18 Μαρτίου 2013

Reebok Kamikaze II

Ένα από τα μπασκετικά παπούτσια που σίγουρα θα θυμάται κάποιος ο οποίος μεγάλωσε μπασκετικά μέσα στη δεκαετία του '90 είναι τα Reebok Kamikaze II. Τα παπούτσια που προωθούσε ο εκπληκτικός τότε Shawn Kemp των Seattle Supersonics υπήρξαν μαζί με τα Reebok Shaqnosis τις ναυαρχίδες της Reebok. Κοινό στοιχείο των δύο αυτών παπουτσιών είναι ότι σχεδιάστηκαν από τον Jonathan Morris και αποτέλεσαν και τα δύο τεράστιες επιτυχίες της τότε αγγλικής εταιρείας. Οι δύο δημιουργίες του Morris μαζί με τα μπασκετικά The Blast (Nick Van Exel), The Rail (Glenn Robinson) και το training παπούτσι Big Hurt αποτελούν τη διάσημη συλλογή "Mobius" της Reebok. Το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα και των πέντε είναι ότι αρχικά σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν στα ασπρόμαυρα και σε αναλογία 50/50 ακριβώς. Αν και πέρασε πάρα πολύς καιρός μέχρι να αποφασίσει επιτέλους η Reebok να επανεκδώσει παλαιότερα μοντέλα της, η απόφασή της εκ του αποτελέσματος κρίνεται απολύτως επιτυχημένη.
Τα υλικά κατασκευής του αλλά και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με βάση τη σημερινή εποχή είναι θα έλεγα εντελώς "παλιομοδίτικα". Τα υλικά κατασκευής του είναι κυρίως suede και δέρμα και είναι πολύ ποιοτικά τουλάχιστον στη ρετρό έκδοση την οποία έχω στα χέρια μου. Τεχνολογικά δεν έχει εφοδιαστεί με κάτι το καινοτόμο και πρωτοποριακό με εξαίρεση ίσως την αντικραδασμική του τεχνολογία. Το Kamikaze 2 είναι εφοδιασμένο με τη διάσημη τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών Hexalite που επινόησε η αγγλική εταιρεία τις δεκαετίες '80 και '90 και θεωρείται αντίστοιχη της Zoom Air τεχνολογίας που ανέπτυξε η Nike. Η τεχνολογία Hexalite περιέχει ειδικό αέριο και χει τη μορφή κυψελών και στο παρόν παπούτσι βρίσκεται σε δύο ξεχωριστά σημεία (φτέρνα και μπροστινό τμήμα πατούσας). Η γλώσσα έχει το μοναδικό σημείο διαφυγής αέρα αφού μεγάλο μέρος της είναι από mesh υλικό ενώ η χάραξη της εξωτερικής σόλας είναι "νευρική" χωρίς κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο αλλά με δύο μικρά "παράθυρα" για να θαυμάζει κανείς τις κυψέλες Hexalite.
Το σχέδιο εμπνεύστηκε όπως προανέφερα ο Jonathan Morris, ένας εκ των πολλών σχεδιαστών της Reebok εκείνη τη περίοδο, τη δεύτερη "χρυσή" εποχή για την άλλοτε αγγλική εταιρεία. Σύμφωνα με παλαιότερες συνεντεύξεις ο Morris δυσκολεύτηκε πάρα πολύ για να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα ξεπερνούσε σε φήμη και εμφάνιση το πρόγονό του. Έπρεπε να ξεπεράσει τα τριγωνικά σχέδια που συνέθεταν το Reebok Kamikaze Ι και έτσι αποφάσισε να σχεδιάσει κάτι εκκεντρικό και συνάμα απλό οπότε σκέφτηκε τα ζιγκ-ζαγκ. Το ασπρόμαυρο αυτό μοτίβο "αγκαλιάζει" και την σόλα κάτι που είδαμε να γίνεται και στο πρώτο Kamikaze όμως αυτή τη φορά είναι περισσότερο έντονο. Το παρατσούκλι "Βροχοποιός" (Reignman) που ακολουθούσε τον Kemp συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε οι περισσότεροι να βλέπουν σε αυτά κεραυνούς και όχι απλά ζιγκ-ζαγκ σχέδια. Κεραυνοί πριν την καταιγίδα!
Τα Reebok Kamikaze II όταν πληροφορήθηκα ότι πρόκειται να ξανακυκλοφορήσουν "μπήκαν" αμέσως στη λίστα μου ως υποψήφια για αγορά για το 2013. Πρόκειται για το παπούτσι που φόρεσε ο Shawn Kemp την κανονική περίοδο 1995 - 1996 και μέχρι τους τελικούς του NBA εκείνης της χρονιάς. Αν και επέλεξε να φορέσει εκείνη τη σεζόν μόνο μία έκδοση μαύρο-άσπρο-πράσινο, λίγοι γνωρίζουν ότι το παπούτσι προωθήθηκε στα καταστήματα (κυρίως στις Η.Π.Α.) και στο συνδυασμό μαύρο-άσπρο. Στο All Star Game του Σαν Αντόνιο φόρεσε ένα συνδυασμό μπλε με λευκό που ίσως να ξεπερνά σε φήμη και το κλασικό χρωματισμό του. Το μοντέλο πωλείται ήδη σε καταστήματα στην Ελλάδα σε συγκεκριμένη αλυσίδα αθλητικών υποδημάτων και μονάχα σε δύο χρωματισμούς (μαύρο-άσπρο και μαύρο-κόκκινο). Η τιμή του είναι αρκετά προσιτή τόσο σε σχέση με τα σημερινά μπασκετικά μοντέλα όσο και με τις νεότερες ρετρό εκδόσεις. Παρακάτω υπάρχουν φωτογραφίες από το νέο μου ζευγάρι που λάνσαρε τότε, ο αγαπημένος μου Reignman! Για τη χρονιά του 2013 η Reebok εξάλλου σχεδιάζει να επανακυκλοφορήσει ακόμη περισσότερα μοντέλα της.