5 Δεκεμβρίου 2016

Adidas Harden Vol. 1 (Pioneer)

Ένας χρόνος και κάτι μήνες πέρασαν από την ημέρα που η Adidas ανακοίνωνε με περίσσια περηφάνια την έναρξη συνεργασίας της με τον ηγέτη και σούτινγκ γκαρντ των Houston Rockets, James Harden. Η 13χρονη συνεργασία τους θα αποφέρει στο περήφανο μούσι περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια και φυσικά αυτό που έψαχνε από καιρό, μια signature σειρά. Έστω και κάπως αργοπορημένα οι Γερμανοί τήρησαν τη δέσμευσή τους και παρουσίασαν περίπου προ μηνός το πρώτο signature μοντέλο για τον Harden. Η νέα signature σειρά της Adidas έρχεται να προστεθεί στις δύο υπάρχουσες σειρές της εταιρείας μετά από εκείνες των Derrick Rose και Damien Lillard, αντικαθιστώντας παράλληλα την σειρά του John Wall. Από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές ο Μούσιας έκανε υπομονή και φόρεσε συνολικά τρία μοντέλα της Three Stripes (Crazy Light Boost 2015 και 2.5 και το φετινό CLB 2016) προτού έρθει επιτέλους η δική του ώρα και το Adidas Harden Vol. 1. Κατά πως φαίνεται η εσωτερική μετακίνηση του Brian Foresta από την Adidas Originals στο μπασκετικό τμήμα σχεδιασμού του ομίλου έχει προκαλέσει μια ευχάριστη "αναστάτωση" με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (Crazy Explosive, D Rose 7, CLB 2016) να κρίνονται κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.
Το πρώτο μπασκετικό της Adidas για τον Μούσια δε γινόταν να μην είναι ένα low-top μοντέλο αφού είναι γνωστή η προτίμησή του σε αυτά και διαθέτει λίγο πολύ τις νεότερες τεχνολογικές καινοτομίες που χει αναπτύξει η εταιρεία την τελευταία χρόνια. Το κέλυφος του Adidas Harden Vol. 1 αποτελείται ουσιαστικά από δύο επίπεδα με το καθένα από αυτά να έχει τη δική του χρησιμότητα. Για πρώτο και βασικότερο επίπεδο έχουμε ένα ενιαίο κέλυφος όπου το υλικό κατασκευής του διαφέρει ανάλογα την έκδοση με τις διαθέσιμες επιλογές να κινούνται μεταξύ mesh και Primeknit. Στην παρουσιαζόμενη εκδοχή έχουμε να κάνουμε με ένα συνδυασμό αυτών των δύο υλικών και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Κατόπιν απαίτησης του Μούσια ένα δεύτερο υλικό έρχεται να καλύψει το toe cap του παπουτσιού με βασικό σκοπό τη προστασία του πρώτου επιπέδου αλλά χωρίς να συνδέεται μ' αυτό και μπορεί να είναι (για την ώρα) είτε ποιοτικότατο δέρμα είτε nubuck. Λειτουργικότατος είναι και ο συνδυασμός της μπουρίτο τύπου γλώσσας και των εντελώς λοξών κορδονιών κάτι που φαίνεται να προτιμά από παλαιόθεν ο παίχτης. Ακολούθως έχουμε φυσικά μια ενδιάμεση σόλα "τίγκα" στις μικροκάψουλες Boost οι οποίες είναι πλήρως ορατές μόνο σε ένα μικρό μέρος της εσωτερικής πλευράς αφού και πάλι επιλέγει ένα πλαστικό ημιδιάφανο και εύκαμπτο TPU πλαίσιο για να τις "συγκρατεί". Ακριβώς από κάτω έχουμε ένα torsion plate σε σχήμα μεθυσμένου "8" για ευνόητους λόγους και η κατασκευή ολοκληρώνεται με την ενιαία εξωτερική σόλα που χει ένα ασυνήθιστο μοτίβο χάραξης θυμίζοντας θρυμματισμένο τζάμι αν και επισήμως βασίζεται στην μαθηματική ακολουθία Φιμπονάτσι.
Το Adidas Harden Vol. 1 σχεδιαστικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ότι έχουμε δει από την /// την εφετινή χρονιά. Ναι μεν πρόκειται για low-top μοντέλο αλλά έχει πιο premium παρουσιαστικό σε σχέση με τον ομόσταβλο και αμεσότερο ανταγωνιστή του, το Adidas CLB 2016. Η ιδέα του ανεξάρτητου toe cap δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά σε μπασκετικό όμως η αναλογία 60-40 που παρουσιάζει το κέλυφός του είναι ξεχωριστή. Μοναδικές και εμφανέστατες σχεδιαστικές λεπτομέρειες αποτελούν οι οριζόντιες και παχιές Three Stripes πάνω στο κρυμμένο heel counter και φυσικά το νέο λογότυπο του αθλητή (Harden Mark) που ενσωματώνει τρία στοιχεία, το κύκλο στο κέντρο του γηπέδου, το αρχικό γράμμα του επωνύμου του και τις τρεις λωρίδες της μάρκας. Κάθε ζεύγος φέρει εις διπλούν την υπογραφή του Μούσια ενώ στο πίσω χείλος της εξωτερικής σόλας κάθε παπουτσιού βρίσκονται χαραγμένες οι ημερομηνίες γέννησης της γιαγιάς του (αριστερό) και της μητέρας του (δεξί). Κάτι που μάλλον επιβαλλόταν να εξωτερικευτεί και όχι να βρίσκεται στις εσωτερικές σόλες είναι η μνεία που γίνεται στο δεύτερο σχολικό πρωτάθλημα που κατέστησε ο αμούστακος Harden έχοντας στο ένα τυπωμένη την ημερομηνία κατάκτησης του τίτλου (24/3/2007) και στ' άλλο τα στατιστικά που χε στον νικηφόρο αγώνα (22 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα).
Οι επίσημες συστάσεις με το Adidas Harden Vol. 1 έγιναν περί τα τέλη Οκτωβρίου όπου και εμφανίστηκε ντυμένο στα ασπρόμαυρα, διαδικτυακά γνωστότερο ως κι "Pioneer". Παράλληλα, ανακοινώθηκαν ακόμη τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους εκδόσεις ("Home", "Camo" και "Gila Monster") οι οποίες διαφέρουν κυρίως στα δύο βασικά υλικά κατασκευής του κελύφους. Ο Μούσιας δε άργησε πολύ για να προβάρει το πρώτο του μοντέλο κι έτσι το τίμησε από τον πρώτο κιόλας αγώνας της ομάδας του για τη νέα σεζόν χωρίς όμως να του φέρνει γούρι. Λογικά το νέο signature της εταιρείας θα το δούμε και σε άλλους νέους χρωματισμούς όσο θα προχωράει η αγωνιστική περίοδος ιδίως αν ο JH13 εξακολουθεί να παίζει στο τοπ επίπεδο που βρίσκεται τώρα και οι Rockets είναι σε τροχιά Playoffs. Η Adidas ξαναξεκινάει μια ακόμη signature σειρά της με το δεξί ή καλύτερα με ένα εντυπωσιακότατο eurostep κάτι που μας έχει συνηθίσει άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ η φετινή ομάδα μπασκετικών παπουτσιών της ίσως και να είναι η καλύτερη που χει υπάρξει στην ιστορία της. Μοναδικό μελανό σημείο του νέου αυτού εγχειρήματος, η ελαφρώς τσιμπημένη αρχική τιμή διάθεσής του τη στιγμή που έχουμε μια ελαφρά πτώση στις τιμές της συγκεκριμένη κατηγορίας προϊόντων. Άντε καλό ξεκίνημα να χουμε!