26 Μαρτίου 2013

Converse Wade 1 (Wolf Grey Colourway)

Ο Dwyane Wade μαζί με τους Carmelo Anthony, LeBron James και Chris Bosh αποτέλεσαν το πλέον επιτυχημένο NBA Draft (2003) των τελευταίων χρόνων, με μοναδική ίσως παραφωνία ανάμεσα τους τον πληθωρικό Darko Milicic. Ο Wade απ' τη rookie του κιόλας σεζόν είχε συνάψει συμφωνία με την Converse η οποία το 2013 εξαγοράστηκε από την Nike έναντι 305 εκ. δολαρίων και μαζί τρεις επίσης σταρ εκείνου του draft, τους Chris Bosh, Kirk Hinrich, Troy Bell και Michael Sweetney, συνέθεσαν τη νέα Fantastic-4 της Cons. O "Flash" όμως ήταν εκείνος που επελέγη για να ιδρύσει η αμερικάνικη εταιρεία μια signature σειρά παπουτσιών και ρούχων με το λογότυπό του. Έτσι λοιπόν, για την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 δημιούργησαν το Converse Wade 1, ένα μοντέλο με το οποίο έμελλε να κατακτήσει ο Wade και το πρώτο του πρωτάθλημα (και πρώτο βέβαια πρωτάθλημα στην ιστορία των Miami Heat) παρέα με τον οδοστρωτήρα Shaq απέναντι στους Dallas Mavericks. Σχεδιαστής του Converse Wade 1 είναι ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Duane A Lawrence που μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει και το πρώτο παπούτσι του Elton Brand για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας.
Το άνωθεν τμήμα του Converse Wade 1 ποικίλει κι ανάλογα την χρωματική έκδοση αυτό μπορεί να είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου είτε από δέρμα είτε από nubuck είτε πρόκειται για συνδυασμό αυτών των δύο υλικών. Οι μικρές σχισμές από mesh εκατέρωθεν των πλευρών του προσφέρουν μια τυπική αναπνευσιμότητα του ποδιού και τίποτα παραπάνω. Πρόκειται για ένα μπασκετικό με χαμηλό προφίλ που χει κατασκευαστεί βασιζόμενο στη τεχνολογία Foot Strike Management System (FSMS) που βοηθάει τον αθλητή να κινηθεί αλλά και να αλλάξει κατεύθυνση πολύ γρηγορότερα παρέχοντάς του ένα τυπικό cushioning. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί συνδυασμό διαφόρων τμημάτων του μοντέλου όπως η πλάγια προέκταση της εξωτερικής σόλας γνωστόtero κι ως outrigger, η στρογγυλεμένη εσωτερική πλευρά της και τέλος οι μικρές παράλληλες ραβδώσεις στο πάτο αυτής. Το μοναδικό ίσως "τρωτό" σημείο του Converse Wade 1 είναι η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κάποιου ικανοποιητικού απορροφητικού υλικού ή μιας τυπικής αντικραδασμικής τεχνολογίας για την απορρόφηση των υπερπτήσεων που πραγματοποιεί ο MVP των NBA Finals του 2006.
Ο σχεδιασμός του μοντέλου είναι εμπνευσμένος από το καρχαρία αφού κάπως έτσι παρομοίασε ο σχεδιαστής του το τρόπο που αγωνίζεται ο Dwyane Wade, εξού και οι σχισμές και στις δύο πλευρές που παραπέμπουν στα βράγχια του υπέρτατου κυνηγού που λειτουργούν ως μικροί "αεραγωγοί". Ένα ακόμη στοιχείο που "δανείστηκε" ο Lawrence από το συγκεκριμένο ζώο είναι το ραχιαίο πτερύγιο που φρόντισε να τοποθετήσει στο πίσω μέρος, "φιλοξενώντας" σε αυτό το όνομα και το σήμα κατατεθέν της αμερικάνικης εταιρείας. Φυσικά, η αναγραφή του ονόματος της Converse στη πλαϊνή εξωτερική πλευρά είναι μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα και θεωρείται το δεύτερο πιο "χτυπητό" χαρακτηριστικό του παπουτσιού. Πέραν των προαναφερθέντων, ξεχωριστές σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν τα τέσσερα μικρά παραλληλόγραμμα πάνελ που θυμίζουν ηλεκτρονικό ταμπλό γηπέδου και σ' ένα εξ' αυτών (εσωτερική μεριά), αναγράφεται ο υπολειπόμενος χρόνος "0.08" ώστε να θυμίζει σε όλους τα δύο πολύ μεγάλα buzzer beater που πέτυχε ο παίχτης το 2004 και 2005 απέναντι σε Hornets και Knicks αντίστοιχα. Τέλος, στη κορυφή του μοντέλου έχουν ραφτεί δύο πλαστικές οπές για τα κορδόνια στις οποίες υπάρχει ανάγλυφο του νούμερο της φανέλας του αθλητή.
Μπορεί να μη το πιστεύετε αλλά η σειρά μπασκετικών υποδημάτων για τον Wade αποτελεί τη πρώτη signature σειρά της Converse μετά τα θρυλικά All Star Chuck Taylor!! Το Converse Wade 1 πρωτοεμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2005 σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς, στον λευκό-μπλε-κίτρινο και στον μαύρο-λευκό-κόκκινο. Λίγο καιρό αργότερα κυκλοφόρησαν και άλλοι χρωματισμοί του, με πιο ξεχωριστή την ασπρόμαυρη που φόρεσε ο αθλητής κατά τους Τελικούς του 2006, στην οποία αντί του αστεριού της Converse στο τρίγωνο της φτέρνας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το νέο λογότυπο του Wade. Η Converse ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που υπήρχε εκείνη τη περίοδο με τις signature σειρές να σχεδιάζουν "ενδιάμεσες" εκδόσεις (βλέπε Adidas T-Mac 3.5 κτλ), κατασκεύασε το Wade 1.3 που χε σχεδιαστικά κυρίως στοιχεία από το Wade 1 και 2. Πάντως, το εικονιζόμενο παπούτσι ξαναφορέθηκε από τον ίδιο και την αγωνιστική περίοδο 2008-2009, προτιμώντας το από το νεότερο Converse Wade 4 και ενώ βρισκόταν στο τελευταίο χρόνο συμβολαίου του με την εταιρεία αφού την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στο δυναμικό της Jordan Brand. Το ζευγάρι που χω στη συλλογή μου είναι η γκρι-λευκή έκδοση και αν δε με απατά η μνήμη μου δε νομίζω να τα φόρεσε ποτέ ο "Flash" σε κάποιον από τους αγώνες της ομάδος του, ούτε καν σε All Star Game ή κάποιο theme night. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες του Converse Wade 1 σε αυτόν τον αν μη τι άλλο σπάνιο χρωματισμό του!!