25 Οκτωβρίου 2014

Air Jordan XIV (update)

Το δέκατο τέταρτο Air Jordan αποτελεί το τελευταίο signature μοντέλο που φόρεσε ο Michael Jordan με τη φανέλα των (άλλοτε) ατρόμητων κι ανίκητων Chicago Bulls. Τα φόρεσε μόνο κατά τη διάρκεια των τελικών του NBA το 1998 απέναντι στους Utah Jazz των John Stockton και Karl Malone, σε μια σειρά αγώνων που έμελλε να είναι απ' τις τελευταίες παραστάσεις του G.O.A.T. με τη φανέλα των Ταύρων. Αποχώρησε απ' την ενεργό δράση, για δεύτερη φορά ως αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής, χαρίζοντάς μας μια απ' τις πλέον αξέχαστες και μυθικότερες παραστάσεις στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. To διάσημο νικητήριο καλάθι που πέτυχε λίγο πριν εκπνεύσει το Game 6 των Τελικών, το περιβόητο "The Last Shot" πάνω στον Bryon Russell (not push-off) ήταν το κερασάκι στη τούρτα στην ανυπέρβλητη καριέρα του "Αέρινου" γεγονός που σήμανε το έκτο και τελευταίο πρωτάθλημα στην ιστορία του ένδοξου franchise.  Το Air Jordan XIV αποτελεί προϊόν συνεργασίας δύο σχεδιαστών της Nike του γνωστού Tinker Hatfield και του νέοπα Mark Smith. Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι φαίνεται πως η συνεργασίας τελεσφόρησε έχοντας για συνδετικό τους κρίκο ένα σούπερκαρ εκείνης εποχής, τη Ferrari 550 Maranelloένα αυτοκίνητο που λάτρευε και κατείχε φυσικά ο MJ.
Τεχνολογικά το Air Jordan XIV διαθέτει ότι καλύτερο υπήρχε διαθέσιμο εκείνη την εποχή και λίγο πριν την έναρξη μιας νέας χιλιετίας. Για τη δόμηση του επάνω τμήματος έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως ποιοτικότατο δέρμα ή nubuck ή συνδυασμός και των δύο σε αρκετές από τις νεότερες επανεκδόσεις του. Διατηρήθηκε αυτούσιο το σύστημα απορρόφησης κραδασμών που υπήρχε στο προηγούμενο μοντέλο της σειράς (AJ XIII), ήτοι phylon midsole που περιείχε δύο ανεξάρτητους θύλακες Zoom Air σε φτέρνα και στο μπροστινό μέρος πέλματος. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται ικανοποιητική αναπαυτικότητα και ευελιξία στις κινήσεις του εκάστοτε αθλητή. Στο παπούτσι σχεδιάστηκε και μια μικρή οπή στη περιοχή της καμάρας του ποδιού, η οποία λειτουργεί ως αεραγωγός και βοηθάει στην αναπνοή του πέλματος χωρίς όμως να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και καινοτόμο. Τα χαρακτηριστικά "δοντάκια" αλλά και τα μικρά στηρίγματα που έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των πλευρών, δημιουργούν ένα πλαίσιο που αποτρέπει τις ανεπιθύμητες μετατοπίσεις του πέλματος.
Το Air Jordan XIV έχει δανειστεί ουκ ολίγα σχεδιαστικά στοιχεία από την εντυπωσιακή Ferrari 550 Maranello. Ξεκινάμε από το Jumpamn λογότυπο που έχει τοποθετηθεί εντός πλαισίου (ασπίδα) ανάλογο του σήματος της διασημότερης ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το shank plate "μιμείται" το πλαίσιο του κινητήρα, την μικρή οπή που παραπέμπει στο καπό του αυτοκινήτου ενώ πάνω στο εξωτερικό heel counter έχει χαραχτεί το πέλμα ελαστικού υπό τη μορφή διχτάκι μπασκέτας. Ένα ακόμη ασυνήθιστο διακοσμητικό στοιχείο στην οριστική εικόνα του AJ XIV αποτελεί η εμφάνιση του Jumpman λογοτύπου όχι δύο-τρεις φορές αλλά 14, από επτά Jumpman σε κάθε παπούτσι του ζεύγους. Ας τους καταγράψουμε: ένας χαμηλά στο teobox, δύο στα κορδόνια, ένας στην εξωτερική σόλα, ένας στο heel counter, ένας στο πλαίσιο και ακόμη ένας στην εσωτερική σόλα. Αθροίστε τους, πολλαπλασιάστε επί δύο και έχετε τον μαγικό αριθμό του μοντέλου!
Το μοντέλο παρουσιάστηκε αρχικώς ολόμαυρο με ορισμένες δόσεις κόκκινου και είναι ο μοναδικός χρωματισμός που φορέθηκε από τον ίδιο τον MJ. Φορώντας αυτά κέρδισε το έκτο του πρωτάθλημα, αναδείχτηκε MVP των τελικών για μια ακόμη φορά και ολοκλήρωσε το δεύτερο "Three Peat" της καρίερας του. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο εμφανίστηκε ο λευκός χρωματισμός με κόκκινα πλαίσια στήριξης και ένας ακόμη λευκός με μαύρο μοναχά στο toebox. Από το 1998 κι ύστερα το μοντέλο επανακυκλοφόρησε τόσο στους αρχικούς og χρωματισμούς του όσο και σε νεότερους, οι οποίοι γνώρισαν ανάλογη επιτυχία. Προσωπικά θεωρώ τη λευκή έκδοση με τα κόκκινα "δοντάκια" την εντυπωσιακότερη όλων. Εγώ κατάφερα και πρόσθεσα στη συλλογή μου έναν από τους νεότερους χρωματισμούς (ιντερνετικά γνωστό ως "Graphite") και μάλιστα σε outlet κατάστημα των Αθηνών μιας και οι ρετρό επανεκδόσεις του πωλούνται σε απλησίαστα υψηλές τιμές (αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου).
update Σε ένα κυριολεκτικό χαμό τη φετινή χρονιά από επανεκδόσεις παλαιότερων μοντέλων είπα να αυξήσω τη συλλογή μου με μια κλασική ορίτζιναλ έκδοση και ο κλήρος "έπεσε" στο "Black Toe" Air Jordan XIV. Αποτελεί έναν og χρωματισμό που κυκλοφόρησε το 1998 και δε φορέθηκε από τον MJ αλλά από άλλους αστέρες του NBA. Ξανακυκλοφόρησε κάποια στιγμή τη περασμένη δεκαετία όμως δεν ήταν ακριβώς og έκδοση καθώς επιλέχθηκε το κέλυφος του παπουτσιού να διαθέτει μικρές οπές κάτι το οποίο δεν υπήρχε στη πρώτη εκδοχή του. Αποφασίστηκε για αυτή τη χρονιά να κυκλοφορήσει ξανά στη κανονική του όμως βερσιόν και δεν έχασα την ευκαιρία.