30 Σεπτεμβρίου 2016

Under Armour Curry 3 (preview)

Η μέχρι στιγμής καριέρα του Stephen Curry περιλαμβάνει ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή NBA, δύο αγαλματίδια MVP, δύο χρυσά μετάλλια με την εθνική ομάδα των Η.Π.Α., δεκάδες ατομικά ρεκόρ ενώ είναι κι ο βασικός υπεύθυνος για τη κατάρριψη του μυθικού 72-10 των Chicago Bulls, με το 73-9 των Golden State Warriors να φαντάζει αξεπέραστο. Εκτός όλων αυτών ο μάγος των Πολεμιστών έχει καταφέρει να βάλει για τα καλά στο χάρτη των μπασκετικών παπουτσιών και την Under Armour με τη signature σειρά παπουτσιών του να γνωρίζει τεράστια απήχηση. Την αρχή την έκανε πρόπερσι το Curry 1 και τη σειρά ανέλαβε να εκτοξεύσει το δεύτερο μοντέλο της σειράς που πέρυσι ίσως να αποτέλεσε και το πιο must have μπασκετικό της σεζόν. Επόμενο βήμα για τη μόλις τριών ετών σειρά είναι φυσικά  το Curry 3 που αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη Οκτώβρη.
Το Under Armour Curry 3 διαφέρει σημαντικά από τους δύο προγόνους όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και από τεχνολογικής απόψεως. Το κέλυφος του είναι μια αρκετά σύνθετη κατασκευή που η UA αποκαλεί Threadborne S* και περιλαμβάνει διάφορα υλικά με πρωταγωνιστή το woven που καλύπτει όλη την εξωτερική πλευρά αλλά και το toe box το οποίο εν συνεχεία παραχωρεί τη θέση σε neoprene (?) τύπου υλικό μια τεχνοτροπία που παραπέμπει στο UA Curry 2.5. Foam και textile mesh αποτελούν τα συστατικά του πίσω τμήματος του κελύφους που λειτουργεί ως σασί (κάτι σαν το SprintFrame της Adidas) πάνω στο οποίο - και εκατέρωθεν των πλευρών του - έχουν τοποθετηθεί δύο μικρά πτερύγια από ανθρακόνημα για επιπρόσθετη πλευρική υποστήριξη. Για αντικραδασμική προστασία έχει επιλεγεί να γίνει χρήση μιας ενδιάμεσης σόλας από Charged foam που ανυψώνεται στη περιοχή της φτέρνας λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως heel counter, θυμίζοντας έτσι κάτι απ' το περυσινό Nike Hyperdunk 2015. Τέλος, στο Curry 3 έχει ενσωματωθεί μια εξωτερική σόλα με νέο μοτίβο χάραξης που δεν είναι κάτι άλλο παρά το κλασικό και χιλιοχρησιμοποιημένο κυματοειδές και επαναλαμβανόμενο μοτίβο, καταμεσής της οποίας βρίσκεται κι ένα μικρό κομμάτι ανθρακονήματος για τη αποφυγή δυσάρεστων υπερεκτάσεων του πέλματος. Σε ότι έχει να κάνει με τη συνολική εικόνα του παπουτσιού δε θα έλεγα πως είναι κάτι το συγκλονιστικό που σου κόβει την ανάσα, παρ' όλα όμως παρουσιάζει μια πολύ "καθαρή" εμφάνιση λόγω της απουσίας του λογοτύπου της UA από το κυρίως σώμα του παπουτσιού. Ακόμη και το μεγεθυμένο "SC30" που έχει χαραχτεί πάνω στο εξόγκωμα της ενδιάμεσης σόλας μαζί με το γνωστό μότο του παίχτη καταφέρνουν να μη "αναστατώσουν" το κατά γενική ομολογία spaceboot look του Curry 3.
Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, το Under Armour Curry 3 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει κατά το τέλος Οκτώβρη και λίγες μέρες μετά το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου στο NBA. Αυτό που δεν είναι ακόμη εξακριβωμένο είναι η ακριβής τιμή πώλησής του καθώς πολλά site αναφέρουν ως αρχική τιμή τα 150 δολάρια ενώ άλλα μιλούν για 140 $. Όπως και να χει πάντως, εμείς που βρισκόμαστε στην Ελλάδα θα κάνουμε λίγο παραπάνω υπομονή μέχρι να το δούμε να διατίθεται στα καταστήματά μας. Ποια είναι η δική σας γνώμη για το νέο Curry?? Cop or pass??




Read more »

25 Σεπτεμβρίου 2016

Nike Kyrie 1 (Flytrap)

Η Nike το Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο μπασκετικό παπούτσι του δεξιοτέχνη γκαρντ των Cleveland Cavariers, του Kyrie Irving. Ο Uncle Drew γίνεται ο 20ος μπασκετμπολίστας στα 42 χρόνια λειτουργίας της Nike που αποκτά τη δική του signature σειρά παπουτσιών ενώ παράλληλα είναι ο πρώτος που λαμβάνει αυτή τη "τιμή" μετά από περίπου επτά χρόνια όταν και πρωτοξεκίνησε η αντίστοιχη σειρά του Kevin Durant. Κοινό σημείο των δύο προαναφερθέντων σειρών είναι ο Leo Chang, ο βασικός σχεδιαστής ή αν προτιμάτε ο ιθύνων νους για κάθε KD σχέδιο που έχετε δει μέχρι σήμερα. Ο Chang σαν καλός στρατιώτης της Nike ανέλαβε μια ακόμη δύσκολη αποστολή, αυτή της δημιουργίας του πρώτου μπασκετικού που θα έφερε την έγκριση αλλά και την υπογραφή-λογότυπο του παίχτη. Το Nike Kyrie 1 αποτελεί για τον Uncle Drue μια σημαντική αναγνώριση και θεωρείται το επιστέγασμα της μέχρι τώρα διόλου ευκαταφρόνητης καριέρας του που ξεκίνησε μόλις το 2012 όταν και κέρδισε το πρώτο του βραβείο, αυτό του καλύτερου rookie. Ακολούθησαν δύο συνεχόμενες παρουσίες σε All Star Game και το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 2014, μέχρις ότου να αναγκαστεί η Nike να πάρει επιτέλους τη μεγάλη απόφαση.
Το Nike Kyrie 1 σίγουρα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε το αποκορύφωμα της τεχνολογικής εξέλιξης όσον αφορά τα μπασκετικά παπούτσια. Ξεκινώντας όπως πάντα από το κέλυφος διαπιστώνουμε πως έχει γίνει εκτεταμένη χρήση Hypefuse παλαιάς όμως κοπής ενώ υπάρχουν και σημεία όπου γίνεται χρήση mesh για καλύτερη αναπνευσιμότητα. Αν και αρκετά κοντό παπούτσι εντούτοις διαθέτει καλά κρατήματα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγεθυμένο heel counter αλλά και στα δύο μικρά πλαίσια σε σχήμα "V" στις αρχικές οπές και των δύο πλευρών. Το υλικό κατασκευής της ενδιάμεσης σόλας είναι phylon μέσα στο οποίο περιέχεται ένα λεπτός και συνηθισμένος θύλακας Zoom Air αλλά μόνο στο έμπροσθεν τμήμα. Το ομολογουμένως "συνεσταλμένο" αντικραδασμικό του σύστημα δεν είναι επιπέδου LeBron 13 καθώς είναι μπασκετικό χαμηλού προφίλ και γι' αυτό το λόγο η προσοχή εστιάστηκε στη χάραξη της εξωτερικής σόλας. Επιλέχθει ένα συνεχές κονοειδές μοτίβο χάραξης που καταλήγει να καλύπτει σχεδόν όλο το έμπροσθεν μέρος της phylon σόλας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Nike, αυτή η νέα τεχνοτροπία καλείται 360 Degree Dynamic Traction και δίνει το κάτι παραπάνω σε εκείνον τον αθλητή που το παιχνίδι του βασίζεται περισσότερο στη πρόσφυση και στη ταχύτητα.
Το Nike Kyrie 1 αν δεν έφερε το λογότυπο του Uncle Drue θα μπορούσε ανετότατα να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη μοντέλο της low budget σειράς του Mamba, τη Venomenon. Το Kyrie 1 φυσιογνωμικά θυμίζει κάμποσο το Nike Kobe IV παρ' όλα αυτά ορισμένες γραμμές της σιλουέτας του αλλά και το πλήθος σχεδιαστικών λεπτομερειών που "κουβαλάει" αρκούν ώστε το παπούτσι να χει τη δική του ταυτότητα. Η παρουσία του swoosh είναι διακριτική και βρίσκεται στα σημεία που χουμε συνηθίσει να το βλέπουμε ενώ το επανασχεδιασμένο λογότυπο του Kyrie δεσπόζει στη κορυφή κάθε γλώσσας. Το παπούτσι κρύβει αρκετές και ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες κάτι που είχαμε να δούμε καιρό από signature μοντέλο. Πρώτη λεπτομέρεια το κονοειδές μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας που εκτείνεται πάνω στην ενδιάμεση σόλα αλλά μόνο έμπροσθεν μέρος και καταλήγει να παίρνει μια οδοντωτή μορφή που παραπέμπει στην αρχιτεκτονική της περίφημης όπερας του Σίδνεϊ, τιμής ένεκεν για τα χρόνια που πέρασε ο παίχτης στην Αυστραλία. Επόμενη λεπτομέρεια, το heel counter που καλύπτεται από μικρές πυραμίδες και είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του Kyrie για τα πολυτελή αξεσουάρ μόδας. Τρίτη στάση, μια άγνωστη πτυχή της ζωής του νεαρού Irving που όταν ήταν άτακτος ο πατέρας του τον έστελνε για τιμωρία στο δωμάτιό του όπου τον έβαζε να σταθεί όρθιος με κλίση προς το τοίχο και στηριζόμενος μόνο στα δύο δάχτυλα κάθε χεριού του, εξού και τα δύο μικρά "V" στη βάση των κορδονιών του μοντέλου. Τέλος, ακριβώς στο μέσο της εξωτερικής σόλας βρίσκεται ένας κύκλος με το λογότυπο του αθλητή στο κέντρο του και πίσω απ' αυτό τα αρχικά "JBΥ" (το προσωπικό μότο του, Just Be You) ενώ στη περιφέρειά του έχουν χαραχτεί οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου την μητέρας του καθώς και το όνομα αυτής. Α, να μη ξεχάσω να αναφερθώ και στα δύο γράμματα "H" που κρύβονται επιμελώς στη φτέρνα της σόλας και αφορούν τα αρχικά των λέξεων Humble και Hungry. Ουφ, επιτέλους τελείωσα!
Το Nike Kyrie 1 αποκαλύφθηκε επισήμως από τη Nike το Δεκέμβριο του 2014 σε μια εκδήλωση που έγινε στη Νέα Υόρκη παρουσία του πατέρα του Drederick αλλά και ορισμένων παλαιότερων αστέρων της swoosh. Και μπορεί η παρουσιαζόμενη έκδοση να ήταν ένα σχεδόν κατακόκκινο Kyrie 1, τελικώς όμως το παπούτσι που πάτησε πρώτη φορά σε παρκέ NBA ήταν η μαύρη έκδοση που "εγκλώβιζε" πολλά χρώματα και είχε το παρατσούκλι "Dream" μιας και από μικρός ονειρευόταν τη συμμετοχή σε κάποιον απ' τους Χριστουγεννιάτικους αγώνες του NBA. Έκτοτε το μοντέλο εμφανίστηκε πραγματικά σε εκατοντάδες χρωματισμούς ξεπερνώντας σε εκδόσεις ακόμη και το Nike KD 7. Παραδέχομαι πως ποτέ δε με κέρδισε η συγκεκριμένη σιλουέτα αλλά σ' ένα καθημερινό μου σερφάρισμα στο διαδίκτυο το εντόπισα σε πολύ προσιτή τιμή και σε μια άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση. Το πράσινο-μάνγκο "Flytrap" φέρει τις δύο βασικές αποχρώσεις του δηλητηριώδους φυτού που ως γνωστόν παραμονεύει υπομονετικά μέχρι να αρπάξει τη λεία του με αστραπιαία ταχύτητα και με θανατηφόρα ακρίβεια γεγονός που σύμφωνα με τους σχεδιαστές της Nike θυμίζει κατά πολύ το τρόπο παιχνιδιού του Uncle Drew. Εν κατακλείδι, θεωρώ πως το Nike Kyrie 1 αποτελεί ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για την αμερικάνικη εταιρεία στη νεοσύστατη κατηγορία των low budget signature σειρών που λογικά θα έχει συνέχεια και θα γοητεύσει αρκετούς sneakerheads ιδίως τώρα που αποχώρησε από την ενεργό δράση και ο Kobe.


Read more »

21 Σεπτεμβρίου 2016

Air Jordan CP3 X (preview)

Ο Chris Paul κατατάσσεται ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους εν ενεργεία πόιντ γκαρντς του NBA και δικαιολογημένα λοιπόν διαθέτει τη δική του signature σειρά παπουτσιών. Ο CP3 είναι αθλητής της Jordan Brand εδώ και μία δεκαετία και τη φετινή σεζόν θα γίνει μόλις ο δεύτερος αθλητής (μετά τον Carmelo Anthony) που φθάνει τα δέκα signature μοντέλα με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Το Air Jordan CP3 X είναι το δέκατο μοντέλο του ηγέτη των Los Angeles Clippers και εκ πρώτης όψεως δείχνει να μοιάζει με training παπούτσι παρά με μπασκετικό.
Οι πρώτες εικόνες του Air Jordan CP3 X παρουσιάζουν ένα μοντέλο πολύ διαφορετικό σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από την εν λόγω σειρά. Βασικό υλικό κατασκευής του επάνω μέρους δείχνει να ναι mesh το οποίο απ' την εξωτερική πλευρά του παπουτσιού καλύπτεται από ένα TPU πλαίσιο που εκτείνεται μέχρι την εξωτερική σόλα. Αυτό το ιδιόμορφο πλαστικό πλαίσιο που καλύπτει σχεδόν όλο το εξωτερικό πλαϊνό μέρος (εκτός του toe cap) με ένα μικρό μέρος του να αποτελεί και heel cap, θα έχει προφανέστατα μεγάλη χρησιμότητα κατά τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης του αθλητή. Διαπιστώνουμε επίσης πως χοντρά νήματα Flywire και φαρδιοί υφασμάτινοι ιμάντες συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να αποτελέσουν οπές για τα κορδόνια μια τεχνική που δε θυμάμαι να χουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Το υπόλοιπο μέρος του CP3 X δε διαφέρει πολύ από το περυσινό μοντέλο κι έτσι έχουμε μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό με articulated Zoom Air θύλακα μόνο στο έμπροσθεν μέρος και με πολύ χαμηλό προφίλ ως είθισται. Τέλος, το CP3 X εμφανίζεται να έχει καινούργιο μοτίβο χάραξης αγνώστων - για την ώρα - ικανοτήτων και επιδόσεων. Το ελαφρώς χοντροκομμένο παρουσιαστικό του νέου AJ CP3 πιθανόν να απέτρεψε την Jordan Brand απ' το να "πολυφορτώσει" σχεδιαστικά το μοντέλο γι' αυτό κι έχουμε μόνο δύο Jumpman λογότυπα και μόλις ένα του Paul.
Μπορεί να μην είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Chris Paul ούτε βέβαια ανήκω σε αυτούς που θα τρέξουν για να προλάβουν να αγοράσουν το επόμενο μπασκετικό του, παρ' όλα αυτά δε μπορώ να παραβλέψω πως το δέκατο AJ CP3 είναι κάτι διαφορετικό για τη σειρά. Σχεδιαστικά το CP3 X επιτέλους "ξεγλιστρά" από τις συνηθισμένες γραμμές της σειράς, της οποίας τα τελευταία τέσσερα μοντέλα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα. Μακάρι βέβαια το παπούτσι να είχε υποστεί ανανέωση και στο τομέα της αντικραδασμικότητας μιας και προτιμήθηκε η διατήρηση του περυσινού συνδυασμού τεχνολογιών. Όπως και να χει πάντως, βλέπουμε επιτέλους ένα CP3 με χαρακτήρα!!


Read more »

18 Σεπτεμβρίου 2016

Adidas Crazy Explosive (Solar Red)

Το μπασκετικό παπούτσι που έστρεψε από νωρίς φέτος τους προβολείς επάνω του πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας του δεν είναι άλλο από το Adidas Crazy Explosive. Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε έναν σχεδιαστικό ειρμό και διανύει ίσως τη καλύτερή της περίοδο σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιασμό ποιοτικών μπασκετικών υποδημάτων. Διαθέτει ήδη δύο κορυφαίες signature σειρές (D Rose, D Lillard) οι οποίες σύντομα θα γίνουν τρεις (J Harden) ενώ διαθέτει ακόμα μια σειρά (Crazy Light) που ναι απ' τις πλέον διαχρονικότερες και τη φετινή περίοδο φτάνει αισίως στο έβδομο μοντέλο της. Και παρά τη φυγή του John Wall, η Adidas δεν τα έβαψε μαύρα και αποφάσισε μετονομάσει το παρουσιαζόμενο μοντέλο σε Crazy Explosive από J Wall 3 που αρχικώς προοριζόταν να βαφτιστεί. Το Explosive παρέα με το D Rose 7 και το Crazy Light Boost 2016 αποτελούν τα πρώτα premium μπασκετικά πατούμενα της Adidas για τη νέα αγωνιστική περίοδο η οποία μάλλον ξεκινά με το δεξί. Η εταιρεία έκανε τις απαραίτητες συστάσεις για το νέο τολμηρό της εγχείρημα περί τα τέλη Ιουλίου ενημερώνοντας μας πως πρόκειται για ένα μπασκετικό που είναι ταμάμ για παίχτες με εκρηκτικές κινήσεις οι οποίοι παίζουν πάνω από τη στεφάνη. Ότι πρέπει δηλαδή για εμάς τους κοινούς θνητούς.
Το Adidas Crazy Explosive (CE χάριν συντομίας) έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς και όχι άδικα ως η μπασκετική εκδοχή του all time classic πια Ultra Boost. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα ψηλό μπασκετικό, όσον αφορά της Adidas, το οποίο έχει "φορτωθεί" με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες που χει αναπτύξει η ///. Ξεκινάμε όπως πάντα από το κέλυφος που είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από Primeknit υλικό και χει πλέξη παρόμοια με κείνη που φέρει το Ultra Boost. Κάτω από το πλεκτό βρίσκεται μια ελαστική καλτσοειδής στρώση από neoprne υλικό με πλούσια επένδυση τόσο στη γλώσσα όσο και περιμετρικά του αστραγάλου γνώριμα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας GeoFit. Υφασμάτινες λωρίδες ξεπηδούν από ασυνήθιστα μέρη του Primeknit κελύφους ώστε να αποτελέσουν τις οπές για τα κορδόνια, μια προσέγγιση που θυμίζει κάτι από το αείμνηστο Adidas Top Ten 2000. Εν συνεχεία έχουμε πολύ Boost! Χιλιάδες κατάλευκες μικροκάψουλες καλύπτουν κάθε πτυχή της ενδιάμεσης σόλας προσφέροντας ίσως τη κορυφαία αντικραδασμική προστασία που υπάρχει σήμερα. Και μπορεί το γομοειδές και ημιδιάφανο TPU πλαίσιο ή Roll Cage κατά την Adidas να "περιορίζει" τις μικροκάψουλες από την εξωτερική μεριά δε συμβαίνει το ίδιο και με τη εσωτερική όπου είναι τελείως ακάλυπτες. Αυτό το "κλουβί" παρέα με το τεράστιο torsion plate που έχει τη μορφή μεθυσμένου οχταριού (ένα πιο ολοκληρωμένο X-Bar) συνθέτουν την ομάδας υποστήριξης του CE. Τέλος, το CE διαθέτει ημιδιάφανη εξωτερική σόλα με ένα περίεργο αλλά εντελώς καινούργιο μοτίβο χάραξης (coral) που βασίζεται στην αντίδραση και διάχυση.
Όταν διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες του CE τα σχόλια δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά όμως αυτό δεν πτόησε τον Jesse Rademacher, διευθυντή σχεδιασμού της Adidas Basketball, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μέρος τη νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της εταιρείας. Εμφανισιακά όπως προείπαμε θυμίζει αρκετά το Adidas Ultra Boost αν και περισσότερο προτιμώ το "μπότα snowboard" όπως το αποκάλεσαν διαδικτυακά. Το κέλυφος τόσο στη Primeknit όσο και στη neoprene έκδοσή του θα αποτελεί το βασικό παράγοντα διαφοροποίησης του CE εξαιτίας των άπειρων χρωματικών δυνατοτήτων που παρέχουν τα δύο αυτά υλικά. Τα κοντόχοντρα Three Stripes είναι πλέον κανόνας για κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζει από δω και πέρα η Adidas ενώ το λογότυπο της εταιρείας έχει και πάλι διακριτική παρουσία αφού βρίσκεται μόνο στη κορυφή της γλώσσας και στο torsion plate, με το πρώτο να παραχωρεί τη θέση του σε λογότυπα παιχτών όταν πρόκειται για player exclusive εκδόσεις. Κατ' εμέ μοναδική ίσως σχεδιαστική τσαχπινιά του Explosive είναι τα οκτώ οβάλ παράθυρα στο Roll Cage που το κάνουν πιο φουτουριστικό. Όπως έχουμε ξαναπεί, η εξωτερική εμφάνιση θυσιάζεται πια για χάρη ενός καλύτερου performing.
Το Adidas Crazy Explosive αν και αρχικώς υπήρξε το λιγότερο δημοφιλές μοντέλο ανάμεσα στα τελευταία νεοκυκλοφορηθέντα premium μπασκετικά της /// έχει εντούτοις καταφέρει να τα εκτοπίσει σε δημοφιλία. Ο Andrew Wiggins των Minnesota Timberwolves ανέλαβε εκ μέρους της Adidas να μας συστήσει το CE σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Planet Hollywood του Λας Βέγκας τον Ιούλιο και ποιος ξέρεις ίσως μερικά χρόνια αργότερα να λέμε ότι αυτό υπήρξε το ανεπίσημα πρώτο μπασκετικό μοντέλο του Καναδού άσου. Το Crazy Explosive λοιπόν ως "ανεξάρτητη παραγωγή" πρωτοεμφανίστηκε ντυμένο στα κόκκινα και του αποδόθηκε η ονομασία "Solar Red" (αντί για Κοκκινοσκουφίτσα) ακολουθώντας τη γενικότερη τάση με τους έντονους χρωματισμούς. Το πατούμενο έχει προγραμματισθεί να κυκλοφορήσει και σε άλλα χρώματα στην Primeknit εκδοχή του ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και σε μια οικονομικότερη βερσιόν του με neoprene κέλυφος αντί πλεκτού. Η Adidas έχει σχεδιάσει για την ώρα να εμφανίσει μοναχά μία PE έκδοση, αυτή για τον Andrew Wiggins, αν και το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται να φορεθεί και από άλλους "συμβασιούχους" της εταιρείας όπως είναι οι Harrison Barnes, Serge Ibaka, Marcus Smart και Justise Winslow. Το Adidas Crazy Explosive είναι ένα mid-cut μπασκετικό που θεωρητικά αποτελεί την ενδιάμεση εναλλακτική των D Rose 7 και CLB 2016 και κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά με αρχική τιμή διάθεση ελαφρώς τσιμπημένη.


Read more »

14 Σεπτεμβρίου 2016

Testing Under Armour ClutchFit Drive 3

Πριν ο Στεφανάκος ο Κάρι ξεκινήσει να φορά τη δική του signature σειρά παπουτσιών, η Under Armour φρόντιζε να ικανοποιεί τις μέχρι τότε ανάγκες του προσφέροντάς του διάφορα άλλα πατούμενα όπως το Anatomix Spawn και εν συνεχεία το πανύψηλο ClutchFit Drive. Το τελευταίο, παρά το "άδειασμα" του Στεφανάκου συνέχισε τη δική του πορεία και φέτος φτάνει αισίως στη τρίτη του έκδοση που σχεδιαστικά αν μη τι άλλο παραπέμπει στο Curry 1. Το ClutchFit Drive 3 αναμένεται λογικά να φορεθεί από άλλους παίχτες του NBA με τους οποίους συνεργάζεται η UA όπως είναι οι Emanuel Mudiay, Kent Bazemore κ.ά.
Το Under Armour ClutchFit Drive 3 (CFD 3) λίγο πολύ χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά που αξιοποιήθηκαν και στα δύο προηγούμενα μοντέλα της εν λόγω σειράς αλλά με διαφορετικές αναλογίες στη σύνθεσή τους. Από κατασκευαστικής πλευράς, βασικός πρωταγωνιστής είναι η τεχνολογία ClutchFit η οποία χρησιμεύει κυρίως για τη δόμηση του κελύφους. Ένα συνθετικό αλλά πολύ εύκαμπτο υλικό καλύπτει όλη την επιφάνεια του κελύφους εμφανίζοντας πολύ συμπαγή μορφή στο έμπροσθεν μέρος ενώ προοδευτικά και κινούμενο προς τα πίσω γίνεται πιο εύκαμπτο και αρκετά διάτρητο με τη βοήθεια ενός μοτίβου από μικρές λόγχες επιτυγχάνοντας σταθερότητα αλλά και δομική υποστήριξη σε συγκεκριμένες περιοχές του ποδιού. Παρατηρώντας προσεκτικά τις πολυπληθείς λόγχες διακρίνουμε από πίσω τους το δεύτερο στρώμα της τεχνολογίας ClutchFit που δεν είναι τίποτε άλλο παρά mesh. Προσθέστε τώρα ένα heel counter σχεδόν ίδιο με εκείνο που υπήρχε στο Curry 1, μια mesh γλώσσα και τους υφασμάτινους ιμάντες που ξεπηδούν από το κέλυφος ενώ κατοικοεδρεύουν στη γλώσσα και το κέλυφος ολοκληρώθηκε. Εν συνεχεία έχουμε μια ενδιάμεση σόλα που σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας συνδυάζει τις δύο βασικές αντικραδασμικές τεχνολογίες της, Charged Cushion υλικό μόνο για τη περιοχή της φτέρνας ενώ ένα επιπλέον στρώμα από Micro G καλύπτει όλο την επιφάνεια της ενδιάμεση σόλας. Μια εντελώς νέα προσέγγιση στο θέμα απορρόφησης κραδασμών σε σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τέλος, το CFD 3 διαθέτει μια εξωτερική σόλα από κλασικού τύπου ελαστικό και με συνηθισμένο μοτίβο χάραξης το οποίο "διακόπτεται" από δύο μικρές επιφάνειες που χουν το σχήμα διαμαντιού και παρουσιάζουν μια πιο συμπαγή χάραξη χωρίς να κάνουν τη φοβερή διαφορά. Εμφανισιακά το CFD 3 διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το περυσινό μοντέλο και προσεγγίζει πολύ τις σχεδιαστικές γραμμές του Curry 1 ενώ σε ορισμένους χρωματισμούς του (ιδίως στο ξεθωριασμένο μαύρο) θα έλεγα ότι υπερτερεί του περίφημου πρώτου signature μοντέλου του SC30.
Το Under Armour ClutchFit Drive 3 ξεκίνησε να διατίθεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού περί τις αρχές του περασμένου Αυγούστου ενώ δε πάει πολύς καιρός από τότε που κατέφθασε και στην ελληνική αγορά και μάλιστα μαζί με τη low έκδοση που ναι κομματάκι οικονομικότερη. Σίγουρα αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους δε συγκινήθηκαν από τα μέχρι τώρα μπασκετικά μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα σας προέτρεπα να ξοδέψετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να δείτε το κλιπάκι που ακολουθεί σχετικά με το τρίτο ClutchFit Drive 3 σε περίπτωση που βρίσκεστε σε αναζήτηση παπουτσιού.

Read more »

7 Σεπτεμβρίου 2016

Testing Under Armour Curry 2.5

Για όλους εκείνους που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το δεύτερο signature μοντέλο του Stephen Curry με την Under Armour, η εταιρεία φρόντισε να παρουσιάσει μια προσεγμένη παραλλαγή του πιο πολυσυζητημένου μπασκετικού της περασμένης αγωνιστικής περιόδου το οποίο κυκλοφόρησε περί τα μέσα Μαΐου. Το Under Armour Curry 2.5 πρόβαρε φυσικά ο MVP λίγο προτού ξεκινήσουν τα Playoff ενώ τα προτίμησε και κατά τη διάρκεια αυτών αλλά και στη σειρά των φετινών Τελικών.
Η "μισή" ή .5 έκδοση είναι μια αρκετά γνώριμη τακτική που εφάρμοζε μέχρι πρότινος η Adidas στη σειρά του D Rose και με πραγματικό σκοπό - ας μη κρυβόμαστε - την αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών. Κι αφού το πιο hot όνομα στο NBA ήταν και είναι ο Στεφανάκος, η UA αποφάσισε να σχεδιάσει το Curry 2.5 που κουβαλάει ορισμένα μόνο τεχνολογικά χαρακτηριστικά της og έκδοσης. Η ενδιάμεση σόλα που κατασκευασμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τεχνολογίας Charged αλλά και το πολυκατευθυνόμενο μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας είναι τα μοναδικά κοινά σημεία του εν λόγω μοντέλου με τη διάσημη og έκδοσή του. Εντελώς μα εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση στη κατασκευή του κελύφους παρά το γεγονός ότι επιλέγει να γίνει και πάλι χρήση δύο πλήρως ανόμοιων υλικών. Όλη η εξωτερική πλευρά μαζί με μέρος του κουτουπιέ καλύπτονται από TPU υλικό, υφής αλλά και τεχνοτροπίας ανάλογη εκείνης που είδαμε στο Nike Kobe VII. Το εναπομείναν μέρος του κελύφους είναι από αφρώδες neoprene υλικό το οποίο "συγχωνεύει" και τη γλώσσα οπότε δεν έχουμε κλασικού τύπου γλώσσα αλλά ένα μπουρίτο στυλ που τυλίγει το πόδι. Συνδετικός κρίκος των δύο υλικών είναι τα κορδόνια όπου η μια σειρά οπών βρίσκεται στη TPU μεριά κι άλλη σειρά στη neoprene ενώ το "κοντοκουρεμένο" heel cap ενισχύει τη σταθερότητα. Η μορφολογία του TPU κομματιού είναι εμπνευσμένη με βάση δύο αντικείμενα, οι συνεχείς λεπτές παράλληλες γραμμές συμβολίζουν τις δοκούς υποστήριξης της γέφυρας Chesapeake Bay κι οι οποίες σε ορισμένα σημεία τους είναι πιο παχιές δημιουργώντας το σχήμα διαμαντιού που παραπέμπει σε αιχμή δόρατος καθότι μιλάμε για τους Πολεμιστές βεβαίως βεβαίως. Τέλος, ένα μεγάλο λογότυπο της UA δεσπόζει λίγο πιο πάνω από το μίνιμαλ heel cap ενώ το λογότυπο αλλά και το διάσημο μότο "I can do all things" έχουν μια πολύ μετρημένη παρουσία.
Το Under Armour Curry 2.5 από performing πλευράς δε θα έλεγα ότι παρουσιάζει κάποια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τον άμεσο πρόγονό του, παρά την χρησιμοποίηση ορισμένων διαφορετικών υλικών που επελέγησαν για τη κατασκευή του κελύφους κυρίως και τα οποία δε τα θεωρώ ποιοτικά πολύ ανώτερα. Ίσως γι' αυτό το λόγο η αρχική τιμή πώλησης του μοντέλου είναι κάπως πιο συμβατή με τη σημερινή πραγματικότητα. Το Under Armour Curry 2.5 βρίσκεται στην ελληνική αγορά και καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στο performing βιντεάκι που ακολουθεί πριν προβείτε στην απόκτησή τους εκτός αν έχετε ήδη "σκανδαλιστεί" από το Stormtrooper-ικό Curry 3.

Read more »

4 Σεπτεμβρίου 2016

Adidas Mutombo

O  Dikembe Mutombo ή αν προτιμάτε Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo όπως είναι και το πλήρες όνομά του, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους center στην ιστορία του NBA. Το θηρίο από το Ζαΐρ (νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) επιλέχθηκε από τους Denver Nuggets στη τέταρτη θέση του draft του 1991 και στη 19χρονη θητεία του κατάφερε να αναδειχθεί τέσσερις φορές κορυφαίος αμυντικός της λίγκας (1995, 1997, 1998, 2001). ενώ είναι δεύτερος στην ιστορία σε αριθμό μπλοκ. Η Adidas διέκρινε στη rookie σεζόν του απόφοιτου του Georgetown εκείνο το παίχτη που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος των center με το swoosh κι έτσι αποφάσισε να τον δεσμεύσει προσφέροντάς του 1 εκατ. δολάρια. Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος η Adidas κυκλοφόρησε το 1993 το πρώτο signature παπούτσι με την σύμφωνη γνώμη του Mutombo που μπορεί αρχικώς να μη γνώρισε τρελή επιτυχία κατάφερε τελικά όμως να συγκαταλέγεται στα all time classic μοντέλα της ///.
Από κατασκευαστικής πλευράς το Adidas Mutombo δε θεωρείται ούτε και υπήρξε ποτέ η επιτομή της τεχνολογίας στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων. Μπορεί να έχει ως έτος "γέννησης" το 1993 όμως αυτό δε σημαίνει πως φέρει κάποια τεχνολογική καινοτομία που θα μνημονεύεται για χρόνια. Το κέλυφός του είναι συμπαγές και συνδυασμός τριών υλικών, δέρματος, συνθετικού δέρματος και nubuck, με το τελευταίο να προσδίδει εκείνη την ιδιαίτερη πινελιά που το κάνει αμέσως ξεχωριστό. Στη βάση της φτέρνας και εσωτερικά βρίσκεται ένα heel counter που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό και μαζί με τα τρία πλαστικά "δάχτυλα" στο μέσο του παπουτσιού αντί των κλασικών Three Stripes επαρκούν για να "κλειθωδείς" μέσα σε αυτό. Τέλος, η εξωτερική του σόλα είναι ένα συμπαγέστατο λαστιχένιο τούβλο που λογικά κάποιος θα χρειαστεί μια ζωή και βάλε για να το φθείρει εντελώς. Αν και δε συνηθίζω να αναφέρομαι στα βάρη των παπουτσιών, το Mutombo έχει σχεδόν το βάρος μιας άγκυρας σε σχέση με το σημερινό Adidas Ultra Boost.
Το σχεδιαστικό μέρος του Adidas Mutombo παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για την οριστική του μορφή ενεπλάκησαν τρία άτομα οι Guy Marshall, Jacques Chassaing (Adidas ZX) και Peter Moore. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς τι αναλογεί στο καθένα τους, το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι για το λογότυπο του παίχτη ευθύνεται ο κύριος Moore. Ναι ναι είναι εκείνος που συμμετείχε στο σχεδιασμό των πρώτων δύο Air Jordan μοντέλων ενώ υπήρξε και ο κύριος εμπνευστής του "Wings" λογοτύπου. Το γράμμα "Μ" εντέχνως τοποθετημένο μέσα σε μια αφρικάνικη ασπίδα με δύο διασταυρωμένες λόγχες και το νούμερο "55" που ο κόουτς John Thompson επέβαλε να φορά ο Mutombo συνθέτουν ένα απ' τα διαχρονικότερα λογότυπα σε signature σειρές. Ο βασικότερος πρωταγωνιστής στο μοντέλο είναι το ασπρόμαυρο παραδοσιακό αφρικάνικο γεωμετρικό μοτίβο στα πάνελ των πλευρών του αλλά και πιο πάνω απ' το heel counter σε ανάγλυφη όμως μορφή. Ένα ακόμη ενδιαφέρον σχεδιαστικό στοιχείο είναι η αντισυμβατική σχεδίαση των Three Stripes που χουν κωνοειδή μορφή, δεν είναι παράλληλες μεταξύ τους και καθεμία τους περιέχει τρεις οπές. Τέλος, το Adidas Mutombo στον ορίτζιναλ χρωματισμό του είναι "ντυμένο" με τα χρώματα της αφρικανικής ηπείρου με το μαύρο να κυριαρχεί όλων των υπολοίπων.
Όταν ο Patrick Ewing αποφάσιζε να μη ξαναφορέσει μοντέλο της Adidas προκειμένου να ξεκινήσει το 1989 τη δική του επώνυμη μάρκα, οι Γερμανοί ξεκίνησαν να ψάχνουν για τον ιδανικό αντικαταστάτη του. Τελικά ο διάδοχος ήταν κι αυτός απόφοιτος του Georgetown που φορούσε μέχρι τότε μπασκετικά της Nike όμως το χρηματικό δέλεαρ που προσέφερε η Adidas ήταν αρκετό ώστε να καμφθούν οι όποιες προτιμήσεις του. Η στρατηγική της εταιρείας να "ανασταίνει" ξάφνου ορισμένα κλασικά μοντέλα περασμένων δεκαετιών της, οδήγησε αναπόφευκτα στην απόφαση για επανακυκλοφορία του Adidas Mutombo ακριβώς είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τη πρώτη του εμφάνιση. Η μεγαλύτερη πρόκληση του όλου εγχειρήματος ήταν η παντελής έλλειψη των πρωτότυπων σχεδίων του συγκεκριμένου παπουτσιού εξού και οι ασήμαντες μικροδιαφορές που χει η νυν έκδοση με εκείνη του 1993. Για την ιστορία πάντως αξίζει να ειπωθεί πως τότε είχε σχεδιαστεί και low εκδοχή που επισήμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ ενώ η σειρά τερματίστηκε άδοξα μόλις στο δεύτερο μοντέλο (1995). Κάπως καθυστερημένα αλλά με αρκετή δόση τύχης κατάφερα τελικώς να προσθέσω στη συλλογή μου ένα ακόμη μοντέλο της δεκαετίας του '90, της αναμφίβολα πιο επιτυχημένης δεκαετίας στην ιστορία των sneakers.


Read more »