30 Αυγούστου 2013

Air Jordan IV (Toro Bravo)

O Tinker Hatfield απόλυτα ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την επιτυχία του τρίτου μοντέλου για τον Michael Jordan, σχεδίασε ένα απ' τα πιο επιτυχημένα, αναγνωρίσιμα και συλλεκτικά μπασκετικά, το αειθαλές Air Jordan IV. Με τη μόλις τριών χρόνων signature σειρά της Nike να κερδίζει ολοένα και περισσότερο το φίλαθλο μπασκετικό κοινό, ο σχεδιαστής δημιούργησε το επόμενο Air που αυτή τη φορά δε θα κυκλοφορούσε μόνο στην αμερικάνικη αγορά. Το Air Jordan IV μοιάζει εξαιρετικά με το πρόγονό του με κοινό χαρακτηριστικό το λογότυπο Jumpman στη κορυφή της γλώσσας που κάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την εμφάνισή του στη σειρά και με μόνη διαφορά τη λέξη "Flight" κάτω απ΄ αυτό. Αρχικά το παπούτσι δεν ενθουσίασε με το παρουσιαστικό του καθώς η χρήση mesh θεωρήθηκε ότι το κάνει να φαίνεται "φτηνό" με το καιρό όμως κατάφερε να ανατρέψει τις πρώτες εντυπώσεις. Το τέταρτο Air Jordan έχει επανακυκλοφορήσει δεκάδες έως εκατοντάδες φορές μετά τη πρώτη του κυκλοφορία τον Φεβρουάριο του 1989 και τελικά αποφάσισα εν έτη 2013 να το προσθέσω στη συλλογή μου κυρίως λόγω του σέξυ κόκκινου χρώματος με το οποίο "ντύθηκε".
Το Air Jordan IV διατήρησε πολλά απ' τα υλικά και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του παπουτσιού που φόρεσε ο Michael Jordan τη σεζόν 1987-1988, του Air Jordan III. Στις ορίτζιναλ εκδόσεις το κέλυφος του AJ IV προέρχεται είτε από παχύ δέρμα είτε από durabuck ενώ στην εικονιζόμενη έκδοση η Jordan Brand το αντικατέστησε με nubuck υλικό καταφέρνοντας να το κάνει πιο στιλάτο και εκλεπτυσμένο. Η ενδιάμεση σόλα του προέρχεται από PU υλικό εντός του οποίου περιέχονται δύο ανεξάρτητοι αεροθαλάμοι Air εκ των οποίων αυτός που βρίσκεται πίσω "εκτίθεται" μέσω των δύο μικρών οβάλ παραθύρων. Ο Hatfield σκέφτηκε να παρέχει στο εκάστοτε χρήστη του παπουτσιού καλύτερα κρατήματα κι έτσι επέλεξε να τοποθετήσει πλαστικούς ιμάντες υποστήριξης εκατέρωθεν των αστραγάλων συν ακόμη δύο κοντύτερους πλησίον του κουτουπιέ δίνοντας έτσι δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει μεταξύ 18 διαφορετικών lockdown συνδυασμών. Για πρώτη φορά σε μπασκετικό παπούτσι ενσωματώθηκε το πρώιμο mesh υλικό που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στη γλώσσα καθώς και στο μέσο του κελύφους ώστε να επιτευχθεί αύξηση της αναπνευσιμότητας του ποδιού και παρά την ομολογουμένως "πρωτόγονη" μορφή του τα σημεία αυτά αποτελούν απ' τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του AJ IV.
Σ' ότι έχει να κάνει με το σχεδιαστικό κομμάτι του Air Jordan IV κι εδώ διατηρήθηκαν πολλά από τα σχεδιαστικά στοιχεία του προηγηθέντος κωδικού. Ο σχεδιασμός αλλά και η χάραξη της εξωτερικής σόλας, το μετρίου αναστήματος παρουσιαστικό του, η μερική "αποκάλυψη" της αερόσολας καθώς και το πλαστικό τμήμα στην οπίσθια πλευρά του είναι τα κειμήλια που "κληρονόμησε" από τον ένδοξο πρόγονό του. Τα τέσσερα "multi-lace locks" που έχουν την μορφή διάτρητης βάφλας ναι μεν έχουν ως βασικό λειτουργικό τους μέλημα την ενίσχυση της σταθερότητας του μοντέλου εντούτοις όμως καταφέρνουν κι αυτά να βάλουν το "λιθαράκι" τους στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας του μοντέλου. Το ραμμένο μπάλωμα στη κορυφής της γλώσσας που περιλαμβάνει το "Jumpman" logo αγκαζέ με τη λέξη "Flight" συν το εξωτερικό heel counter που φέρει είτε το ανάγλυφο "Nike Air" είτε το "Jumpman" αποτελούν πέραν πάσης αμφιβολίας τα δύο χαρακτηριστικότερα σημεία της φιγούρας. Να επισημανθεί εδώ πως οι νεότερες επανεκδόσεις του AJ IV έχουν μερικές σχεδιαστικές μικροδιαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο. Βασικότερη όλων διαφορά, το λογότυπο "Jumpman" στο heel tab στη θέση του οποίου βρισκόταν το κλασικό "Nike Air".
Φορώντας τα, ο MJ γνώρισε πολλές επιτυχίες, ψηφίστηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά All Star, μέλος της καλύτερης 5άδας για τρίτη σερί χρονιά, μέλος της καλύτερης αμυντικής 5άδας, κέρδισε το τίτλο του πρώτου σκόρερ επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά (με μέσο όρο πόντων 32,5 ανά παιχνίδι), ενώ έκανε και ρεκόρ καριέρας με 69 πόντους μέσα στο θρυλικό Boston Garden εναντίον του Larry Bird. Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές με τα Air Jordan IV ήταν όταν στο πρώτο γύρο των Playoffs του 1989, ο Michael πέτυχε ένα από τα διασημότερα καλάθια του (γνωστότερο ως The Shot) εναντίον των Cleveland Cavaliers και με το Graig Ehlo να κρέμεται κυριολεκτικά από πάνω του. Το Air Jordan IV έχει επανεκδοθεί σχεδόν εκατοντάδες φορές τόσο στους og χρωματισμούς που πρωτοπαρουσιάστηκε όσο και σε νεότερους και μάλιστα πιο ποιοτικούς. Εγώ τελικά αποφάσισα να αποκτήσω την έκδοση "Toro Bravo" αφού με ιντρίγκαρε απ' τη πρώτη κιόλας στιγμή η κατακόκκινη σιλουέτα του. Απίστευτο πως ένα μοντέλο ηλικίας 24 ετών μπορεί ακόμη και πουλάει ιδίως σε αυτή την αδικαιολόγητα υψηλή τιμή!