21 Μαΐου 2013

Nike Lebron X+ (Pressure Edition)

Το Nike LeBron X+ σίγουρα αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο παπούτσι των τελευταίων ετών. Πολλά άρθρα αφιερώθηκαν τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο για τη φημολογούμενη υψηλή αρχική τιμή που σχεδιαζόταν να διατεθεί στις Η.Π.Α. και θα έφτανε ακόμη και τα 300 δολάρια. Τελικά η υψηλότερη τιμή που άγγιξε ήταν τα 270 δολάρια με τη δυνατότητα όμως και φθηνότερων εκδόσεων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι καμιά ρετρό έκδοση Jordan δεν ξεπέρασε την αρχική τιμή των 180 δολαρίων (εξαιρούνται βέβαια τα νέα Air Jordan XX8)! Γι αυτό κι εγώ ήμουν διατεθειμένος να περιμένω αρκετά έως τη στιγμή που θα έπεφτε αρκετά η τιμή τους ή τα πετύχαινα σε κάποιο outlet κατάστημα. Τελικώς συνέβη το δεύτερο γεγονός και μάλιστα σε αρκετά χαμηλή τιμή, χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη που υπήρξε κατά την τελευταία περίοδο εκπτώσεων.
Το δέκατο μοντέλο της σειράς LeBron ίσως να είναι και το πιο καινοτόμο απ' όλα, ακόμη και από τη σειρά Kobe. Βασικότερη καινοτομία του είναι η ορατή και μεγάλη Zoom σόλα του! Ακριβώς όπως το έγραψα ορατή και μεγάλη Zoom σόλα και όχι η γνωστή 360 αερόσολα που έχουμε δει σε τόσα πολλά μπασκετικά παπούτσια και όχι μόνο. Εντυπωσιάζεται κάποιος βλέποντας μέσα από αυτή, αφού είχαμε συνηθίσει τη Zoom σόλα να έχει εκείνο το θαμπό λευκό χρώμα. Επιπρόσθετα, υπάρχει νέο σύστημα Flywire (Dynamic όπως το χαρακτηρίζει η Nike) και τα κορδόνια του παπουτσιού περνούν πλέον μέσα από κάθε οπή που σχηματίζεται από δύο καλώδια, επιτυγχάνοντας καλύτερο κράτημα και ευστάθεια. Το υλικό που καλύπτει το επάνω τμήμα είναι εξαιρετικής ποιότητας fuse συνδυασμένο με mesh "παράθυρα" εκατέρωθεν των πλευρών του αλλά και mesh γλώσσα. Τι άλλο έχουμε? Διάφανη σόλα ανάλογα με το μοντέλο φυσικά.
Η κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό του είναι το διαμάντι. Σκληρό και συνάμα όμορφο ακριβώς όπως έχει εξελιχθεί και ο τρόπος παιχνιδιού του παίχτη, εξού και τα πολλά τριγωνικά κομμάτια πάνω στο fuse υλικό που βοηθούν στο καλύτερο αερισμό του. Το σήμα της εταιρείας στην εξωτερική μεριά είναι για πρώτη φορά στη σειρά LeBron σε αντίθετη φορά και στις plus εκδόσεις είναι ανάγλυφο σαν να αποτελείται από κομμάτια διαμαντιού. Επίσης, οι εκδόσεις plus είναι προμηθευμένες και με ένα είδος λουκέτου μέσα από το οποίο περνούν τα κορδόνια και έχει το σχήμα κεφαλής λιονταριού, αλλά χωρίς λόγο ύπαρξης αφού είναι εξαιρετικά δυσλειτουργικό. Ωραία λεπτομέρεια αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να ενσωματώσουν το λογότυπο του παίχτη πάνω στη γλώσσα.
Οι εκδόσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν το Νοέμβριο του 2012 ήταν τρεις, πέραν εκείνης που ήταν στα χρώματα της εθνικής των Η.Π.Α. Η diamond  έκδοση (γαλάζια) και συμβολίζει το προφανές, η pressure (μαύρο-κόκκινο) που συμβολίζει τη πίεση κάτω από την οποία σχηματίζεται το πολύτιμο ορυκτό και το cutting jade (πράσινο) που παραπέμπει στη κινέζικη τεχνική κοπής διαμαντιού. Τώρα που σοβάρεψαν και οι αγώνες στο ΝBA με τη διεξαγωγή των Play Off, η Nike εμφάνισε τις εκδόσεις Elite για τους τρεις αστέρες τις (LeBron, Durant, και Kobe) και το LeBron X υπέστει μικρές βελτιώσεις που δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την εκτόξευση της τιμής του! Εγώ πάντως προτείνω αν επιθυμείτε να αγοράσετε κάποιο LeBron X να μην καταξοδευτείτε για την Elite έκδοση αφού ίσως βρείτε κάπου τη κανονική έκδοση σε πιο προσιτή τιμή.