27 Οκτωβρίου 2014

Adidas D Rose 5 Boost (Away Colourway)

Το Adidas D Rose 5 Boost αποτελεί πιθανότατα το πιο πολυσυζητημένο παπούτσι για την εφετινή χρονιά. Ο Derrick Rose επιστρέφει - κατά πως φαίνεται - για τα καλά στην ενεργό δράση και θα έχει για σύμμαχό του, το τελευταίο και πιο το σύγχρονο δημιούργημα της πολύχρονης συνεργασίας του με την Adidas. Αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο μπασκετικό της γερμανικής εταιρείας στο οποίο έχει ενσωματωθεί η νεότερη αντικραδασμική τεχνολογία Boost μιας και το πρόλαβε το Adidas Crazy Light, εντούτοις δεν παύει να θεωρείται το πρώτο μπασκετικό με πλήρη σόλα εξ' ολοκλήρου αποτελούμενη από μικρά λευκά σφαιρίδια Boost. Μπορεί οι πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες του να διέρρευσαν στο διαδίκτυο κατά τους πρώτους μήνες του 2014, η Adidas όμως αποφάσισε εν τέλει να το παρουσιάσει επισήμως στο κοινό καταμεσής του καλοκαιριού σε μια εκδήλωση στο Λας Βέγκας παρουσία του άσου των Chicago Bulls. Το μοντέλο έχει κάνει και την επίσημη πρώτη του σε παρκέ κατά τη διάρκεια των αγώνων της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, με τον νεαρό αθλητή να προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά του.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες που διαθέτει το Adidas D Rose 5 είναι ουκ ολίγες. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι οι ειδικά συμπιεσμένες μικροκάψουλες από αφρώδες υλικό που συνθέτουν την εξωτερική σόλα και προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση ενέργειας ενώ κάνουν ομαλότερη τη μετακίνηση του ποδιού. Για τη κατασκευή του επάνω μέρους προτιμήθηκε η "περπατημένη" λύση του Sprintweb που προσφέρει ταυτόχρονα στιβαρότητα αλλά και ανεμπόδιστη αναπνευσιμότητα του ποδιού. Οι δύο αυτές τεχνολογίες συνδέονται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται Sprintplate, μια εξέλιξη του γνωριμού μας SprintFrame, η οποία βέβαια χρησιμοποιείται ήδη στα running μοντέλα της εταιρείας. Πιθανότατα μια αναγκαία αλλαγή εξαιτίας της ύπαρξης του Boost όπως άλλωστε συνέβη και με το Crazy Light 4. Τέλος, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για σταθερότητα αλλά και για την αποφυγή ανεπιθύμητων υπερεκτάσεων του πέλματος η τεχνολογία Torsion System με τη μορφή πλαστικής "γέφυρας" σε σχήμα "X", τοποθετημένη ακριβώς κάτω από τις κάψουλες και η οποία είναι πλήρως ορατή αφού για πρώτη φορά σε μπασκετικό της Adidas χρησιμοποιήθηκε για τη σύνθεση και τη χάραξη της εξωτερικής σόλας περισσότερο διάφανο καουτσούκ απ' ότι είχαμε συνηθίσει.
Όσο αφορά το σχεδιαστικό μέρος θα έλεγα ότι το Adidas D Rose 5 έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά από το μηδέν καθώς δε θυμίζει σε τίποτα τα περασμένα μοντέλα της σειράς. Έχει νέα σιλουέτα και πλήθος λεπτομερειών που δε συναντάμε σε κανένα άλλο μπασκετικό της Adidas ακόμη και σε κείνα που εμφανίστηκαν την προ-περασμένη δεκαετία. Η σημαντικότερη σχεδιαστική λεπτομέρεια είναι η απομάκρυνση (επιτέλους θα έλεγα) των τριών χαρακτηριστικών γραμμών της εταιρείας από το κύριο "σώμα" του παπουτσιού ενώ "διασώθηκαν" μόνο αυτές στο πίσω μέρος της χωριζόμενης εξωτερικής σόλας, σήμα κατατεθέν άλλωστε της σειράς Rose. Από εκεί και πέρα εντοπίζουμε αρκετές μικρές αλλά διακριτικές πινελιές, από τα ονόματα της μητέρας και του υιού του (Brenda και PJ) ξεχωριστά για κάθε παπούτσι έως την υπογραφή του (στην εξωτερική σόλα) και το ανάγλυφο λογότυπο Rose στο heel counter. Ιδιαιτέρως ξεχωριστά είναι τα πλευρικά στηρίγματα που παραπέμπουν σε ροδοπέταλα μέσα στα οποία αναγράφονται επανειλημμένως μερικές προτάσεις ή λέξεις: "R.A.D." (τα ονόματα των αδελφών του), "Not supposed to be here" (από παλαιότερη δήλωση του παίχτη), "No Freshman" (κανόνας της ομάδας στο λύκειο), "Everybody eats" (μότο του) και το "1.7%" (η πιθανότητα που είχε το Chicago να επιλέξει το νούμερο ένα του ντράφτ το 2008).
Κατά την επίσημη παρουσίαση του Rose 5 πέραν των δύο βασικών χρωματισμών του σε μαύρο ("Away") και σε κόκκινο ("Home") εμφανίστηκαν ακόμη δύο, σε λευκό και σε γκρι σκούρο οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν λίγο μετά την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι συγκεκριμένες δύο εκδόσεις ("Alternate Home" και "Alternate Away") διαφέρουν ελαφρώς από τις πρώτες κυρίως στο κομμάτι του κελύφους που επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί περισσότερο mesh και λιγότερο fuse (σαν το SprintWeb του Crazy Light 3) ενώ μία ακόμη διαφορά εντοπίζεται στο ύψος του κολάρου που είναι εμφανώς ψηλότερο και με heel tab. Πέραν των προαναφερθέντων εκδόσεων κυκλοφορούν μερικοί ακόμη όπως ο "Teal" που είναι ένας είδος γαλάζιου ενώ αναμένεται και ένας γκρι χρωματισμός που τον θεωρώ ίσως τον καλύτερο όλων. Μπορεί το Rose 5 να πάτησε επισήμως τα παρκέ στο τουρνουά της Ισπανίας, ανεπίσημα όμως είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα κατά τη περίοδο αποθεραπείας του παίχτη όταν αυτός έκανε προπονήσεις στο γήπεδο των Bulls. Το νέο Rose έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις όπως άλλωστε και ο Derrick με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στους αγώνες της Preseason και ανυπομονώ να δω τα επόμενα βήματα - σχέδια της Adidas που δείχνει να ξαναμπαίνει δυνατά στο "παιχνίδι" των μπασκετικών παπουτσιών!
υγ. Αν ανατρέξετε στη σελίδα μου στο Youtube θα μπορέσετε να δείτε και ένα ολιγόλεπτο βίντεο με το εικονιζόμενο μοντέλο.