο παρουσιαστικό. Ένας μεγάλος και ορατός θύλακας Zoom Air έχει επιλεγεί για την απορρόφηση των κραδασμών που όμως παρουσιάζει αρθρώσεις παρόμοιες με κείνες που είδαμε στο KD 8. Ο συγκεκριμένος θύλακας Zoom είναι παχύτερος στη φτέρνα (16mm) και προοδευτικά γίνεται λεπτότερος (10mm) και σε συνδυασμό με το "σπάσιμο" που έχει υποστεί, καταφέρνει να γίνεται λειτουργικότερος και φιλικότερος προς το χρήστη κάτι στο οποίο υστερούσαν εμφανώς όλες οι προηγούμενες γενιές των μεγάλων και ορατών Zoom Air. Νέα χάραξη έχουμε και για την εξωτερική σόλα που αντιγράφει το κυψελοειδές μοτίβο του κελύφους, μια ιδέα που υιοθέτησε πρώτο το περασμένο KD. Σ' ότι έχει να κάνει με τη σιλουέτα του, το ένατο KD θα έλεγα πως κινείται σε συνηθισμένες για τη Nike γραμμές, χωρίς εγκάρσια στραπ και πλευρικά μπιχλιμπίδια γεγονός το οποίο πιστώνεται κυρίως στο Leo Chang. Και αν είδαμε κυριολεκτικά εκατοντάδες εκδόσεις του KD 8 εξαιτίας του Flyweave πλαισίου, φανταστείτε πόσες θα δούμε τώρα με το Flyknit κέλυφος και μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή.
Ένας άλλος "εξωαγωνιστικός" παράγοντας που χρίζει ιδιαίτερης μνείας είναι και το γεγονός πως το Nike KD 9 θα ξεκινήσει να διατίθεται σε τιμή πολύ χαμηλότερη από κείνη του προκατόχου του. Κι όμως ναι, περισσότερη ποιότητα και ποσότητα για λιγότερα χρήματα! Νέα εποχή και νέα έθιμα? Θα δείξει! Προς το παρόν δείτε το υπεραναλυτικότατο βιντεάκι που ακολουθεί και αναλύει διεξοδικότατα τα υπέρ και τα κατά του νέου KD μια βδομάδα σχεδόν πριν ξεκινήσει η κυκλοφορία του και στην Ελλάδα.