24 Φεβρουαρίου 2013

Air Jordan XII (Playoff & Varsity Red)

Η επιστροφή του Michael Jordan στα παρκέ του NBA τη περίοδο 1994-1995 δε στέφθηκε με επιτυχία αφού οι Magic απέκλεισαν τους Bulls μόλις στο δεύτερο γύρο των Playoff, γεγονός το οποίο πλήγωσε τον εγωισμό του Αέρινου και τον πείσμωσε να αποδείξει ότι παραμένει ακόμη ο κορυφαίος όλως. Η επόμενη - πλήρης - χρονιά απέδειξε περίτρανα ότι ο Μιχαλάκης παραμένει ο καλύτερος παίχτης της ιστορίας γνωρίζοντας διακρίσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Τέταρτο βραβείο MVP, τέταρτο πρωτάθλημα για τον ίδιο και τους Chicago Bulls, με το ρεκόρ των 72 νικών και μόλις 10 ηττών σε regular season να παραμένει μέχρι και σήμερα ακατάρριπτο. Η επόμενη σεζόν (1996-1997) δε ήταν τόσο επιβλητική (69-13 ρεκόρ) όμως ολοκληρώθηκε και αυτή επιτυχώς και με ένα ακόμη δαχτυλίδι πρωταθλητή. Απ' τη μεριά της Nike, η απροσδόκητα τεράστια επιτυχία που γνώρισε το ενδέκατο μοντέλο της σειράς Air Jordan ανέβαζε ακόμη ψηλότερα το πήχη των προσδοκιών των απανταχού sneakerheads. Το ελαφρώς "χοντροκομμένο" και βαρύ Air Jordan XII μπορεί να μη διαθέτει την εκλεπτυσμένη φινέτσα του προγόνου του κρίνεται όμως από πολλούς ως το λειτουργικότερο και ανθεκτικότερο Jordan που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα και αυτό το συνυπογράφω.
Το Air Jordan XII αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πως πρέπει να κατασκευάζεται ένα μπασκετικό παπούτσι υψηλών προδιαγραφών. Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από δέρμα με μερικές μόνο επικαλύψεις πράγμα που το κάνει πραγματικό θωρηκτό και συμπαγές χωρίς να αφήνει περιθώρια για "ανάσες". Όμως κάθε νέο Air Jordan οφείλει να χει και ένα τουλάχιστο καινοτόμο στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει απ' τα προηγούμενα. Αυτό το καινοτόμο στοιχείο στο δωδέκατο Jordan είναι ο θύλακας Zoom Air που κρύβεται στη σόλα και εκτείνεται απ' άκρη σ' άκρη του παπουτιού. Αυτή η νέα αντικραδασμική τεχνολογία καθιστά το Air Jordan XII το πρώτο μοντέλο της δημοφιλούς μπασκετικής συλλογής που ενσωματώνει τον τεράστιο θύλακα Zoom Air προσφέροντας απορροφητικότητα αλλά και γρηγορότερη ανταπόκριση στις κινήσεις του αθλητή. Το shank plate (ελληνικά=αντιστρεπτική πλάκα) από ανθρακόνημα (carbon fiber) είναι το μοναδικό τεχνολογικό στοιχείο που "επέζησε" από το AJ XI, εν αντιθέσει με τη διάφανη σόλα που έδωσε τη θέση της σε συμπαγέστερα και ανθεκτικότερα υλικά με δύο συμπαγείς επιφάνειες πρόσφυση που φέρουν το ψαροκόκαλο μοτίβο.
Το Air Jordan XII εμφανισιακά δε θυμίζει σε κάτι το μυθικό και φινετσάτο πρόγονό του, διαθέτει παρ' όλα αυτά μια ξεχωριστή αύρα. Το χεράκι του για το σχεδιασμό και αυτού του Jordan έβαλε για ακόμη μία φορά ο Tinker Hatfield, με την έμπνευσή του να μη προέρχεται από ένα αντικείμενο αλλά από δύο. Από τα ψηλοτάκουνα γυναικεία παπούτσια του 19ου αιώνα που λέγονταν "Nisshoki" και φυσικά από τη σημαία της Ιαπωνίας. Έτσι εξηγούνται και οι ακτινωτές ραφές του παπουτσιού που παραπέμπουν στις ηλιαχτίδες αφού άλλωστε η Ιαπωνία είναι γνωστή και ως η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Στιλάτες σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν οι τέσσερις μεταλλικές οπές απ' όπου διέρχονται τα κορδόνια κατά το τελείωμά τους ενώ δε παραλείπεται και η αναφορά του νούμερου της φανέλας του κατά μήκος της γλώσσας με ένα εντελώς ξεχωριστό τρόπο (Two-3). Φυσικά σημείο αναφοράς του παπουτσιού είναι το υφασμάτινο παραλληλόγραμμο πλαίσιο στο πίσω μέρος του παπουτσιού και ακριβώς πάνω από το τελείωμα της σόλας όπου βρίσκεται "τυπωμένο" το 23. Μέσα σε αυτό υπάρχει ραμμένη μια έκφραση που υπενθυμίζει σε κάποιον τι είδους παπούτσι φοράει (Quality Inspired By The Greatest Player Ever) και καταλήγει με το Jumpman στο pull tab.
To Air Jordan XII κυκλοφόρησε το 1996 με αρχική τιμή πώλησης τα 135 δολάρια. Εκείνη την εποχή εμφανίστηκε μόνο σε πέντε χρωματικές εκδόσεις εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις φορέθηκαν από τον ίδιο τον MJ. Ο κλασικός ασπρόμαυρος χρωματισμός "Taxi", o ερυθρόλευκος "Varsity Red", o μαυροκόκκινος "Bred", ο μαυρόασπρος "Playoff" και τέλος ο αδικημένος μπλε-λευκός συνδυασμός. Μπορεί ο ασπρόμαυρος "Taxi" να έκανε ντεμπούτο όμως οι τέσσερις χρωματισμοί που ακολούθησαν τη περίοδο 1996-1997 είχαν τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Κατά καιρούς έχουν γίνει αρκετές επανακυκλοφορίες των og εκδόσεων αλλά και νεότερων χρωματικών συνδυασμών βασισμένοι όμως στα χρώματα των ομάδων των εκάστοτε αθλητών της Jordan Brand (Richard Hamilton, Gerard Wallace, Ray Allen, Carmelo Anthony κ.ά). Το μαυρόασπρο "Playoff" φορέθηκε από τον "Greatest Ever" στους περισσότερους αγώνες της post season αλλά και στο All Star Game εκείνης της χρονιάς στο Cleveland μαζί με την ερυθρόλευκη έκδοση που προτιμήθηκε σε πολλά παιχνίδια των Bulls κατά το δεύτερο μισό της regular season, αποτελούν τη μέχρι τώρα συλλογή μου από το διάσημο Air Jordan XII.