3 Απριλίου 2016

Τα νέα Nike Zoom KD 9 και Nike Hyperdunk 2016

Πριν από λίγο καιρό η Nike πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη μια εκδήλωση όπου παρουσίασε τις νεότερες καινοτομίες της καθώς και ακυκλοφόρητα μοντέλα της. Ανάμεσα σ' όλα αυτά, χωρίς να χει προλάβει καλά καλά να καταλαγιάσει το "σούσουρο" που προκάλεσαν οι νέες Elite εκδόσεις της για τα φετινά Playoff, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ένατου μοντέλου της signature σειράς του Kevin Durant και το Hyperdunk 2016 (όγδοο αν δεν απατώμαι). Προφανώς και τα δύο μοντέλα προορίζονται να "συμμετάσχουν" στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, το μεν πρώτο ως επίσημο παπούτσι του Durant ενώ το δεύτερο ως team model προσαρμοσμένο κατάλληλα στα χρώματα της εκάστοτε εθνικής ομάδας.
Το Nike KD 9 είναι ένα ακόμη δημιούργημα του γνωστού σχεδιαστή της Nike, Leo Chang. Μπορεί πέρυσι η συγκεκριμένη σειρά να αναβαθμίστηκε τόσο τεχνολογικά όσο και ποιοτικά αλλά απ' ότι φαίνεται αυτό ήταν μόνο η αρχή. Για τη επόμενη αγωνιστική περίοδο ο παίχτης των OKC θα φορέσει ένα ακόμη low-cut μοντέλο που για τη σύσταση του κελύφους αξιοποιεί το διάσημο πλεκτό Flyknit σε μια ξεχωριστή κυψελοειδή μορφή για περισσότερη ευελιξία. Σχετικά με την απορρόφηση των κραδασμών διατηρήθηκε - αν και ελαφρώς τροποποιημένος - ο περυσινός μεγάλος και αρθρωτός (articulated) θύλακας Zoom Air ενώ εμφανώς διαφορετική παρουσιάζεται η εξωτερική σόλα που μπορεί να είναι και πάλι ημιδιαφανής έχει όμως νέα χάραξη και αυτή σε κυψελοειδή μορφή. Σα σχέδιο θυμίζει πάρα πολύ το Adidas D Lillard 2 με το λογότυπο του KD να είναι τοποθετημένο πάνω στο heel counter. Για την ώρα δε θα έλεγα πως με συγκινεί ιδιαίτερα το ένατο KD.
Το Nike Hyperdunk 2016 απ' ότι φαίνεται "επαναφέρει" στο προσκήνιο την περίφημη μη-signature σειρά της αμερικάνικης εταιρείας μετά το περυσινό και εντελώς αδιάφορο μοντέλο της. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με ένα χοντροκομμένο Hyperdunk αλλά με ένα πιο στιλάτο και ποιοτικά αναβαθμισμένο παπούτσι. Η Elite έκδοση του νεότερου Hyperdunk φέρει κέλυφος από Flyknit υλικό ενισχυμένο με τη τεχνολογία Dynamic Flywire, έναν μεγάλο θύλακα Zoom Air για αντικραδασμική προστασία, καλτσοειδές και αρκετά υπερυψωμένο κολάρο και μια ημιδιαφανή σόλα. Σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιασμό του Hyperdunk θα έλεγα πως αρκετά σημεία του θυμίζουν προηγούμενα μπασκετικά της Nike. Η ενδιάμεση σόλα με το swoosh θυμίζει εκείνη του Kyrie 2, το heel counter μοιάζει με κείνο του HyperRev 2016, η κάλτσα "δανεική" από το KD 8 Elite και η χάραξη της εξωτερικής σόλας με το τεράστιο παράθυρο καταμεσής μου φέρνει στη μνήμη το πρώτο HyperRev.
Το Nike KD 9 θα ξεκινήσει να διατίθεται επισήμως από τις 20 Ιουνίου και σε τιμή φθηνότερη από κείνη του προκατόχου του, πράγμα σπανιότατο για τη Nike. Αντιθέτως, το Nike Hyperdunk 2016 έχει επισήμως προγραμματισθεί να κυκλοφορήσει στην εικονιζόμενη Elite έκδοση τον Ιούλιο παρέα με ακόμη δύο εκδόσεις (μια ψηλή και μια κοντή) "ντυμένες" με engineered mesh αντί Flyknit.