9 Μαΐου 2015

Nike LeBron XII (Instinct Edition)

Η signature σειρά μπασκετικών παπουτσιών του φοβερού LeBron James συνεχίζει ακάθεκτη τη πορεία της φτάνοντας αισίως στο δωδέκατο και ίσως πιο εντυπωσιακό μοντέλο της. Είναι πλέον γεγονός πως τα μπασκετικά του LeBron θεωρούνται η δεύτερη πιο επιτυχημένη signature σειρά της Nike μετά από εκείνη της Jordan. Το Nike LeBron XII είναι αποτέλεσμα του εργαστηρίου έρευνας της αμερικάνικης εταιρείας (Nike Sports Reseach Lab) με τον Jason Petrie να "κρύβεται" πίσω από το σχεδιασμό ενός ακόμη LeBron. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Nike LeBron XII κατασκευάστηκε έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της εκρηκτικότητας του αθλητή συνδυάζοντας τρία πλεονεκτήματα, ανώτερη απορρόφηση κραδασμών, καλύτερη υποστήριξη και περισσότερη ευελιξία. Το μοντέλο παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό κατά τα μέσα του περυσινού Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Nike στο Beaverton παρουσία του "Βασιλιά". Στο δωδέκατο LeBron εμφανίζονται οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες που ανέπτυξε η Nike ενώ για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν οι επτά πρώτοι χρωματισμοί στους οποίους θα κυκλοφορούσε το μοντέλο.
Το Nike LeBron XII είναι αδιαμφισβήτητα από απόψεως τεχνολογίας, το πιο εξελιγμένο μοντέλο της μέχρι τώρα σειράς καθώς σε αυτό "φιλοξενούνται" τόσο νεότερες όσο και παλαιότερες τεχνολογίες της Nike, με τις τελευταίες να εμφανίζονται ελαφρώς τροποποιημένες αλλά και αναβαθμισμένες. Ο ενιαίος και μεγάλος θύλακας Zoom Air που υπήρχε στην εσωτερική σόλα του προηγουμένου LeBron "κατακερματίστηκε" σε τέσσερις ανεξάρτητους, ορατούς και μικρούς εξάγωνους θύλακες Zoom για το έμπροσθεν μέρος του πέλματος συν έναν ακόμη μεγαλύτερο και πιο "πλούσιο" για τη περιοχή της φτέρνας. Η τοποθέτηση τους έχει γίνει στοχευμένα και όχι ακανόνιστα καθώς σύμφωνα με μετρήσεις εκείνα τα σημεία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μπορεί να μην είναι ακριβώς νέο το προαναφερθέν αντικραδασμικό σύστημα αφού κάτι ανάλογο είχαμε δει και στα Air Jordan XXΙ και XXII, σίγουρα όμως νέα τεχνολογία είναι αυτή που χρησίμευσε για τη κατασκευή του κελύφους του LeBron XII. Το νέο υλικό Megafuse αποτελεί ουσιαστικά ένα ενιαίο mesh κομμάτι με αρκετές επικαλύψεις από fuse υλικό, που χει όμως μια διαφορετική τεχνοτροπία απ' τη συνηθισμένη. Αυτή η νέα σύνθεση προσφέρει επαρκή αναπνευσιμότητα και ανθεκτικότητα και σε συνδυασμό με τα ακανόνιστα "πτερύγια" από Hyperposite υλικό δημιουργούν ένα πολύ σταθερό και ευέλικτο κέλυφος. Τέλος, για ακόμη μια φορά γίνεται χρήση καλωδίων Flywire που αυτή τη φορά διαχέονται μέσα από το Megafuse υλικό και έχουν λειτουργικό και όχι εφετζίδικο σκοπό.
Και αφού καταγράψαμε εν συντομία τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του παπουτσιού, σειρά έχει όπως πάντα το σχεδιαστικό κομμάτι. Η εμφάνιση του LeBron XII είναι αρκετά φουτουριστική όπως ήταν άλλωστε και εκείνη του προηγουμένου μοντέλου της σειράς, με βασικότερη διαφορά τις επιφάνειες Hyperposite που είναι περισσότερο λείες και τα άκρα τους πιο καμπυλωτά. Πηγή έμπνευσης για μια ακόμη φορά σε μπασκετικό παπούτσι είναι ένα σούπερκαρ, η Lamborchini Egoista, γεγονός που ίσως να εξηγεί και το περίεργο παρουσιαστικό του. Σημείο αναφοράς του νέου LeBron είναι το swoosh της εξωτερικής πλευράς που κυριολεκτικά "αγγίζει" το έδαφος και αρχικώς δυσανασχέτησε πολλούς όταν το πρωτοαντίκρυσαν, μια έμπνευση που δεν είναι καινούργια (Nike Hyperfuse 2014). Επόμενο σημείο αναφοράς το υφασμάτινο heel tab που είναι διαφορετικό κατά το ήμισυ και προσαρμοσμένο ανάλογα με τα χρώματα της εκάστοτε έκδοσης. Στο ένα μέρος του έχουν ραφτεί ο ταχυδρομικός κωδικός του στρατηγείου της Nike στο Beaverton και το διάσημο σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι  "Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου" με τη μορφή όμως του LeBron, ενώ στο άλλο κομμάτι αναγράφονται το παρατσούκλι της εκάστοτε έκδοσης παρέα με το δικό της αναγνωριστικό σηματάκι. Ανεξάρτητα πάντως απ' την έκδοση (εκτός της All Star) στη πίσω όψη του heel tab αναγράφεται το μήνυμα "Engineered to the exact sequence code of next generation athlete Mr. LeBron James" που αναπόφευκτα σε παραπέμπει στο AJ XII. Τέλος, να μην λησμονήσω να αναφερθώ και στο shank plate που φιλοξενεί το παλιό νούμερο της φανέλας του παίχτη πράγμα που σημαίνει ότι το παπούτσι ξεκίνησε να κατασκευάζεται πολύ νωρίτερα απ' την απόφαση του King να επιστρέψει στο Cleveland και στο παλιό του αριθμό.
Αν και το Nike LeBron 12 επισήμως συστήθηκε στο κοινό ντυμένο στα γκριζοπράσινα αυτό δεν ήταν το μοναδικό χρώμα που θα κυκλοφορούσε το πρώτο καιρό. Για πρώτη φορά ένα μπασκετικό μοντέλο παρουσιάστηκε σε επτά εντελώς διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων με το καθένα τους να έχει και από ένα παρατσούκλι ("NSRL", "Heart of a Lion", "Dunk Force", "Instinct", "Meridian", "Trillion Dollar Man", "Data") που προέρχεται από κάποιο χαρακτηριστικό ή ιστορία του παίχτη. Απ' τις επτά εκδόσεις ζήτημα να φορέθηκαν απ' τον "Βασιλιά" οι τρεις αφού φάνηκε να προτιμάει PE εκδοχές ή νεότερους χρωματισμούς του μοντέλου. Εγώ άργησα να πάρω την απόφαση να τα συμπεριλάβω στη συλλογή μου καθώς πέραν από το γεγονός ότι σα σχέδιο δε μου "καθόταν" καλά στο μάτι, με προβλημάτιζε πολύ και η παράλογα υψηλή τιμή πώλησής τους. Το εικονιζόμενο μοντέλο με το ιριδίζον μοβ χρώμα λέγεται "Instinct" και είναι πολύ εντυπωσιακό αν και αρχικώς είχα γοητευθεί από το ολόμαυρο "Data". Πραγματικά λατρεύω το προηγούμενο μοντέλο της σειράς, οφείλω όμως να παραδεχτώ πως το νέο LeBron XII κοντράρει στα ίσα το πρόγονό του και σε θέμα σχεδίου-εμφάνισης και σ' ότι έχει να κάνει με τεχνολογικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Τα μοναδικά πράγματα που ίσως με απογοήτευσαν ήταν η αρχική τιμή που ξεκίνησε να διατίθεται και μερικοί εξτρίμ χρωματισμοί που κυκλοφόρησαν και σίγουρα θα τους δούμε να καταλήγουν σε outlet καταστήματα της εταιρείας παρέα με την Elite έκδοση....