15 Νοεμβρίου 2014

Under Armour Anatomix Spawn 2 (Gecko Green Colourway)

Ένα από τα πλέον επιτυχημένα μπασκετικά παπούτσια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ήταν αναμφίβολα το Under Armour Anatomix Spawn. Επαναστατικός σχεδιασμός και μια ειδικά μελετημένη κατασκευή που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας ακόμη και από τα διάσημα "μεγαθήρια" του χώρου που μετρούν δεκαετίες ύπαρξης. Η ανερχόμενη αμερικάνικη εταιρεία φρόντισε να δημιουργήσει ένα μπασκετικό παπούτσι και ανέθεσε, στους νεαρούς αλλά πολλά υποσχόμενους αθλητές της όπως είναι οι Stephen Curry των Golden State Warriors, Kemba Walker των Charlotte Hornets (πλέον) και Brandon Jennings των Detroit Pistons, να το διαφημίσουν και να το κάνουν ίσως το πιο αναγνωρίσιμο έως τώρα μπασκετικό της UA. Αν και το ολίγον μηνών Clutchfit Drive θεωρείται η "ναυαρχίδα" της εταιρείας για τη φετινή σεζόν, τελικά αποφασίστηκε να επανασχεδιαστεί και να βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία του το περσινό επιτυχημένο της μοντέλο, με τη συνέχειά του να διατηρεί την ίδια κωδική ονομασία με το νούμερο "2" απλά στο τέλος του. Ιδού λοιπόν το νέο Under Armour Anatomix Spawn 2.
Τα τεχνολογικά καλούδια που διαθέτει το Anatomix Spawn 2 δεν διαφέρουν ουσιαστικά σε κάτι από εκείνα που υπήρχαν στο πρώτο μοντέλο της σειράς. Η κεντρική ιδέα στη οποία βασίστηκε η UA ήταν κατασκευή ενός ανατομικά σωστού μπασκετικού (εξού και η ονομασία του) που θα προσαρμόζεται ολοκληρωτικά πάνω στο πόδι και θα "ακούει" κάθε νεύρο και κάθε μυ του αθλητή. Το κέλυφός του έχει κατασκευαστεί με βάση τη τεχνολογία UA Evomap και αποτελεί συνδυασμό fuse, mesh και foam υλικών τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία και μοντέλου. Αυτό το συνθετικό πλαίσιο έχει εγκατασταθεί πάνω μια σόλα εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένη από το γνωστό αφρώδες υλικό με τη κωδική ονομασία Micro G και προσφέρει μια ομοιόμορφη και άκρως αποτελεσματική απορρόφηση κραδασμών. Ακριβώς κάτω από αυτό έχει τοποθετηθεί TPU πλαίσιο που αποτρέπει τις δυσάρεστες υπερεκτάσεις του πέλματος, ενώ η χάραξη της εξωτερικής σόλας ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία περί ανατομικότητας. Οι σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με το πρώτο Spawn εντοπίζονται στις περιοχές του κελύφους (απομάκρυνση του mesh από συγκεκριμένα σημεία), στη γλώσσα (που έχει πλέον μόνο mesh) και στη περιοχή της εξωτερικής σόλας (έχει επιπλέον "γεμίσματα").
Σχεδιαστικά το Spawn 2 έχει διατηρήσει τη γραμμή του προκατόχου του καθώς και το φουτουριστικό του παρουσιαστικό που το κάνουν αμέσως ξεχωριστό. Η παρουσία του λογοτύπου της Under Armour μπορεί να είναι ελαφρώς πιο έντονη και να εντοπίζεται περισσότερες φορές απ' ότι στο πρώτο Spawn, καταφέρνει όμως να είναι διακριτική και να προσδίδει στο παπούτσι ένα δυναμικότερο χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός που έχει επιχειρηθεί ακολουθεί και αυτός την ανατομία του ποδιού προσπαθώντας με τις χρωματικές διαβαθμίσεις να "αποτυπωθούν" πιο ζωντανά τα νεύρα και οι μύες του ποδιού. Στα πιο σκούρα σημεία υπάρχει επιπλέον ενίσχυση fuse ενώ στα ανοιχτόχρωμα μέρη υπάρχει μια light εκδοχή mesh. Τέλος, ιδιαιτέρως ξεχωριστή είναι τόσο η χάραξη όσο και το βάψιμο της εξωτερικής σόλας του που αποτελεί "ξεπατικοσούρα" του ανθρώπινου πέλματος και βασική αιτία αντιγραφής της από άλλες εταιρείες αθλητικών ειδών. Σπόντα??
Εν κατακλείδι, το Under Armour Anatomix Spawn 2 μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως η συνέχεια του περσινού μοντέλου της UA, ουσιαστικά όμως πιστεύω ότι αποτελεί μια "αναβαθμισμένη" εκδοχή του (περσινού) η οποία και θα μπορούσε κάλλιστα να παρουσιαστεί καταμεσής της περασμένης σεζόν με το τίτλο "SE" ή "PO" όπως πράττει η Jordan Brand. Κατά τους πρώτους αγώνες έως τώρα στο NBA δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω κάποιον αθλητή της UA που να το προτιμά εκτός μερικών ρούκι που ούτε καν θυμάμαι τα ονόματά τους. Το πρώτο Anatomix Spawn είχε μπει από πέρυσι στο "στόχαστρο" μου, όμως η Under Armour στην Ελλάδα δε το κυκλοφόρησε δείχνοντας προτίμηση σε μερικά άλλα μπασκετικά μοντέλα και σε αρκετά running της. Όταν τελικά πήρα την απόφαση να το αποκτήσω μέσω ebay ήταν πλέον πολύ αργά καθώς συγκεκριμένα νούμερα είχαν εξαντληθεί ή ήταν σε πολύ υψηλή τιμή. Με το που πληροφορήθηκα ότι θα κυκλοφορήσει νέο Spawn το οποίο θα είναι σχεδόν "φτυστό" με το πρώτο, έστησα κυριολεκτικά καρτέρι στο ebay Ευρώπης και τελικά με τη βοήθεια ενός πολύ καλού μου φίλου το βρήκα σε μια αρκετά προσιτή τιμή. Εξαιρετική κατασκευή με πολύ ποιοτικά υλικά και με εντυπωσιακές διαβαθμίσεις του πράσινου χρώματος! Εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να χουμε τη δυνατότητα να δούμε στην Ελλάδα περισσότερα μπασκετικά μοντέλα της Under Armour αφού φαίνεται η αμερικάνικη εταιρεία να κερδίζει το στοίχημα.
υγ. Αν ανατρέξετε στη σελίδα μου στο Youtube θα μπορέσετε να δείτε και ένα ολιγόλεπτο βίντεο με το εικονιζόμενο μοντέλο.