14 Μαΐου 2013

Nike Zoom Kobe VI (Del-Sol and Pop Editions)

Το έκτο κατά σειρά signature παπούτσι του Kobe Bryant θεωρείται μέχρι σήμερα το πιο επιτυχημένο μοντέλο απ' το ξεκίνημα της συνεργασίας του με τη Nike. Το Nike Zoom Kobe VI παίρνει τη θέση του άκρως επιτυχημένου Zoom Kobe V με το οποίο κι έχουν κοινό "τόπο καταγωγής" μιας και το νεότερο Kobe είναι προϊόν έμπνευσης δύο σχεδιαστών, του νέου Tom Luedecke και του πολύπειρου Eric Avar. Το έκτο Kobe είναι και αυτό εμπνευσμένο, όπως και τα προηγούμενα άλλωστε μοντέλα της σειράς, από το πιο θανατηφόρο φίδι στο πλανήτη Γη, το Black Mamba. Το Nike Zoom Kobe VI φορέθηκε μόνο από τον φύσει και θέσει ηγέτη των Lakers την αγωνιστική περίοδο 2010-2011, στη προσπάθειά του να φτάσει στο πολυπόθητο Three Peat και στα ισάριθμα βραβεία MVP τελικών. Έκανε την εμφάνισή του σε δεκάδες χρωματισμούς μέχρι το πέρας της περιόδου και ως επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του ήταν η 26η Δεκεμβρίου του 2010.
Το Nike Zoom Kobe VI χρησιμοποιεί τεχνολογικά ότι τελευταίο διαθέτει η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού και πιο συγκεκριμένα στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων. Η μεγαλύτερη καινοτομία του Kobe VI εντοπίζεται στη σύσταση του κελύφους που είναι ουσιαστικά τριών στρώσεων mesh (Flywire Package) με ενσωματωμένα αρκετά νήματα Flywire και μια επίστρωση από μικρά κομμάτια πολυουρεθάνης (PU). Τα μικρά αυτά κομμάτια έχουν τοποθετηθεί για ενίσχυση και προστασία αλλά και για αισθητικούς λόγους αφού "μιμείται" σχεδόν τέλεια το δέρμα του φιδιού που ναι και το βασικό θέμα του μοντέλου. Για την απορρόφηση των κραδασμών διατηρήθηκε η συνταγή του Kobe V με την ενδιάμεση phylon σόλα που περικλείει δύο ανεξάρτητους θύλακες Zoom Air, έναν μεγάλο στη φτέρνα και έναν αρκετά μικρότερο στο μετατάρσιο. Αν και το παπούτσι είναι σχετικά κοντό, εντούτοις το σκληροτράχηλο κολάρο του μαζί με το TPU heel counter "αγκαλιάζουν" πολύ γερά τους αστραγάλους χωρίς κάποια ενόχληση ή περιορισμό. Τέλος, το μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας - με το απαραίτητο πάντα carbon plate - παραπέμπει κατά πολύ στο Kobe V όμως είναι πολύ καλύτερη του σε ότι αφορά ανθεκτικότητα και διάρκεια ζωής.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρόλογο ο σχεδιαστικός προσανατολισμός του Kobe VI προέρχεται κατά βάση από το θανάσιμο ερπετό, Black Mamba. Η Nike θέλοντας να αποδώσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο την επιθετικότητα και αποφασιστικότητα του παίχτη μέσα στα παρκέ, πήρε την απόφαση να σχεδιάσει ένα σύνθετο κέλυφος που να παραπέμπει στο δέρμα του φιδιού και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να πέτυχε διάνα! Το snake skin είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του σχεδίου και προσφέρει κυριολεκτικά άπειρες χρωματικές δυνατότητες, παρ' όλα αυτά όμως υπάρχουν μερικές όμορφες σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Το λογότυπο του παίχτη εξακολουθεί να "κυκλοφορεί" στα μέρη που εμφανιζόταν και πριν (Kobe V), δηλαδή στη κορυφή της γλώσσας και στην εξωτερική σόλα ενώ η υπογραφή του Kobe στο ευδιάκριτο heel cap μας γνωστοποιεί ότι το παρών μοντέλο εγκρίνεται και απ' τον ίδιο. Τέλος, στο outrigger υπάρχει χαραγμένη η ανανεωμένη ακολουθία κώδικα dot-matrix του Mamba, η οποία χρίζει νέας αποκωδικοποίησης ενώ στο μυτάκι υπάρχει και το νέο παρατσούκλι του, "Venomenon"!
Το Nike Zoom Kobe VI ίσως να είναι το μοναδικό Kobe που κυκλοφόρησε σε παραπάνω από 36 χρωματικούς συνδυασμούς (ναι ναι καλά διαβάσατε) και σχεδόν όλοι τους γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τόσο σε Αμερική όσο σε Ευρώπη και Ασία. Μερικές εξαιρετικότατες εκδόσεις ήταν οι "Light Buld", "Purple Gradient", "Grinch", "All Star" και "3D" οι οποίες πλέον θεωρούνται πλέον συλλεκτικότατες. Εγώ κατάφερα να εντοπίσω, μετά από πολύ κόπο και πάρα πολύ περπάτημα, την παρουσιαζόμενη μαυροκίτρινη έκδοση γνωστότερη και ως "Del Sol" την οποία και προτίμησε περισσότερο ο KB24 σε πολλούς από τους αγώνες εκείνης της περιόδου. Μακάρι βέβαια κάποια στιγμή να κατάφερνα να βρω σε μια λογική και πολύ προσιτή τιμή το καταπράσινο "Grinch" που μέχρι σήμερα θεωρείται το διασημότερο μπασκετικό που φορέθηκε ποτέ σε Χριστουγεννιάτικο αγώνα. Μετά από κάμποσο καιρό πέτυχα σε τιμή outlet μία ακόμη έκδοση, την άσπρη-κίτρινη ή αλλιώς "Pop" που φόρεσε o Kobe σε μερικούς μόνο εντός έδρας αγώνες των Los Angeles Lakers. Το Nike Zoom Kobe VI όταν με το καλό ολοκληρωθεί η σειρά μπασκετικών παπουτσιών Kobe, ίσως και να θεωρηθεί το πλέον αναγνωρίσιμο μοντέλο της όπως και ακριβώς συμβαίνει και με το Air Jordan XI για τη σειρά του μέγιστου Air.