23 Δεκεμβρίου 2016

Li-Ning Way of Wade 4.0 (25 Years)

Όταν τον Οκτώβρη του 2012 ανακοινωνόταν η έναρξη συνεργασίας του τέως αρχηγού των Miami Heat με τη κινεζική εταιρεία αθλητικών ειδών Li-Ning, σίγουρα κανείς δε περίμενε το μέγεθος της επιτυχίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Η Li-Ning για πολύ καιρό περιπλανιόταν άσκοπα από δω κι από κει στη προσπάθειά της να προσελκύσει ένα μεγάλο αστέρα του NBA και να αφήσει στην άκρη τις συνεργασίες με άσημους παίχτες όπως είναι οι Evan Turner και Dorell Wright. Συμφώνησαν τελικώς με τον Dwyane Wade και σχεδόν αμέσως κυκλοφόρησαν το πρώτο signature πατούμενο του μεγάλου Flash. Η απρόσμενα μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το πρώτο μοντέλο γλύκανε και τις δύο πλευρές εξίσου κι έτσι προχώρησαν στη κυκλοφορία δεύτερου αλλά και τρίτου μοντέλου με το τελευταίο βέβαια να μην φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα τα κακώς κείμενα που άφησε πίσω της η τρίτη έκδοση ανέλαβε την υποχρέωση να διορθώσει η συνέχεια της σειράς, το Way of Wade 4.0. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του τέταρτου WoW πραγματοποιήθηκαν τον περυσινό Οκτώβρη σε μια σεμνή τελετή μέσα σ' ένα κατάστημα αθλητικών ειδών στο Μαϊάμι.
Κυριότερο μέλημα για τη κατασκευή του Li-Ning Way of Wade 4.0 ήταν η ελάφρυνση των παπουτσιών του Flash χωρίς να θυσιαστούν βασικά στοιχεία της λειτουργικότητάς τους. Αυτό είχε ως συνεπακόλουθο την  άρον άρον "αποπομπή" premium υλικών όπως το δέρμα, που ήταν από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της έως τώρα σειράς. Ανάλογα την έκδοση ο συνδυασμός υλικών ποικίλει όποτε μπορούμε να δούμε από textile με συνθετικό δέρμα μέχρι ανοιχτό mesh με ολίγη από fuse. Τα έξι φαρδιά στραπ από συνθετικό δέρμα (τρία για κάθε πλευρά) που εισχωρούν μέσα στο παπούτσι καθώς και το πλαστικό heel counter είναι τα μοναδικά σταθερά σημεία αναφοράς κάθε έκδοσης του WoW 4. Το εναπομείναν μέρος του παπουτσιού έχει κατασκευαστεί με τον παραδοσιακό τρόπο και σύμφωνα με τα ήθη κι έθιμα της έως τώρα σειράς. Διαθέτει μια ενδιάμεση EVA σόλα μέσα στην οποία έχουν τοποθετηθεί δύο διαφορετικής εντάσεως υλικά τα οποία συνθέτουν την αντικραδασμική τεχνολογία του παπουτσιού. Στο μεν έμπροσθεν μέρος έχουμε BounSe υλικό για ομαλότερη εκκίνηση και στη δε φτέρνα βρίσκουμε το υλικό CushioN για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κραδασμών κατά τη διάρκεια προσγείωσης. Κάτω από το αφράτο EVA σκαρί κι ακριβώς στο μέσο της βρίσκουμε ένα περίτεχνα σμιλεμένο shank plate από ανθρακόνημα σημαντικά μικρότερo σε σχέση με το περυσινό WoW και τέλος έχουμε μια εξωτερική σόλα όπου στρατηγικά σημεία της προεξέχουν ελαφρώς με διαφορετικό μοτίβο χάραξης από το εναπομείναν τμήμα της.
Σχεδιαστικά το WoW 4 διαφέρει σημαντικά με ότι προγενέστερο έχουμε δει απ' την συγκεκριμένη σειρά αλλά και από τους "δορυφόρους" της. Η σιλουέτα του είναι πολύ "καθαρή" και εκλεπτυσμένη και άνετα θα μπορούσε κάποιος να το αναγνωρίσει ως μοντέλο της swoosh. Ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία του Wow 4 δεν είναι άλλος από τον Eric Miller, που χει πάρει εργολαβία το σχεδιασμό των μοντέλων της πιο αναγνωρίσιμης signature μπασκετικής σειράς της Li-Ning. Το theme του μοντέλου είναι βασισμένο στην αρχαία γιαπωνέζικη καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού που λέγεται οριγκάμι (origami) εξού και το μοτίβο με τα πολλά μικρά τρίγωνα περιμετρικά της ενδιάμεσης σόλας, επάνω στο heel counter και σχεδόν σ' όλη την εξωτερική σόλα ενώ σε ορισμένες των περιπτώσεων αυτά καλύπτουν και το κυρίως σώμα του παπουτσιού. Το σήμα της εταιρείας έχει περιοριστεί τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό παρουσιών δίνοντας άπλετο χώρο για να κυριαρχήσει το λογότυπο του Wade το οποίο βρίσκουμε στη κορυφή της γλώσσας, επάνω στο heel counter αλλά και στην εξωτερική σόλα. Αφιερώσεις αγάπης και λατρείας που είχαμε στο WoW 2 τούτη τη φορά δεν υφίστανται και ως εκ τούτου οι μοναδικές λέξεις που εντοπίζουμε είναι το όνομα του παίχτη (στους πρόποδες της γλώσσας) και η κωδική ονομασία του παπουτσιού στις "μύτες" κάθε ζεύγους.
Το Li-Ning Way of Wade 4.0 παρουσιάστηκε επισήμως τον Οκτώβριο του 2015 σε έναν ασυνήθιστο γαλαζοπράσινο χρωματισμό που δε συμβάδιζε με τα χρώματα της πρώην ομάδας του. Παρ' όλα αυτά η έκδοση "Liberty" έγινε ανάρπαστη αν και ο Flash προτίμησε να ντεμπουτάρει την έκδοση "Lucky 13" που ταίριαζε περισσότερο στα χρώματα των Heat. Το WoW 4 μέχρι και το φετινό Ιούλιο εμφανίστηκε συνολικά σε 18 διαφορετικούς χρωματισμούς με το καθένα απ' αυτούς να χει και το δικό του όνομα. Εγώ έστω και με κάμποση καθυστέρηση κατάφερα να προμηθευτώ τη γκρι έκδοση που συνοδεύεται από φωτεινό κόκκινο χρώμα και καλείται "25 Years" αφού πρόκειται για μια επετειακή έκδοση μιας και το 2016 η κινέζικη εταιρεία συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας. Για χάρη της 25ης επετείου το βασικό μέρος του κέλυφός του έχει κατασκευαστεί όχι από mesh αλλά από κάτι σαν συνθετικό δέρμα που χει επικαλυφθεί με ένας είδος ασημένιου αντανακλαστικού υλικού παρόμοιο με κείνο που βρίσκουμε σε running εξοπλισμό. Επίσης, σε κάθε εσωτερική σόλα υπάρχει τυπωμένο το πρώτο σήμα της εταιρείας και από ένα λευκό γάντι τιμής ένεκεν για το πρώτο προϊόν που πούλησε - σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας - ο κύριος Ning. Το πατούμενο έρχεται κλασικά μέσα σε ένα συρταρωτό κουτί που ακολουθεί το όλο theme κάτι που δείχνει ότι οι Κινέζοι δε κάνουν ακόμη "εκπτώσεις" και στα υλικά συσκευασίας. Στην Ελλάδα ως γνωστόν δεν υπάρχει επίσημος λιανοπωλητής της Li-Ning γι' αυτό και το WoW 4 το παρήγγειλα μέσω γνωστού διαδικτυακού καταστήματος και ήρθε παρέα με πολλά και ενδιαφέροντα καλούδια (ένα ζευγάρι κάλτσες, ελαστικό περικάρπιο, μια αφίσα και το Mi band).Wooooow!