9 Φεβρουαρίου 2016

Nike LeBron XIII (On Court)

Ο "King James" ή "The Chosen", κατά κόσμον γνωστότερος ως LeBron James διανύει φέτος τη 13η του σεζόν στο NBA και παράλληλα κυκλοφορεί το 13ο του signature μπασκετικό μοντέλο δια χειρός φυσικά Nike. Το Nike LeBron XIII είναι κι αυτό προϊόν του περίφημου Nike Sports Reseach Lab και κατασκευάστηκε βασιζόμενο στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άσσου των Cavs. Με το φετινό μοντέλο η signature σειρά του LeBron γίνεται η δεύτερη μακροβιότερη μπασκετική σειρά μετά από εκείνη του MJ και δεδομένου της ηλικίας του King σίγουρα έχουμε να δούμε κι άλλα Λεμπρονάκια μέχρι την ολοκλήρωση της καριέρα του. Το "γρουσούζικο" LeBron παρουσιάστηκε επισήμως από την Nike τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε σε ένα απ' τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου του Akron στο Ohio παρουσία 2000 ατόμων. Το φετινό μοντέλο σίγουρα δε διεκδικεί το τίτλο του ομορφότερου LeBron, ίσα ίσα το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, κι αυτό γιατί η εταιρεία έχει προτιμήσει τα τελευταία χρόνια να θυσιάσει τα κάλλη στη συγκεκριμένη σειρά για χάρη του performing κάτι που δικαιολογεί άλλωστε και το διαφημιστικό του μότο "Built for Exprosiveness".
Η Nike συνεχίζει να προσφέρει καινοτόμα χαρακτηριστικά στα παπούτσια του κορυφαίου ίσως εν ενεργεία μπασκετμπολίστα αυτή τη στιγμή, με το νέο LeBron να χει ενσωματωμένες σχεδόν όλες τις τεχνολογίες που είδαμε στο περυσινό μοντέλο αλλά με διαφορετικές αναλογίες. Αναπνευσιμότητα, προστασία και εκρηκτικότητα είναι τρεις κύριες performing λειτουργίες που εξυπηρετεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το συγκεκριμένο πατούμενο. Το πολυδιαφημισμένο περυσινό υλικό Megafuse που συνέθετε το μεγαλύτερο μέρος του κελύφους του LeBron XII, παρέδωσε τη θέση σε έναν πιο απλουστευμένο συνδυασμό mesh και fuse υλικών. Το σύνθετο αυτό κέλυφος κρύβει από κάτω του ένα καλτσοειδές ελαστικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο υπάρχουν νήματα Dynamic Flywire που "αναδύονται" στην επιφάνεια με τη μορφή θηλών για τα κορδόνια. Και φέτος έχει χρησιμοποιηθεί κάμποσο Hyperposite υλικό για επιπρόσθετη στήριξη του ποδιού και χει τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία του παπουτσιού αν και ακόμη δε έχω καταλάβει τη χρηστικότητα του μικρού κομματιού που βρίσκεται στο ύψος του αστραγάλου της εσωτερικής πλευράς. Για τη καλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κραδασμών χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστεί κάτι απ' την ευκινησία του παπουτσιού προτιμήθηκε να διατηρηθεί και ο συνδυασμός phylon σόλας και Zoom Air. Συνολικά τέσσερις εξάγωνοι θύλακες Zoom Air έχουν εγκατασταθεί κάτω απ' το phylon υλικό με δύο εξ' αυτών, σε φτέρνα και έμπροσθεν μέρος, να είναι αρκετά παχύτεροι (13 χιλιοστά) και με τον μπροστινό να χει για συντροφιά του ακόμη δύο μικρότερους θύλακες.
Τώρα αν περιμένετε να διαβάσετε για κάποια ιστορία που κρύβεται πίσω απ' το σχεδιασμό του νέου LeBron ή αν πιστεύετε ότι κάποιο αντικείμενο (πχ. αυτοκίνητο) λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης δυστυχώς θα σας απογοητεύσω. Τίποτα απ' τα δύο δεν υφίσταται αφού o performing προσανατολισμός της συγκεκριμένης κατασκευής δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο έμπνευσης στους σχεδιαστές εξού και το ιδιόμορφο παρουσιαστικό του. Είναι το ψηλότερο LeBron που χουμε δει έως τώρα και το μοναδικό με τόσο ευδιάκριτα χωριζόμενη στα δύο σόλα. Επίσης για πρώτη φορά στη σειρά του King το swoosh βρίσκεται τόσο μπροστά τοποθετημένο (για την εξωτερική πλευρά αναφέρομαι) κάτι που βλέπουμε κατά κόρον να συνηθίζεται στη σειρά KD. Μοναδικό σχεδιαστικό σημείο που συνδέει το LeBron XIII με κάποιον απ' τους προγόνους του είναι το μεγάλο πλευρικό Hyperposite που θυμίζει το αντίστοιχο πλαϊνό μέρος του LeBron 9. Κάποιες χρωματικές εκδόσεις διαφέρουν μεταξύ τους, με τις εμφανείς διαφορές να εντοπίζονται συνήθως στο heel patch, στο "μπιχλιμπίδι" στο μέσο της γλώσσας, στο γραφικό του μεγάλου swoosh αλλά και στα χρώματα των μεγάλων θυλάκων Zoom Air και του ογκώδους shank plate.
All in all που λένε και στο χωριό μου, το Nike LeBron XIII μπορεί να μην είναι και η Zizel Bundsen των μπασκετικών παπουτσιών σίγουρα όμως πρόκειται για ένα "κτήνος" από πλευράς λειτουργικότητας. Η λοξή τοποθέτηση των αρχικών οπών για τα κορδόνια σε συνδυασμό με το εγκάρσιο Hyperposite κομμάτι μπορεί να δυσκολεύουν αρκετά - τουλάχιστο στις αρχές - τον εκάστοτε χρήστη, τελικώς όμως τον αφήνουν εντυπωσιασμένο. Το "γρουσούζικο" LeBron μπορεί να πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό σε ένα μπορντό χρωματισμό (διαδικτυακά γνωστός ως "Written in the Stars"), εντούτοις όμως ο Λεμπρονάκος δεν τα χει φορέσει σε κανέναν απ΄ τους φετινούς του αγώνες. Στο πρώτο ματς της νέας αγωνιστικής περιόδου φόρεσε την έκδοση "Opening Night" ενώ στον πρώτο εντός έδρας αγώνα τον Cavs προτίμησε τα ερυθρόλευκα "On Court". Η "On Court" έκδοση ήταν αυτή που με γοήτευσε εξ' αρχής μιας και το κόκκινο χρώμα καταφέρνει να "εξομαλύνει" τη δεδομένη ασχήμια του παπουτσιού. Απ' το περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάμπολλες εκδόσεις του LeBron XIII, μία σχεδόν για κάθε κοινωνικό γεγονός (Friday the 13th, Christmas, Black History Month κ.ά.) απ' τις οποίες φαντάζομαι αρκετές θα καταλήξουν σε outlet καταστήματα της εταιρείας. Τώρα αν θα πρέπει να αναμένουμε και την Elite εκδοσή όπως συνηθίζεται άλλωστε τα τελευταία χρόνια δε το γνωρίζω όπως άγνωστο παραμένει αν θα κυκλοφορήσει και low μορφή του παπουτσιού. Και για όσους διαβάζουν το blog να αποκαλύψω πως το Nike LeBron XIII ολοκληρώνει μαζί με το Adidas D Rose 6 και το Under Armour Curry 2 τη καλύτερη τριάδα μπασκετικών παπουτσιών μου για φέτος.