5 Σεπτεμβρίου 2014

Adidas Crazy Light Boost (Dame Edition)

Η νεότερη γενιά μπασκετικών παπουτσιών της Adidas ήρθε και ονομάζεται Adidas Crazy Light Boost! Όσοι  ασχολούνται φανατικά με το μπάσκετ ονειρευόντουσαν τη στιγμή όπου η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών θα ενσωμάτωνε τη νέα αντικραδασμική τεχνολογία Boost σε ένα παπούτσι ειδικά φτιαγμένο για εκείνους. Η αναμονή τελείωσε, τα όνειρά τους έλαβαν σάρκα και οστά και εγένετο το πρώτο μπασκετικό με Boost. Η Adidas μετά από μελέτη και έρευνα σχεδόν δύο χρόνων κατάφερε να εφοδιάσει την πιο επιτυχημένη σειρά μπασκετικών της παπουτσιών Crazy Light, με τη νεότερη και επαναστατικότερη τεχνολογία της. Το Adidas Crazy Light Boost αποτελεί δημιούργημα του μετρ των επιτυχιών Robbie Fuller, υπεύθυνο για την κατασκευή αρκετών παπουτσιών της Adidas μεταξύ των οποίων είναι τα  D Rose και η σειρά Crazy Light. Το τέταρτο κατά σειρά CL παρουσιάστηκε επισήμως τον περασμένο Ιούλιο σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Λας Βέγκας παρουσία του παίχτη που ανέλαβε να το προωθήσει, τον Damien Lillard των Portland Trailblazers.
Ξεκινώντας την αναφορά μου σχετικά με τις τεχνολογίες τις οποίες έχει εφοδιαστεί το CLB θα ήταν σκόπιμο να αναφέρω ότι το παρόν μοντέλο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα προηγούμενα Crazy Light. Έχοντας αυτό υπόψιν, ξεκινώ την απαρίθμηση των τεχνολογιών που διαθέτει το CL από τον βασικό πρωταγωνιστή, το Boost. Τα μικρά σφαιρίδια Boost έχουν "συμπιεστεί" και τοποθετηθεί μόνο στο πίσω τμήμα του παπουτσιού ενώ στο έμπροσθεν τμήμα έχει χρησιμοποιηθεί το σύνηθες αφρώδες υλικό της Adidas. Τώρα γιατί έκαναν αυτή τη διάκριση είναι άγνωστο αλλά πιθανολογώ πως ίσως επιθυμούν να έχουν full Boost μόνο στο premium παπούτσι τους, το D Rose 5. Όπως και να έχει το CL είναι εξαιρετικά αναπαυτικό και νιώθεις αμέσως την απόκριση του Boost. Για τη κατασκευή του κελύφους έχει χρησιμοποιηθεί mesh το οποίο είναι "επικαλυμμένο" με έναν διάφανο λεπτό ιστό το Shockweb (μια μετεξέλιξη του γνωστού SprintWeb), ενώ η γλώσσα του είναι συνδυασμός Techfit και Geofit τεχνολογίας. Το SprintFrame που θεωρείτο αναπόσπαστο συστατικό όλων των προηγουμένων μοντέλων της σειράς αντικαταστάθηκε από το Stableframe, ένα πλαστικό πλαίσιο που χρησιμοποιεί ήδη η Adidas στα running της και πιθανότατα να δημιουργήθηκε για να αξιοποιείται καλύτερα το Boost. Τέλος, έχουμε νέα χάραξη της εξωτερικής σόλας που δίνει άλλον "αέρα" στο παπούτσι.
Όπως το Crazy Light Boost διαφέρει τεχνολογικά από τους προγόνους του έτσι και σχεδιαστικά δε το συνδέει τίποτα με το παρελθόν. Το μοντέλο είναι ένα "κοντό" μπασκετικό με ασύμμετρο κολάρο που δίνει την αίσθηση ενός συνηθισμένου "ψηλού". Σύμφωνα πάντα με τον Fuller η επιθυμία του Lillard για ένα παπούτσι που θα του έδινε μεγάλη ελευθερία κινήσεων τον ώθησε στο σχεδιασμό αυτού του ασύμμετρου κολάρου, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα δραστική μείωση του συνολικού του βάρους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σήμα κατατεθέν της σειράς CL, οι τρεις γραμμές περιμετρικά του κολάρου, να περιοριστούν μοναχά στην εξωτερική μεριά του παπουτσιού. Η τοποθέτηση του heel clip είναι μια ιδέα "κλεμμένη" από το ορίτζιναλ Adidas Boost που καταφέρνει προσφέρει επιπλέον στήριξη χωρίς όμως να χαλάει το συνολικά "καθαρό" look του παπουτσιού. Η Adidas μερίμνησε και για το θέμα των προσωπικών εκδόσεων αφού "άφησε" ελεύθερο χώρο στην εξωτερική και μπροστά μεριά της σόλας, ώστε να τοποθετηθούν τα λογότυπα των αθλητών (Dame, Rubio κ.ά.) που αναμένονται να φορέσουν τα Crazy Light Boost.
Η απόφαση της Adidas να πρωτοπαρουσιάσει το Crazy Light Boost σε έναν όχι και τόσο συνηθισμένο χρωματισμό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για εμένα. Το animal print στο κέλυφος του μοντέλου με το οποίο κυκλοφόρησε η έκδοση Dame μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με γοήτευσε από τότε κιόλας που διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες του. Το mesh υλικό βοηθάει στο να αναδειχθεί καλύτερα το παπούτσι ενώ δίνει τη δυνατότητα για άπειρα σχέδια και χρωματισμούς. Η γερμανική εταιρεία χωρίς να χρονοτριβεί και λίγες μέρες μετά την επίσημη πρώτη του CL παρουσίασε ακόμη μερικούς νέους χρωματισμούς αλλά και σχέδια όπως το battle pack που είναι "ξεπατικοσούρα" των ποδοσφαιρικών παπουτσιών που φορέθηκαν από τους αθλητές της Adidas στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Εν κατακλείδι, το Adidas Crazy Light Boost αν και είναι το βαρύτερο μοντέλο της σειράς είναι αντικειμενικά ένα πολύ "καλοχτισμένο" μπασκετικό που προσφέρει άνεση και ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στη τεχνολογία των αθλητικών υποδημάτων. Οικονομικά είναι πολύ προσιτό αλλά σε αφήνει με την απορία, πως θα ήταν το παπούτσι με full Boost? Αυτό θα το μάθουμε τον προσεχή Οκτώβρη, προς το παρόν Boost your game!
υγ. Αν ανατρέξετε στη σελίδα μου στο Youtube θα μπορέσετε να δείτε και ένα ολιγόλεπτο βίντεο με το εικονιζόμενο μοντέλο.