26 Ιανουαρίου 2013

Nike Zoom KD V (Away Colourway)

Το 2012 υπήρξε έτος εκτόξευσης για την υπερταλαντούχα νεανική τριάδα των Oklahoma City Thunder καθώς μόλις στη τρίτη τους συμμετοχή σε Playoffs κατέληξαν να διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις το πρώτο τους Larry O'Brien τρόπαιο. Πρώτο βιολί των "Κεραυνών" ο τρεις συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ της λίγκας και χρυσός Ολυμπιονίκης, Kevin Durant, που απ' τη πρώτη κιόλας επαγγελματική του σεζόν κατέχει μια signature συλλογή εκ μέρους της swoosh. Μετά την απροσδόκητη επιτυχία που γνώρισε το Zoom KD IV, όλοι αναμέναμε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τον διάδοχό του, μια αποστολή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο σχεδιαστής που εξελίσσει τη έως τώρα συλλογή, ο Leo Chang. Ένα δύσκολο εγχείρημα αφού ο ίδιος ο Durant εξέφρασε την επιθυμία του το καινούργιο του μπασκετικό να μη φέρει κανενός είδους στραπ και είναι high-top. Και κάπως έτσι λοιπόν προήλθε το Nike Zoom KD V που ανακοινώθηκε επίσημα τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται να φορεθεί απ' τον KD καθ' όλη της διάρκεια της σεζόν 2012-2013! 
Το Nike Zoom KD V αν και εμφανέστατα ψηλότερο απ' το περσινό μοντέλο εντούτοις πρόκειται για ένα πανάλφρο μπασκετικό που πανεύκολα θα μπορούσε να συγκριθεί με το σύνηθες βάρος των running παπουτσιών. Για το άνωθεν μέρος της κατασκευής έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο συνθετικά υλικά με το Hyperfuse νέας γενιάς να είναι το μοναδικό υλικό δόμησης του unibody πλαισίου του. Μια mesh γλώσσα συν ένα γομοειδές και μέτριας σκληρότητας εξωτερικό heel counter ολοκληρώνουν το μίνιμαλ και αεροδυναμικό κέλυφος του KD V. Η ενδιάμεση σόλα του προέρχεται από phylon foam και σε αυτή έχουν συνδεθεί οι δύο κορυφαίες αντικραδασμικές τεχνολογίες τις Nike, ένα ορατός Air Max αεροθάλαμος στη περιοχής της φτέρνας κι ένας Zoom Air θύλακας "κρυμμένος" στο μπροστινό μέρος. Μια "δουλεμένη" συνταγή που χει βρει εφαρμογή και σε άλλα μπασκετικά του ομίλου όπως στο περσινό κωδικό της signature σειράς του Carmelo Anthony, το Air Jordan Melo M8! Η εξωτερική σόλα του KD V είναι ενιαία και κατακλυσμένη με πεντάγωνα του ιδίου μεγέθους αλλά δυστυχώς η γόμα του είναι πολύ μαλακή γεγονός που το κάνει κατάλληλο μόνο για γήπεδα με παρκέ ειδάλλως θα "καεί" σε χρόνο dt.
Ο σχεδιαστής του Nike Zoom KD V Leo Chang, εμπνεύστηκε ένα μπασκετικό αρκετά απλουστευμένο αλλά 100% λειτουργικό που θα ικανοποιούσε πλήρως τις απαιτήσεις-προσδοκίες του "Durantula". Κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό του μοντέλου είναι το πεντάγωνο, ένα γεωμετρικό σχήμα που συναντούμε ουκ ολίγες φορές στον παρόν πέμπτο κωδικό, διόλου τυχαίο. Στο πλαίσιο πέραν των δύο swoosh ένα για κάθε πλευρά και λογοτύπου του παίχτη στη κορυφή της γλώσσας, ξεχωρίζει το heel counter που φιλοξενεί τον αριθμό της φανέλας του παίχτη (#35) σε ανάγλυφη μορφή σχηματίζοντας παράλληλα ένα αστέρι μεταξύ των ψηφίων. Πληθώρα πεντάγωνων κατακλύζει την εξωτερική σόλα και μεταξύ αυτών αλλά κι εντός αυτών περιέχονται είτε γράμματα είτε αριθμοί που συνδέονται με τον αθλητή. Κοιτώντας προσεχτικά διακρίνουμε το "WP" που είναι τα αρχικά των γονιών του (Wanda και Wayne Pratt), τα ονόματα "Barbara" και "Tony" αφορούν τη γιαγιά και τον αδερφό του ενώ οι αριθμοί "301", "512", "206", "405" και "35" αντιστοιχούν σε τέσσερις κωδικούς πόλεων όπου ο KD διέπρεψε (Meryland, Austin-Texas, Seattle και Oklahoma) και φυσικά στο νούμερο της φανέλας του. Στη περιοχή της φτέρνας διακρίνουμε τη φράση "Big Chunky" όπου πρόκειται για το παρατσούκλι του κόουτς-μέντορα του KD και παραδίπλα μια ακόμη φράση το "Seat Pleasant's finest" το κέντρο όπου άρχισε να ξετυλίγει τις ικανότητές του. Εκεί κοντά βρίσκονται τρεις ακόμη αριθμοί, οι "30.1", 27.7" και "28.0" που αντιστοιχούν στους μ.ό. σκοραρίσματος των τριών τίτλων του το 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα.
Το Nike Zoom KD V είναι ένα απ' τα τελευταία μπασκετικά (αν όχι το τελευταίο) που απέκτησα εντός του 2012 και συγκεκριμένα προς την ολοκλήρωσή του. Το πέμπτο KD είναι μόλις το πρώτο μοντέλο που αποκτώ από την εν λόγω συλλογή και καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να ξοδευτώ έπαιξε η εξωτερική του εμφάνιση που με κέρδισε αστραπιαία. Στην Ελλάδα το παπούτσι έχει ήδη καταφθάσει σε συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων αθλητικής υπόδησης ενώ αναμένονται σύντομα κι άλλοι χρωματικοί συνδυασμοί του. Εγώ το προμηθεύτηκα στο μαύρο-μπλε συνδυασμό (Away) αντί του πολύ ακραίου ακόμη και για τα δικά μου γούστα πορτοκαλόχρωμου φωσφοριζέ (DMV έκδοση). Σίγουρα το αγαπημένο μου παπούτσι για το 2013 μιας και συνδυάζει σχεδόν άψογα το τρίπτυχο σχέδιο-απόδοση-αξία και θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως θα το αποκτήσω σε έναν ακόμη χρωματισμό εφόσον το εντοπίσω σε κάποιο outlet κατάστημα.