27 Ιανουαρίου 2016

Nike Kobe XI Elite (Achilles Heel)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του NBA, στις 13 Απριλίου του 2016 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο τελευταίος αγώνας των Los Angeles Lakers για τη φετινή περίοδο με αντιπάλους τους Utah Jazz. Δε θα ναι απλά η ολοκλήρωση μιας ακόμη απογοητευτικότατης σεζόν για τους Λιμνανθρώπους, αλλά το τέλος εποχής για έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Ο Kobe Bryant μετά από είκοσι χρόνια βάζει τους τίτλους τέλους σε μια γεμάτη καριέρα όντας πέντε φορές πρωταθλητής NBA, μία φορά MVP κανονικής περιόδου και δύο φορές MVP τελικών, 18 φορές All Star, δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και φυσικά τρίτος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας. Η Nike φρόντισε και γι' αυτή τη χρονιά να σχεδιάσει ένα ακόμη μοντέλο για χάρη του Black Mamba, φτάνοντας συνολικά τα έντεκα με την υπογραφή του παίχτη. Έτσι λοιπόν στις 14 Δεκεμβρίου του 2015 έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike Kobe XI Elite σε έναν εντελώς ασυνήθιστο για τη σειρά κοκκινόμαυρο χρωματισμό που είχε και παρατσούκλι, Achilles Heel. Με αυτό το τρόπο ο ιθύνων νους της σειράς Eric Avar, σκέφτηκε να ταυτίσει τον μπασκετικό ημίθεο Kobe και το καθοριστικό του τραυματισμό με τον Ομηρικό ήρωα Αχιλλέα και το αντίστοιχο τρωτό του σημείο. 
Το Nike Kobe XI Elite είναι μια ακόμη κοντή (πρώτη) έκδοση, η έβδομη συνολικά στη μέχρι τώρα σειρά και η δεύτερη συνεχόμενη μετά το περσινό Lagoon. Από κατασκευαστικής πλευράς διαθέτει λίγο πολύ τις τεχνολογίες και τα συστατικά μέρη που χουμε δει σε προηγούμενα Kobe μοντέλα ελαφρώς τροποποιημένα και με πιο premium χαρακτήρα. Αυτή τη φορά δεν έχουμε το κάπως άκαμπτο και δύστροπο textile κέλυφος μιας και πρόκειται για Elite έκδοση οπότε προτιμήθηκε το υλικό Flyknit. Σύμφωνα με την Nike πρόκειται για νέας και ανώτερης ποιότητας Flyknit που δεν είναι κολλημένο πάνω σε fuse όπως συνηθιζόταν τόσο καιρό. Το συγκεκριμένο Flyknit είναι πολύ πιο ευέλικτο αλλά όχι και τόσο "αγνό" αφού μέσα σε αυτό διαχέονται νήματα θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης, γνωστότερη κι ως TPU (Thermoplastic Polyurethane). Έχουμε βέβαια και την επιστροφή ενός παλιού γνώριμου της σειράς, των νημάτων Flywire, που είναι "επιμελώς κρυμμένα" μέσα στο κέλυφος και με μοναδικό εμφανές μέρος τους τις θηλιές που σχηματίζουν στις οπές των κορδονιών. Όλο αυτό το περίτεχνο "κέντημα" βρίσκεται συνδεδεμένο πάνω σε μια διάφανη εξωτερική σόλα που χει ολοκαίνουργια χάραξη και μια guidance γραμμή διαφορετικής πρόσφυσης θυμίζοντας κάτι από running της Asics. Τέλος, για αντικραδρασμικό σύστημα αποφασίστηκε να γίνει μια μίξη παλιών και νέων τεχνολογιών και τελικά προέκυψε μια αποσπώμενη ενδιάμεση σόλα από Lunarlon υλικό (βλέπε Kobe VII, VIII και IX), με το μισό μπροστά μέρος να έχει χαραχτεί σύμφωνα με τη τεχνολογία Nike Free (Kobe X) ενώ στη φτέρνα βρίσκεται τοποθετημένος ένας ογκώδης θύλακας Zoom Air.
Εμφανισιακά το ενδέκατο Kobe είναι το πιο μινιμαλιστικό, το κοντύτερο και το ποδοσφαιρικότερο μοντέλο της συγκεκριμένης μπασκετικής σειράς. Ο πρωταγωνιστής αναμφίβολα είναι το Flyknit υλικό που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του μοντέλου δίνοντας τη δυνατότητα για άπειρους κυριολεκτικά χρωματικούς συνδυασμούς. Δύο μεγάλα swoosh εκατέρωθεν των πλευρών του κάθε παπουτσιού, το λογότυπο του Black Mamba στη κορυφή κάθε γλώσσας και οι τέσσερις οριζόντια ραμμένες κόκκινες γραμμές πάνω στο heel counter του αριστερού μόνο παπουτσιού που συμβολίζουν τα 4 feet (ήτοι 1,22 μέτρα) χειρουργικής κλωστής που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση της ζημίας του, είναι τα μοναδικά κοινά σημεία που θα βρείτε σε κάθε έκδοση. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στο δεξί heel counter θα υπάρχει κάθε φορά και ένα διαφορετικό έμβλημα που θα υποδηλώνει την εκάστοτε έκδοση. Για πρώτο έμβλημα επιλέχθηκε η αρχαία ελληνική περικεφαλαία σε μια προσπάθεια να εξομοιωθεί ο Kobe με τον κεντρικό ήρωα της Ομήρου Ιλιάδας Αχιλλέα, ένεκα του μοναδικού κοινού και θνητού τους σημείου που έμελλε τελικώς να τους καταβάλλει.
Στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Los Angeles έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου Kobe με παρόντες τόσο τον Mamba όσο και τον βασικό σχεδιαστή της σειράς, Eric Avar. Οι φήμες που ήθελαν τον Tinker Hatfield να συμμετέχει σε αυτό το project δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και όπως έχω ξαναγράψει δικαίως αφού η συγκεκριμένη σειρά ανήκει "ψυχή τε και σώματι" στον Eric Avar. Ο Kobe προτίμησε να ντεμπουτάρει αγωνιστικά τα νέα του πατούμενα στον τελευταίο αγώνα του στο TD Garden απέναντι στους αιώνιους αντιπάλους, τους Bostons Celtics, τιμώντας μ' αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο το πιο μπασκετικά καταρτισμένο κοινό του NBA. Στον αγώνα έπαιξε φορώντας μια ολοκαίνουργια έκδοση με σκούρο μοβ χρώμα που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και αντί για περικεφαλαία φέρει τα νούμερα 8 και 24 αλλά και τις διακρίσεις του με τη μορφή συμβόλων. Σίγουρα θα κυκλοφορήσουν κι άλλοι χρωματισμοί, ενώ προ ολίγων ημερών διέρρευσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που απεικονίζουν μια έκδοση με engineered mesh αντί Flyknit. Τα Nike Kobe XI Elite έρχονται μέσα σε ένα κουτί που θυμίζει πολύ το og κουτί του μυθικού πλέον Air Jordan XI, μιας και ο Mamba είναι παιχτικά ότι πιο κοντινό είδαμε στον Αέρινο. Το μόνο που εύχομαι είναι να μη τελειώνουν κάπου εδώ τα Kobe μοντέλα. Ίδωμεν.